Canada en de Inuit beschermen samen de ‘Last Ice Area’
‘Tuvaijuittuq’ (‘het ijs smelt nooit’) wordt een van de grootste beschermde gebieden ter wereld.
De Canadese premier Justin Trudeau en de Inuit-vertegenwoordigers van de autonome regio Nunavut gaan een gebied ter grootte van Duitsland officieel beschermen. Dat is vandaag bekendgemaakt. De regio rondom de eilanden Baffin en Ellesmere in het noorden van Canada wordt hiermee* een van de grootste beschermde mariene gebieden ter wereld.
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) noemt het besluit cruciaal voor de overleving van diersoorten als ijsberen, narwallen en beluga’s die afhankelijk zijn van ijs én voor de lokale gemeenschappen die er leven.
‘Het ijs smelt nooit’
WWF heeft zich jaren met de Canadese en Groenlandse overheden en inheemse gemeenschappen sterk gemaakt voor een speciale status van deze regio. Dit is de enige plek waar 's zomers naar verwachting nog zee-ijs zal blijven voorkomen: The Last Ice Area. In de lokale taal van de Inuit heet het gebied ‘Tuvaijuittuq’, wat ‘het ijs smelt nooit’ betekent. Gert Polet is noordpool-expert van WWF. Hij is vanaf het begin betrokken bij de plannen voor bescherming van dit gebied: “Ik ben enorm blij. Dit is een geweldige opsteker voor de natuur en de lokale gemeenschappen in het Canadese noordpoolgebied. Dankzij de dikte van het meerjarige zee-ijs zal dat hier ‘s zomers niet wegsmelten, terwijl elders in het noordpoolgebied het ijs steeds sneller afneemt.” The Last Ice Area grenst direct aan het eerder gevormde beschermde gebied rondom Lancaster Sound.
Inuit krijgen meer zeggenschap
Als gevolg van klimaatverandering smelt het zee-ijs steeds sneller. De grotere toegankelijkheid van het noordpoolgebied brengt volop nieuwe economische ontwikkelingen zoals olie- en gaswinning en scheepvaart, die de druk op het fragiele Arctische ecosysteem verder verhogen. De beschermingsmaatregelen stellen paal en perk aan mijnbouw, olie- gaswinning en scheepvaart. Ook krijgt de inheemse lokale bevolking meer zeggenschap over het gebruik van het gebied, wat belangrijk is voor hun bestaan. Polet: “De samenwerking met de inheemse Inuit bevolking is essentieel: hun traditionele gebruik van het gebied komt voor een groot deel overeen met die van natuurbescherming. Dankzij dit soort besluiten hebben soorten als narwal, ijsbeer, walrus en beluga een toekomst.”
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).