Milos Bicanski / WWF-UK
23 april 2019

EU-lidstaten akkoord met verbod op wegwerpplastic

 
 
 

Het was een lange onderhandeling maar na 12,5 uur zijn afgevaardigden van het Europees Parlement en de EU-lidstaten het eens geworden over het verbod op wegwerpplastic. Het streven is dat het verbod 2021 ingaat. Mooi nieuws, want het wegwerpplastic dat nu verboden wordt, is samen goed voor circa 70% van het plasticafval in Europese wateren.

Dodelijk voor dieren

Doordat de stukjes plastic in vervuild water liggen, worden ze steeds giftiger. Zeedieren zien ze aan voor voedsel, wat ze vaak met de dood moeten bekopen. Ze raken vergiftigd of stikken in een plastic voorwerp. De dieren bovenaan de voedselketen, zoals haaien, orka’s en ijsberen, krijgen erg veel gif binnen doordat hun prooidieren giftig plastic eten. De gigantische hoeveelheden plastic in zee hebben een enorme invloed op de gezondheid van zeedieren en daarmee op het hele ecosysteem. Het EU-verbod op wegwerpplastic is dus goed nieuws voor de natuur en dieren.

 

© Roy Mayne

 

Plannen Europese Commissie

Vorige maand presenteerde de Europese Commissie de plannen voor het verbod op wegwerpplastic. In de plannen staat om welke producten het gaat. Zo worden onder andere wattenstaafjes, rietjes, ballonstokjes en roerstaafjes die gemaakt zijn van plastic verboden. Daarnaast wordt de verantwoordelijkheid voor het inzamelen van het afval, bij de producent gelegd. Met een paar kleine aanpassingen zijn de EU-lidstaten nu ook akkoord.

 

Wat kun jij al doen?

Er moet nog eenmalig door de Europese Raad en het Parlement gestemd worden over het beleid en dan worden de plannen in 2021 van kracht. Gelukkig hoeven wij niet te wachten tot 2021 om wat aan de plastic soep te doen. Je kunt vandaag al een verschil maken. Kijk hier wat jij kan doen om plasticverbruik te verminderen. 

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).