Ex-stropers halen vallen weg zodat sneeuwluipaarden weer veilig kunnen leven
Het gebeurt niet vaak dat er zulke duidelijke foto’s worden gemaakt van sneeuwluipaarden bij daglicht! Deze foto’s zijn uniek, want sneeuwluipaarden zijn nachtdieren en laten zich niet graag overdag zien. De foto’s zijn gemaakt door de wildcamera's van ex-stropers in de Argutvallei in de Russische republiek Altai. Hier is het volwassen sneeuwluipaard Yunchi te zien met haar twee jonge welpjes. Omdat de sneeuwluipaardenpopulatie in Rusland niet zo groot is, is dit erg goed nieuws!
Geen stropersvallen meer
Van oudsher werd er veel gestroopt en gejaagd, ook op sneeuwluipaarden. Door het gebied heen lagen honderden valstrikken. Op de foto is een stuk hout te zien, waar de dieren overheen wandelen. Aan het hout was ooit een ijzeren strik vastgemaakt. Met behulp van WWF en de lokale mensen zijn de vallen opgeruimd of onklaar gemaakt, en wordt het gebied beschermd. De familie van sneeuwluipaarden kan weer veilig rondlopen!
Sneeuwluipaard Yunchi zit naast een oude, onklare valstrik
Bescherming door lokale bevolking
De lokale bevolking van Altai speelt een belangrijke rol bij de bescherming van de sneeuwluipaarden, en haalt vallen weg waar ze nog gevonden worden. Oorspronkelijk komen veel van deze mensen uit families die na de ineenstorting van de Sovjet Unie jacht maakten op sneeuwluipaarden om zichzelf te voorzien van onderhoud. In 2014 hebben WWF en Pernod Ricard Rouss een beschermingsproject voor de dieren opgezet, waarbij ze de lokale bevolking hebben voorgelicht over het belang van de sneeuwluipaarden en de gevolgen van stroperij.
Ex-jager Mergen met de wildcamera die de foto van Yunchi heeft gemaakt.
Zes van deze ex-jagers werken nu mee aan het project en hebben elk hun eigen gebied waar ze zelf wildcamera’s hebben opgezet. Als het goed gaat met de sneeuwluipaarden in hun gebied, krijgen ze een premie. Op de lange termijn kunnen de dieren ze zo meer geld opleveren dan als ze worden gestroopt en verkocht. Langzaam maar zeker verandert de houding van de lokale bevolking tegenover de sneeuwluipaarden, en zo kan de populatie hopelijk blijven groeien.
Gerelateerde artikelen
Rusland verklaart WWF tot ‘ongewenste organisatie’
Eén op vijf sneeuwluipaarden verdwenen in afgelopen 20 jaar
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).