Tessel in 't Veld / WWF-NL
02 december 2024

Nederlandse tijgers in Kazachstan naar groter verblijf

De twee tijgers die in september vanuit Nederland naar Kazachstan verhuisden hebben zich goed aan hun nieuwe omgeving aangepast. Ze zijn gezond en maken het goed.

De eerste weken zaten Kuma en Bodhana in quarantaine, ieder in hun eigen verblijf. Dat is een vereiste van overheden om te voorkomen dat er ziektes het land in komen. Die tijd zit erop en onlangs mochten de tijgers naar een groter verblijf van 1,5 hectare. Het koppel blijft nog even apart gehuisvest, maar ze kunnen elkaar wel zien en ruiken. Ze zoeken elkaar ook op en kuieren samen langs het gaas. De twee onderzoeken hun grotere leefruimte en zijn heel nieuwsgierig. Ondanks dat ze in gevangenschap zijn opgegroeid kwam er toch nog iets van een jachtinstinct naar boven: ze hebben eksters en kraaien gevangen.

Kijk mee:

Op naar de eerste generatie wilde tijgers in Kazachstan in 70 jaar

Nu is het wachten tot Bodhana krols is, dan mag Kuma erbij om met haar te paren. Tijgers hebben geen specifiek seizoen waarin ze paren, ze kunnen zich het hele jaar door voortplanten. Vrouwtjes zijn meestal om de 3-9 weken vruchtbaar, maar zijn slechts enkele dagen ontvankelijk, meestal 3 tot 6 dagen. Na de bevruchting duurt het 3 tot 3,5 maand voor de nakomelingen geboren worden. De grootte van het nest is meestal 2 à 3 welpen die blind en weerloos geboren worden.

Dus wie weet, lopen er volgend jaar al wel een paar kleine welpen rond!
Als zij voor zichzelf kunnen zorgen worden ze vrijgelaten in het enorme Ili-Balkasjreservaat waar dit tijgercentrum in ligt. En zij zijn dan de eerste generatie wilde tijgers in Kazachstan in 70 jaar!

Gerelateerde artikelen

Living Image / WWF

Wereld Natuur Fonds brengt tijgers terug naar historische grond in Kazachstan

Wereld Natuur Fonds brengt tijgers terug naar historische grond in Kazachstan. Met de komst van de Siberische tijgers uit Anna Paulowna beleeft het tijgerherintroductieproject een mijlpaal.
Meer info
Charles J. Sharp

Nieuwe krokodil, aap en nog 740 andere soorten ontdekt

In de regenwouden van Afrika zijn 742 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt. 10 jaar deden wetenschappers onderzoek naar levensvormen in het Congobekken.
Meer info
WWF / Simon Rawles

De Nederlandse Bonenatlas: Bonen bieden oplossingen voor natuur en landbouw

WWF-medewerker Corné blogt over voedsel. Deze keer: de Nederlandse Bonenatlas
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).