Dit is de impact van de coronacrisis op rangers
Op Internationale Ranger Dag - 31 juli - eren we de mannen en vrouwen die onze kwetsbare natuur, dag en nacht, beschermen. Zij zijn de eersten die pandemieën helpen voorkomen door stroperij en ontbossing tegen te gaan.
Reginaldo Oliveira is een parkwachter in een beschermd gebied aan de Ivanhema-rivier in Brazilië. Hij is gewend om in afzondering te werken. Elke dag die hij na weken isolatie met zijn gezin kan doorbrengen is daarom heel belangrijk voor hem. Maar dit jaar moet de ranger zijn verlof doorbrengen op zijn veldpost. De reis naar huis is door de reisbeperkingen moeilijk en hij wil zijn gezin niet in gevaar brengen door risico te lopen besmet te worden in een bus of vliegtuig. Ranger zijn is voor Reginaldo een roeping, waarvoor hij bereid is offers te brengen.
Vitaal beroep
Het beroep van ranger wordt in de meeste landen als een vitaal beroep gezien. Rangers behoren tot de beroepsgroepen die de samenleving draaiende moeten houden. Dus terwijl iedereen binnen moest blijven om de verspreiding van het virus tegen te gaan, bleven veel rangers aan het werk of op hun post. Ze zetten hun patrouilles en monitoring door. Rangers in dienst van de overheid kregen er vaak wel andere taken bij zoals handhaving van de lockdowns en levering van voedsel en coronabeschermingsmiddelen in afgelegen dorpen. In meerdere parken werd de omvang van de rangerteams wegens geldgebrek ingekrompen. Doorgaans werden ze doorbetaald, zij het soms minder.
Wegvallen toerisme
Er zijn ook natuurgebieden waarvan de bescherming in handen is van inheemse of lokale gemeenschappen. Omdat zij geen overheidsambtenaar zijn moeten ze zich meestal wel houden aan de lockdown. Het wegblijven van toeristen is voor deze community-rangers een strop omdat hun werkzaamheden en materialen voornamelijk worden betaald uit de inkomsten van toerisme. En als ze er al op uit mogen is dat met een voertuig zonder benzine heel lastig.
Misbruik van de chaos
Al met al zijn er minder ogen in het veld. Waar het kon zijn er rangers aan het werk gebleven in de eerste maanden van de coronacrisis, zo goed en zo kwaad als het ging. Want zij weten als geen ander dat er misbruik wordt gemaakt van chaos. Zoals meteen in het begin toen commerciële stropers de verwarring rond de maatregelen, de veranderde inzet van parkwachters en het gebrek aan toeristen aangrepen en in Botswana, Zuid-Afrika en Namibië in totaal 17 neushoorns doodden. En nu de economische gevolgen van de coronacrisis voor gewone mensen steeds voelbaarder worden, begint stroperij voor bushmeat om het gezin te kunnen voeden, ernstige vormen aan te nemen.
Ranger zijn is een roeping
Voor al deze mensen is ranger zijn niet gewoon een baan, het is een roeping, zoals voor Reginaldo. Rangers beschermen met trots en passie de natuur en zijn vaak bereid die met hun leven te verdedigen.
Stop de illegale handel in wilde dieren
Rohit Singh, voorzitter van de Internationale Ranger Federation: “We moeten niet vergeten dat onvermoeibare rangers de illegale handel, met al zijn gezondheidsrisico’s, bij de bron stoppen, in het wild, in de bush, de jungle. We moeten de druk opvoeren op regeringen om de illegale handel in wilde dieren te stoppen én tegelijk de mensen in het veld waarderen voor het belangrijke werk dat zij doen. De rol van rangers bij het tegengaan van ontbossing, stroperij en de illegale handel in wilde dieren is cruciaal en helpt nieuwe pandemieën te voorkomen. Laten we dat erkennen en daarnaar handelen.”
Help mee en steun ons project om illegale handel te stoppen.
Gerelateerde artikelen
Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131
Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).