16 oktober 2019

Izmir is de tweede stad die Plastic Smart wordt!

Plasticvervuiling is een groot probleem, dat zich vooral afspeelt in de natuur, maar voor een groot deel wordt veroorzaakt in steden. Izmir, in Turkije, is de tweede stad die meedoet aan WWF’s initiatief en wordt een Plastic Smart City! In 2030 zal er vanuit Izmir geen plastic meer in de oceaan belanden.

In juni werd Amsterdam de eerste Plastic Smart City, en nu volgt Izmir dit voorbeeld. De stad ligt aan de Middellandse Zee en er wonen 4,3 miljoen mensen. Aan de kust ligt een recordaantal aan plastic en er komt ongeveer 7,2 kg plastic per dag bij. Veel van dit plastic wordt veroorzaakt door toerisme en recreatie. Via afvoer en rivieren stroomt het plastic de zee in, en spoelt daarna aan op de stranden.

Aanpak van het probleem

Directeur van WWF-Turkije Ugur Bayar is blij met het partnerschap tussen de stad en WWF. “Ik hoop dat de stad snel een plek wordt zonder plasticvervuiling, en dat het een voorbeeld kan zijn voor andere steden rondom de Middellandse Zee.” Doordat Izmir een Plastic Smart City wordt kunnen er goede actieplannen worden gemaakt om het plasticprobleem aan te pakken.

Meer informatie/meedoen?

Via de website www.PlasticSmartCities.org worden goede voorbeelden uit de hele wereld gedeeld. Het Plastic Smart Cities-initiatief brengt verschillende belangengroepen bij elkaar om samen tot lange termijn oplossingen te komen. Het doel is om in 2030, duizend steden onderdeel te laten zijn van dit initiatief. 

Is jouw gemeente ook geïnteresseerd om Plastic Smart te worden, neem dan contact op via info@wwf.nl.

 

Gerelateerde artikelen

WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).