De ‘Amazone van Europa': UNESCO erkent gigantisch nieuw biosfeerreservaat
Vandaag roept UNESCO het Mur-Drava-Donau-gebied uit als het eerste biosfeerreservaat ter wereld. Het strekt zich uit over maar liefst 5 landen. Met de huidige klimaatcrisis en de aanzienlijke afname van de biodiversiteit, vertegenwoordigt dit een historische stap in de opbouw van een nieuw tijdperk voor mens en natuur in Europa.
Voor deze erkenning werkt WWF al jaren samen met UNESCO, de autoriteiten van de vijf betrokken landen en met lokale partners. Het reservaat is het eerste ter wereld dat 5 landen omvat: Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Hongarije en Servië.
“Dit is een enorme overwinning voor de natuur in Europa en een kroon op het werk van WWF en partners, die hier tientallen jaren voor hebben gestreden op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Het is ook een aankondiging van een nieuw begin om de natuur in deze regio te behouden en waar nodig herstellen, zodat otters, zalmen en kraanvogels kunnen floreren”, zegt Merijn Hougee, zoetwaterexpert van het Wereld Natuur Fonds.
De ‘Amazone van Europa’
Het reservaat wordt doorkruist door 700 kilometer rivieren: de Mur, de Drava en de Donau. De totale oppervlakte van het reservaat is bijna 1 miljoen hectare, waardoor dit het grootste beschermde rivierengebied van het continent wordt en het de bijnaam ‘de Amazone van Europa’ oplevert. De regio herbergt een uitzonderlijke biodiversiteit, voorziet de inwoners van de regio van drinkwater en beschermt hen tegen overstromingen.
Op de natuur gebaseerde oplossingen
Dit biosfeerreservaat is een mooi Europees voorbeeld van hoe de natuur ons oplossingen kan bieden, als ze behouden blijft: 900.000 mensen wonen in dit gebied en zijn ervan afhankelijk voor hun levensonderhoud. De ongerepte uiterwaarden van het biosfeerreservaat voorzien de bewoners van drinkwater en helpen hen zichzelf te beschermen tegen overstromingen.
Een uitzonderlijke biodiversiteit
Met zijn zeldzame alluviale bossen (bossen op bodems van rivierslib) zand- en grindbanken, eilanden, meanderende rivieren en binnenwateren, herbergt het nieuwe Mur-Drava-Donau-reservaat een buitengewone biodiversiteit. De regio herbergt de hoogste dichtheid van broedende zeearenden op het vasteland van Europa, evenals ernstig bedreigde otters, bevers en steuren. Het is ook een belangrijke tussenstop voor meer dan 250.000 trekvogels per jaar.
De spectaculaire landschappen van het reservaat trekken ook steeds meer bezoekers. Het ‘Europese Amazonegebied’ heeft het potentieel om duurzaam, op de natuur gebaseerd toerisme in de regio te ontwikkelen. Maar bovenal dient het als een succesmodel waar de mens in harmonie met de natuur kan leven.
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).