naturepl.com / Anup Shah / WWF
16 februari 2018

Nieuwe studie: Dramatische afname orang-oetans op Borneo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinds het jaar 2000 is het aantal orang-oetans op Borneo met 100.000 afgenomen. Dat betekent dat in die tijd de helft van de orang-oetans is verdwenen. Schokkende cijfers in een nieuw onderzoek dat vandaag is verschenen in Current Biology.

 

“Ik had niet verwacht dat de afname zo snel was gegaan. Het zijn duizelingwekkende getallen.”, zegt co-auteur Serge Wich. De 'apenprofessor' is sinds 2014 bijzonder hoogleraar Grote Mensapen aan de Universiteit van Amsterdam: een leerstoel in samenwerking met WWF. “Er moet nu pijlsnel actie worden ondernomen om de mensaap te redden.”

Stroperij en jacht

Het is niet nieuw dat het leefgebied van de orang-oetan in de loop der jaren vooral sterk is gekrompen en versnipperd door een combinatie van houtkap, bosbranden en de aanleg van plantages. Volgens het internationale onderzoeksteam vallen daarnaast meer slachtoffers door jacht en stroperij dan eerder gedacht.

Nesten tellen

Aan de hand van tellingen van nesten schatten de onderzoekers dat nu op Borneo tussen de 70 duizend en ruim 100 duizend orang-oetans leven. WNF in Indonesië heeft ook data aangeleverd voor het rapport. In de beschermde gebieden waar WWF werkt, zoals Sebangau in Kalimantan, zijn de aantallen orang-oetans gelukkig stabiel. Hans Beukeboom, bossenexpert van WWF: “Om de vele bedreigde diersoorten op Borneo beter te kunnen beschermen, herstellen we ook hun leefgebieden. Zo helpen we de orang-oetan in Arabela door de losse bosreservaten waarin hij leeft weer te verbinden en in stand te houden door duurzaam bosbeheer. In Sebangau herstellen we het veenbos, zodat de orang-oetan meer gezonde leefruimte heeft.” Beukeboom roept de overheid en de industrie op om nu snel actie te ondernemen om de orang-oetan goed te beschermen, in samenwerking met natuurorganisaties als WWF.

Gerelateerde artikelen

Alain Compost / WWF

Orang-oetan

De orang-oetan wordt helaas ernstig bedreigd. Dit komt onder andere door het kappen van bomen in zijn leefgebied, bijvoorbeeld voor het winnen van palmolie. Het gebied waarin ze leven wordt steeds kleiner. De dieren zijn ook slachtoffers van illegale handelaren, die baby orang-oetans verkopen als huisdier. Hierbij doden ze vaak de moeder.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).