Hoe ver zijn we nu?
We hebben een model ontwikkeld dat ontbossing zes maanden van tevoren kan voorspellen. Dat testen we momenteel in een gebied in Centraal Kalimantan, Indonesië. De tests bereikten al een nauwkeurigheid van 80%!
Samenwerken met lokale bevolking
De betrokkenheid van lokale stakeholders (zoals bewoners, organisaties en overheidsinstanties) is een belangrijk onderdeel van het proces. Zij worden uiteindelijk de gebruikers van EWS. Vooral de lokale bevolking is vaak afhankelijk van het bos voor hun voedsel en levensonderhoud, en beschermt hun bosgebied al eeuwenlang. Daarom werken we vanaf stap één met ze samen. EWS helpt de bewoners ook om hun omgeving beter te beschermen, bijvoorbeeld door illegale ontbossing in hun gemeenschapsbos te voorkomen.
Het doel
Met EWS willen we de illegale kap van bossen op Sumatra en Borneo met 10-35% verminderen. Als de lokale stakeholders op tijd kunnen reageren, zou dit moeten lukken. Volgens schattingen kan EWS binnen enkele jaren de illegale ontbossing met bijna 30% verminderen. Zo voorkomen we niet alleen verlies van leefgebied, maar ook het vrijkomen van CO2. Dan kunnen we echt een verschil maken voor de natuur!
Samenwerking
We implementeren het Early Warning System samen met overheden en lokale gemeenschappen. EWS wordt ontwikkeld door een samenwerking met de Boston Consultancy Group en een ‘tech consortium’, geleid door Deloitte met AWS, Jheronimus Academy of Data Science en de Universiteit Utrecht.
Support
We hebben EWS kunnen opzetten dankzij een partnerschap met IUCN NL en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In dit partnerschap ondersteunen we lokale ngo’s en maatschappelijke organisaties in 16 landen, zodat we samen met overheden en bedrijven de watervoorziening, klimaatbestendigheid en voedselzekerheid veilig kunnen stellen.