De afgelopen dagen is social media overspoeld door gekrijte zeeschildpadjes. Op school- en stationspleinen, op stoepen en zelfs bij kastelen werd het logo van de bende achtergelaten. Crimefighters Peter R. de Vries en Kees van der Spek doken zelfs in de zaak. Ze vroegen via twitter om tips. Nu blijkt dat ze zich hebben aangesloten bij de Plastic Bende. De Vries wil niet veel kwijt over wie er schuil gaat achter de bende: “We gaan deze Plastic Bende niet oprollen, sterker nog; we zijn juist partners in crime. Deze bende staat voor plasticvrije oceanen en daar zijn wij natuurlijk ook voor!” zegt hij in een korte toelichting. “Als de bende bij je langskomt, voel je niet overvallen maar werk gewoon mee want dat is voor iedereen beter en zeker voor de zeeschildpadden die zo bedreigd worden door ons plastic afval.”
Zeeschildpad van 5 bij 3 meter op Boulevard Scheveningen
Dankzij medewerking van The Hague Streetart en de Haagse illustrator Jawgem (Jochem van Aller) verscheen op de Boulevard van Scheveningen een enorme zeeschildpad van ruim 5 bij 3 meter. Kinderen van basisscholen De Wegwijzer uit Rijnsburg en De Fontein uit Den Haag hebben geholpen met het krijten van de zee en plastic afval rond de zeeschildpad.
Koraaldriehoek
Wereldwijd belanden elk uur maar liefst 10 olympische zwembaden aan plastic afval in de oceanen. Dieren als zeeschildpadden zien plastic soms voor voedsel aan en dan kunnen ze stikken. Of ze raken verstrikt in vissersnetten of ander plastic afval. Juist in de rijke tropische zeeën in Zuidoost-Azië is het plastic afval probleem het grootst. Alleen al in Indonesië komt er elk jaar 1 miljard kilo plastic in de zee. In deze regio, de Koraaldriehoek, komen zes van de zeven zeeschildpaddensoorten voor die al in het nauw zitten door andere bedreigingen zoals het verdwijnen van legstranden door bebouwing of zeespiegelstijging.
Plastic afval in zee stoppen
Tot 26 oktober raast de Plastic Bende door Nederland om geld op te halen voor projecten van WWF in de Koraaldriehoek. Met het geld kan WWF met lokale partners afvangsystemen in rivieren bouwen (om te voorkomen dat het plastic in de oceaan belandt), vuilnisophaalboten aanschaffen, jongeren op eilanden als Bali steunen die met initiatieven komen om plastic afval te stoppen en organisaties, zoals Flying Vets, ondersteunen die zeedieren in nood opvangen en verzorgen. En WWF werkt samen met overheden en partners aan het terugdringen van het gebruik van plastic.
Sluit je aan
De Plastic Bende roept alle kinderen in Nederland op om zich aan te melden als bendelid. Kijk snel op plasticbende.nl om je aan te melden en om je Plastic Bende-actiepakket aan te vragen!