Mariëlle van Uitert / WWF
02 augustus 2024

Samenleven met wolven in Nederland

De terugkeer van de wolf naar Nederland zorgt voor veel discussie, vooral na recente incidenten bij Landgoed Den Treek in Leusden. Hier werd een kind gebeten door een wolf en verdween een hond, vermoedelijk meegenomen door een wolf. Een ander kind is vermoedelijk door een wolf omvergelopen in de buurt van Austerlitz. Ook zijn er net buiten Den Treek schapen aangevallen. Daarom is het landgoed nu gesloten voor publiek en wordt afgeraden om met jonge kinderen naar de Utrechtse Heuvelrug te gaan.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) begrijpt dat mensen zich zorgen maken en benadrukt dat we de situatie op een genuanceerde manier moeten benaderen. Wolven hebben een belangrijke rol in de natuur, zoals het gezond houden van prooidierenpopulaties. Maar we zien ook dat er mensen zijn die het moeilijk vinden om wolven in hun omgeving te hebben, vooral als ze schade ondervinden of angst ervaren. En het is belangrijk daar rekening mee te houden.

Afschieten? De laatste optie

De provincie Utrecht overweegt om een vergunning aan te vragen voor het afschieten van een wolf. Eerst moet goed worden onderzocht of het steeds om dezelfde wolf gaat - er leven namelijk meerdere woven in dit gebied - en wat de reden is van dit gedrag.

De wolf is een beschermd dier volgens Europese en Nederlandse wetten en mag niet zomaar worden afgeschoten. Dit kan alleen als de wolf een directe bedreiging vormt voor mensen, of regelmatig goed beschermd vee aanvalt. Zelfs dan mag het doden van een wolf het voortbestaan van wolven in Nederland en buurlanden niet in gevaar brengen.

Op de Utrechtse Heuvelrug zou afschot dus een laatste redmiddel moeten zijn. Dit gebeurt alleen als andere oplossingen, zoals het afschrikken en de dieren voorzien van een zenderhalsband, of het afsluiten van een gebied, niet werken.

Het is belangrijk om passend te reageren op deze incidenten. Dit is niet alleen in het belang van mensen, maar ook voor het behoud van wolven in Nederland. Soms is het helaas nodig om een individueel dier dat problemen veroorzaakt te doden om te voorkomen dat alle wolven in Nederland in een kwaad daglicht komen te staan. WWF-NL vindt dat afschot alleen kan gebeuren op basis van feiten en gedegen onderzoek door en advies van experts, en als er geen andere oplossingen meer mogelijk zijn.

Probleemsituaties

In de afgelopen 50 jaar is in heel Europa gebleken dat wolven in principe ongevaarlijk zijn voor mensen. Een aanval gebeurt meestal alleen uit verdediging of als een wolf te nieuwsgierig is geworden omdat hij de angst voor mensen is kwijtgeraakt.

Wolven jagen vooral op reeën, wilde zwijnen, edelherten, en klein wild. Maar soms vallen ze ook schapen, geiten en andere (landbouw)huisdieren aan, vooral als jonge onervaren dieren op zoek gaan naar een nieuw territorium en onderweg vee tegenkomen dat gemakkelijk te vangen is. Ook zijn er meer aanvallen op vee op het moment dat de jonge herten en zwijnen groot genoeg zijn om te kunnen vluchten en de jonge wolven steeds meer honger krijgen.

Europese wolven

Samenleven kan, maar vraagt aanpassingen

WWF-NL denkt dat samenleven met wolven mogelijk is, maar dat we ons moeten aanpassen aan hun aanwezigheid. Veehouders kunnen hun dieren beschermen met speciale wolfwerende rasters, nachthokken en kuddebewakingshonden. Voor veehouders in gebieden waar wolven leven is subsidie beschikbaar voor het wolfwerend maken van de rasters. Zo wordt het voor een wolf aantrekkelijker om een wilde prooi te vangen in plaats van vee. Ook is het belangrijk dat er verbindingen zijn tussen natuurgebieden, zodat wolven zich vrij kunnen bewegen.

Net zoals wij moeten wennen aan wolven in Nederland, moeten wolven ook aan ons wennen. Hoe wij met de dieren omgaan, beïnvloedt hun gedrag. Wolven moeten bang blijven voor mensen om problemen te voorkomen. Daarom is het belangrijk om wolven niet te voeren of te benaderen, zodat ze bang blijven voor mensen en ons niet opzoeken.

Conflicten tussen mens en dier

Over de hele wereld zijn er voorbeelden van spanningen tussen mensen en dieren die ruimte delen. Zoals in Afrika en Azië, waar olifanten landbouwgewassen vertrappen of opeten, of waar grote roofdieren zoals leeuwen en tijgers vee of zelfs mensen aanvallen. In Italië viel een beer recent een wandelaar aan. Omdat dit niet de eerste keer was dat dit dier mensen aanviel heeft de lokale overheid besloten het dier te doden. Net zoals bij de wolf in Nederland, wordt gezocht naar een balans tussen het beschermen van dieren en de belangen van de mensen die in dezelfde gebieden wonen.

WWF werkt wereldwijd aan een geïntegreerde aanpak van conflicten tussen mensen en dieren. Hierbij wordt samen met lokale partijen en de bevolking naar oplossingen gezocht. Door bijvoorbeeld het plaatsen van elektrische hekken en het inzetten van speciale teams kunnen we op korte termijn conflicten tussen mensen en wilde dieren helpen voorkomen en schade beperken. Daarnaast creëren we voor de lange termijn bijvoorbeeld verbindingszones tussen beschermde gebieden, zodat wilde dieren een veilige en ruime leefomgeving hebben waarin hun populaties zich op een natuurlijke manier kunnen ontwikkelen.

En als je een wolf tegenkomt, wat dan?

Als je in de natuur een wolf tegenkomt, is het belangrijk om rustig te blijven en afstand te houden. Wolven benaderen mensen meestal niet, omdat ze van nature bang zijn voor ons. Mocht een wolf toch te dichtbij komen, praat dan hard, zwaai met je armen, en loop rustig achteruit om afstand te nemen. Het is belangrijk om, net als bij een hond, niet weg te rennen of te fietsen, zodat de kans kleiner wordt dat de wolf je volgt. Benader wolven niet en lok ze niet met voedsel. Houd in gebieden waar wolven leven altijd honden aan de lijn om interacties te vermijden. Als er een wolf op je pad komt terwijl je fietst of loopt, wacht dan rustig tot hij voorbij is en probeer voldoende afstand te houden. Door ons aan deze gedragsregels te houden, kunnen we wolven de ruimte geven en zonder grote problemen samenleven met wolven in de Nederlandse (natuur)gebieden.

Wolven vertrekken niet meer uit Nederland, maar het samenleven met wolven vraagt wel om aanpassingen van iedereen. Door naar elkaar te luisteren, feiten te delen, zorgen te erkennen, preventief te handelen en daarmee wolven te stimuleren om afstand te bewaren van mens, hond en vee, is het ook in Nederland mogelijk om op een goede manier conflictarm samen te leven met wolven. WWF-NL ondersteunt Ark Rewilding met hun werk bij het vinden van manieren om conflictloos samen te leven met wolven en staat in nauw contact met andere organisaties die ook betrokken zijn bij het zoeken naar duurzame oplossingen.

Gerelateerde artikelen

Antonio Liébana

Succes voor de bescherming van de Iberische lynx

WWF viert een historische mijlpaal: de status van de Iberische lynx op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten is veranderd van ‘bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’.
Meer info
Natuurmonumenten

Herstel van Europese rivieren essentieel voor klimaatweerbaarheid

WWF Europe heeft op 2 juli 2024 het rapport Rivers2Restore gelanceerd.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Cornelia Doerr / WWF

Uitstel is geen afstel: Natuurorganisaties blijven strijden voor Europese natuur

De stemming over de Europese Natuurherstelwet door de Raad van Ministers is in het zicht van de finish uitgesteld. Dit werd vandaag in Brussel bekendgemaakt. Wanneer er wél gestemd gaat worden over de wet, is nog niet duidelijk. De Nederlandse natuurorganisaties zijn eensgezind: “Wij blijven druk uitoefenen en strijden voor het belang van biodiversiteit.”
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).