Stijging aantal nesten groene zeeschildpad in Suriname
Stijging aantal nesten groene zeeschildpad in Suriname
WWF-Suriname telt jaarlijks het aantal nesten van 3 soorten beschermde zeeschildpadden: de lederschildpad, de groene zeeschildpad en de Warana. En er is goed nieuws, want er lijkt een voorzichtige stijging van het aantal nesten van groene zeeschildpadden te zijn.
De groene zeeschildpad legt ongeveer 3 tot 5 nesten per seizoen. Van deze soort werd in 2016 een aantal van 10.096 nesten geteld, in 2017 waren dat er 35.343 en in 2018 een aantal van 12.744. Groene zeeschildpadden maken hun nesten meestal in tussenpozen van ongeveer 2 jaar, vandaar dat het aantal nesten kan flink fluctueren. Daarom wordt er over meerdere jaren geteld om goede conclusies te kunnen trekken. En met alle eerdere tellingen die gedaan zijn, lijkt er een voorzichtige stijging van het aantal nesten van groene zeeschildpadden te zijn.
Daling nesten lederschildpad en Warana
De stijging van het aantal nesten van de groene zeeschildpad betekent helaas niet direct dat het goed gaat met alle drie de soorten zeeschildpadden. Het aantal nesten van de lederschildpad is helaas gedaald. Dat waren er in 2017 nog maar 742, terwijl dat er in 2013 1.238 waren. Van de Warana zijn er over de hele periode van 5 jaar 235 nesten geteld, dat is erg weinig.
Bedreigingen voor zeeschildpadden
Zeeschildpadden zwemmen al miljoenen jaren in de zee, maar de laatste decennia worden ze sterk bedreigd. Volgebouwde stranden zorgen ervoor dat ze hun eieren bijna nergens meer kunnen leggen, hun eieren worden gestroopt, ze lijden onder vervuiling van de plastic soep in zee en ze raken verstrikt in visnetten als bijvangst. Wereldwijd zet WWF zich in voor meer beschermde zeegebieden zodat zeedieren zoals de zeeschildpadden veilige nest-, migratie- en leefgebieden hebben.
Actieplan 2019
In maart 2019 organiseert WWF Guiana’s in Suriname een bijeenkomst waarbij zeeschildpaddenexperts samenkomen om de stand van (nest)populaties en bedreigingen te bespreken. Het doel is om een actieplan te maken. Er zal een apart sessie gehouden worden over de afname van de lederschildpad en met name door de bedreiging van bijvangst. Meer hierover lees je op de website van WWF-Guiana’s.
Gerelateerde artikelen
Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!
Colombia beschermt 32 miljoen hectare natuur
Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).