Richard Barrett / WWF-UK
26 april 2023

Strengere controles in EU op de handel in tijgers

Om ervoor te zorgen dat de EU geen rol speelt in de illegale handel in tijgers heeft de Europese Commissie nieuwe richtlijnen bekendgemaakt. Die richtlijnen leiden tot scherpere controles op de commerciële handel in levende, in gevangenschap gefokte tijgers en hun lichaamsdelen, binnen en buiten de Europese Unie.

Stroperij en de illegale handel in tijgers en hun onderdelen en producten vormen de grootste onmiddellijke bedreiging voor wilde tijgerpopulaties. Slecht beheerde tijgers in gevangenschap kunnen zowel de vraag naar tijgeronderdelen en -producten in stand houden als een dekmantel vormen voor de illegale handel in wilde tijgers en hun onderdelen.

Tijgervacht WW174585

Resultaat van kritisch rapport

WWF en TRAFFIC (dat is een ngo die erop toeziet dat de handel in wilde diersoorten legaal en duurzaam is) zijn blij met de aangescherpte regels. In 2020 deden we in het gezamenlijk rapport Falling Through the System: The role of the European Union captive tiger population in the trade in tigers aanbevelingen in die richting.

Het rapport onthulde de onverwachte rol van de EU in de tijgerhandel. Er werd in detail uiteengezet hoe lidstaten vergunningen afgaven die de commerciële handel in tijgers en hun onderdelen en producten vanuit de EU naar andere landen mogelijk maakten. Dit op basis van het feit dat de dieren in gevangenschap waren gefokt - en dus niet uit het wild kwamen.

Het omvatte ook uitvoer naar landen in Azië waar illegale handel in tijgers op grote schaal plaatsvindt, met Thailand en Vietnam als grootste importeurs. Ook werden tekortkomingen in de controle en het beheer van EU-faciliteiten waar tijgers worden gehouden in kaart gebracht, die mogelijkheden kunnen bieden voor criminele activiteiten.

Geen uitvoervergunningen

Hoewel EU-richtlijnen niet juridisch bindend zijn, zijn zij door alle lidstaten aangenomen. EU-lidstaten zouden voortaan geen uitvoer- of wederuitvoervergunningen of intra-EU-handelscertificaten mogen afgeven voor in gevangenschap geboren en gefokte levende tijgers en producten daarvan.

Het mag alleen nog als de handel bestemd is voor doeleinden die niet schadelijk zijn voor de instandhouding van de soort. Voorbeelden hiervan zijn dierentuinen met een vergunning, wetenschappelijk onderzoek, wetshandhaving of museumcollecties.

Heather Sohl, WWF Tiger Trade Lead: "De handel van in gevangenschap gefokte tijgers, zowel binnen als buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied, ondermijnt de inspanningen om wilde tijgers te beschermen en de illegale handel een halt toe te roepen. Het bemoeilijkt de handhaving, normaliseert en legitimeert de verkoop van tijgeronderdelen en -producten, wat op zijn beurt de vraag van de consument kan stimuleren."

Tijgers in een rijtje in India WW231901

DNA-database

TRAFFIC en WWF roepen de lidstaten op ook een centraal register op EU-niveau op te zetten en DNA-monsters te verzamelen van alle in gevangenschap levende tijgers. Ook adviseren we om regelmatig inspecties uit te voeren van alle privéfaciliteiten waar tijgers worden gehouden, en om de regelgeving voor de verwerking van dode tijgers te verscherpen. Deze aanbevelingen staan ook al in het TRAFFIC/WWF-rapport uit 2020.

"De uitvoering van deze extra maatregelen, in aanvulling op de nieuwe EU-richtlijnen, zal de lidstaten een volledig en actueel overzicht geven van tijgerpopulaties in gevangenschap en helpen bij de controle van illegale activiteiten met tijgers die binnen en buiten de EU zijn geboren of gefokt," aldus Louisa Musing, Senior Programme Officer - Europa van TRAFFIC.

Gerelateerde artikelen

Door de mazen van de wet - de rol van EU en VK in de handel in tijgers

Door zwakke wetgeving en beperkte controles op faciliteiten met in gevangenschap levende tijgers in de EU en het VK, is er een aanzienlijke kans dat delen van tijgers, zoals huiden en botten, in de illegale handel terechtkomen. De vraag naar tijgerproducten wordt daardoor in stand gehouden, of versterkt.
Dat is de conclusie van het rapport Falling Through the System: The role of the European Union captive tiger population in the trade in tigers van WWF en TRAFFIC.
Meer info
KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).