Koraaldriehoek
Neem een duik in deze wonderlijke onderwaterwereld, waar je zeeschildpadden, walvishaaien, mantaroggen, dolfijnen en duizenden soorten vissen en koraal vindt.
Een schouwspel van kleuren, dieren en planten
De wonderlijke onderwaterwereld van Indonesië, Maleisië, Papoea-Nieuw-Guinea, de Filipijnen, de Salomonseilanden en Oost-
Wat is de Koraaldriehoek?
De Koraaldriehoek is een van 's werelds belangrijkste mariene ecosystemen van de wateren van Indonesië, Maleisië, Papoea-Nieuw-Guinea, de Filippijnen, de Salomonseilanden en Oost-Timor. Het gebied heeft de hoogste mariene biodiversiteit ter wereld en is daarom hét centrum van mariene biodiversiteit wereldwijd. Mariene biodiversiteit is de rijkdom aan soorten die we vinden in de oceaan.
Het gebied is onder andere uniek vanwege de grote diversiteit aan soorten rifkoralen – wel 500 tot 600 soorten! Binnen de grenzen van de Koraaldriehoek leven minstens 500 soorten koraalrif. Op deze riffen kun je minstens 2228 verschillende soorten rifvissen vinden en ook 6 van de 7 soorten zeeschildpadden. Daarnaast voeden, broeden en migreren walvissen, dolfijnen, bruinvissen, doejoengs en vele soorten haaien inclusief de walvishaai in deze wateren. De Koraaldriehoek wordt dus niet voor niets het episch centrum van mariene biodiversiteit genoemd!
In de Koraaldriehoek leven meer dan 120 miljoen mensen. Zij zijn voor hun voedsel en inkomsten grotendeels afhankelijk van de zee. De omliggende koraalriffen zijn niet alleen belangrijk als kraamkamer voor vis, maar zorgen ook voor extra kustbescherming. Net als mangrovebossen, zijn zij een natuurlijke golfbreker en beschermen de mensen die aan de kust wonen tegen de impact van extreem weer.
Het is belangrijk om met de lokale bevolking samen te werken, omdat klimaatverandering hun leven meer en meer beïnvloedt. Door de stijgende zeespiegel verdwijnen sommige eilanden en stukken land letterlijk onder de zeespiegel. Extremer weer zorgt ervoor dat sommige kustgebieden gevaarlijker zijn om te bewonen en ook zorgen de veranderingen in temperatuur voor verschuivingen in populaties vis en sterfte van koraalriffen.
De Koraaldriehoek is een zeegebied in de westelijke Stille Oceaan. De regio heeft een ongelooflijke culturele diversiteit. Er worden meer dan 2000 talen gesproken in deze wateren en culturen hebben een sterke band met de zee.
De uitdaging is om tot duurzame oplossingen te komen voor de lokale gemeenschappen. Oplossingen die samengaan met de bescherming van de diverse zeegebieden in deze regio. WWF werkt daarom samen met partnerorganisaties aan oplossingen die goed zijn voor mens én natuur. De mensen zijn afhankelijk van wat de natuur hen biedt en voor een gezonde natuur is het belangrijk dat mensen er op een duurzame manier mee omgaan.
WWF werkt met de lokale bevolking aan:
- Voorbereidingen voor de gevolgen van klimaatverandering;
- Alternatieve inkomstenbronnen, zodat men niet alleen afhankelijk is van wat de zee hen biedt;
- Duurzame werkwijzen zoals duurzame visserij en duurzaam toerisme.
Lees het verhaal van onze samenwerking met de bewoners van de Salomonseilanden.
In de Koraaldriehoek leven ontzettend veel verschillende soorten dieren. Zesenzeventig procent van de koraalsoorten in de wereld zijn hier te vinden - bijna 600 verschillende soorten! Meer dan 2000 verschillende soorten rifvissen vinden hun toevlucht in deze oogverblindende onderwatertuinen, en dit is een belangrijke plaats voor veelal bedreigde tonijnsoorten om te paaien.
Walvissen, dolfijnen, bruinvissen, doejongs en walvishaaien voeden, broeden en migreren in deze wateren. En de Koraaldriehoek herbergt zes van de zeven soorten zeeschildpadden ter wereld.
De grootste bedreigingen voor de Koraaldriehoek
Lees meer over de bedreigingen van de Koraaldriehoek
Waarom is het belangrijk om de Koraaldriehoek te beschermen?
Wat doet WWF?
Hoe we de Koraaldriehoek beschermen
We werken samen met lokale bewoners, bedrijven, overheden en partners om de gezondheid van onze oceanen te beschermen en weer te herstellen voor mens en natuur.
Onze doelen:
- In 2030 kunnen lokale kustgemeenschappen zee- en kustgebieden beschermen en deze waar mogelijk duurzaam gebruiken. Zo dragen we zorg voor belangrijke onderwaternatuur en ook de veerkrachtigheid van kustgemeenschappen.
- In 2030 is visserij in de Koraaldriehoek duurzaam en in toenemende mate gericht op het leveren van vis voor de binnenlandse markten. Dit draagt bij aan gezonde visbestanden, onderwaternatuur en voedselzekerheid in de regio.
-
1
Beschermde zeegebieden
We werken, samen met lokale gemeenschappen en overheden, aan het creëren van nieuwe MPA's (beschermde zeegebieden) en ook aan het verbeteren van het beheer van bestaande gebieden. Dat betekent dat er in deze gebieden bepaalde activiteiten die schadelijk zijn voor het onderwaterleven, niet meer plaats mogen vinden. Dit geeft de onderwaternatuur de mogelijkheid zich te herstellen en brengt daarmee ook veel waarde aan de lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van de natuurlijke hulpbronnen in de oceaan.
-
2
Duurzame visserij
Gezonde visbestanden zijn niet alleen belangrijk voor de natuur maar ook voor de gemeenschappen die afhankelijk zijn van deze vis. In de Koraaldriehoek werken we daarom aan het voorkomen van illegale visserij en verduurzamen van legale visserij. Tonijnvissers helpen we bijvoorbeeld om met cirkelvormige vishaken te gaan vissen, waardoor ze minder zeeschildpadden bijvangen. Voor vissers dichter bij de kust introduceren we duurzame vangstmethoden om zo bijvoorbeeld het vissen met gif en explosieven tegen te gaan.
-
3
Plasticvervuiling stoppen
Ook in de Koraaldriehoek is plasticvervuiling een groot probleem. We werken op verschillende manieren aan dit probleem: we werken op globaal niveau om internationale afspraken te maken over plasticvervuiling, en we proberen op lokaal niveau het gebruik van plastic te verminderen door steden te helpen ‘plastic smart’ te worden. Daarnaast werken we aan het probleem van ‘spookvisnetten'. Uit onderzoek blijkt dat ‘ghost gear’ (‘spookvistuig’) de schadelijkste vorm van plastic afval is voor zeedieren.
-
4
Beschermde zeeschildpadden
Aangezien de Koraaldriehoek 6 van de 7 zeeschildpadden wereldwijd heeft, is het van belang deze goed te beschermen. Om dit te doen werken we onder andere aan het aanpassen van legale en illegale handen van schildpadproducten, doen we forensisch onderzoek, zorgen we voor meer bewustwording en educatie over het belang van deze soorten lokaal en zorgen we daarbij ook dat lokale gemeenschappen alternatieve inkomstenbronnen hebben.
-
5
Duurzaam toerisme
WWF steunt projecten die bijdragen aan duurzaam toerisme. Toerisme kan een negatieve impact op de zeegebieden hebben. Bijvoorbeeld als het grootschalig plaatsvindt, als er in belangrijk leefgebied zoals mangroven wordt gekapt om hotels te kunnen bouwen, als er niet zorgvuldig met koraal wordt omgegaan of als legstranden van zeeschildpadden worden verstoord. Met duurzaam toerisme kunnen mensen geld verdienen en ook het gebied beschermen voor toekomstige generaties.
-
6
Diepzeemijnbouw
WWF ziet diepzeemijnbouw als een urgente, grote en opkomende bedreiging die de gezondheid van onze oceanen wereldwijd in gevaar zou brengen, als men hier mee door gaat. De Koraaldriehoek is een van de gebieden waar de eerste plannen al gemaakt zijn en wij werken hard deze tegen te gaan door een transitie naar een duurzame en circulaire ‘Blue Economy’ te maken waarin diepzeemijnbouw geen plaats heeft. Schone technologieën, renewable energie en het circulair gebruik van materialen zijn hiervan de basis.
Resultaten en Updates
Een Reis naar de Derawan-eilanden: Bescherming van Onze Blauwe Planeet
In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu
5e massale koraalverbleking op het Great Barrier Reef in 8 jaar
Wat kan ik doen?
Geef een eenmalige gift
Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.