Acht nieuwe bizons in de zuidelijke Karpaten
Acht nieuwe Europese bizons - de grootste landzoogdieren van Europa - bereikten afgelopen week Bison Hillock in Armeniş, Roemenië. Daar voegen ze zich binnenkort bij de vier al vrij rondlopende kuddes in de zuidelijke Karpaten. Rewilding Europe en WWF-Roemenië hebben nu met succes het aantal bizons in het wild verhoogd tot de grootste populatie die het land in de afgelopen 200 jaar heeft gezien.
De zes vrouwtjes en twee mannetjes begonnen hun lange reis naar het wild vanuit zes reservaten in Duitsland. "Voorbereidingen voor het transport vragen veel aandacht. Vanaf het selectieproces - belangrijk voor genetische diversiteit - tot aan het taggen van de dieren voor monitoring, zijn we gefocust op het welzijn van de bizon. Het is een lange reis, maar we hopen dat de beloning van vrijheid het waard is”, vertelt bizonranger-coördinator Florin Hălăștăuan. Het Springe-reservaat in Duitsland heeft de vrouwtjes enkele maanden bij elkaar gehouden om een compacte kudde te vormen, een methode die ervoor zorgt dat de groep een soepelere overgang naar de nieuwe omgeving heeft.
De weg naar totale vrijheid
De nieuwkomers moeten eerst even wennen aan hun nieuwe onderkomen en worden nauwlettend gevold door rangers en de dierenarts. Daarna worden ze vrijgelaten in een groter gebied, waardoor ze de kans krijgen om de bossen en weiden te verkennen. Over een paar maanden gaan de poorten naar totale vrijheid open. De bizons kunnen zich dan mengen met de bewoners die zich al hebben aangepast aan het wilde gebied van de Țarcu-berg en verdere menselijke interactie vermijden.
Speciale bizonrangers bewaken de kuddes, door middel van GPS-signalen afkomstig van dieren met een tag, verborgen camera's en duizenden uren besteed aan het volgen in het veld. De verzamelde gegevens zijn essentieel voor het analyseren van hun gedrag en milieu-impact.
Sleutelsoort
Marina Drugă, LIFE-Bison Project Manager van WWF-Roemenië: "Elk transport en elke geboorte in het wild is een succes voor het behoud van deze kwetsbare dieren. Maar niet alleen voor het voortbestaan van de soort zelf. Europese bizons zijn een sleutelsoort voor het gehele ecosysteem en de biodiversiteit in het gebed. Dieren, planten, onze gezondheid en duurzame ecotoerisme zijn allemaal afhankelijk van hun terugkeer in het wild."
Gerelateerde artikelen
Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem
Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).