13 oktober 2020

 

Albanese premier Rama: de Vjosa-rivier blijft vrij van dammen in Albanië

 
 
 
 
 
 
 

Goed nieuws! De premier en president van Albanië zijn voorstander van de oprichting van het Vjosa National Park. De rivier en de natuur in het gebied zouden niet vernietigd moeten worden, daarom heeft het ministerie van milieu officieel geweigerd een vergunning te verlenen voor waterkrachtprojecten in de benedenloop van de Vjosa-rivier.

Het nieuws is goed ontvangen door maatschappelijke organisaties, internationaal en nationaal, die actief betrokken zijn geweest bij de Vjosa-zaak,. Het schept een precedent in het land, waar besluiten om een ​​waterkrachtproject stop te zetten op basis van een negatieve milieueffectrapportage niet zo vaak voorkomen.

"Dit is een prachtig resultaat van onze jarenlange campagne voor het behoud van deze prachtige rivier. Maar we moeten alert blijven en controleren of deze afspraak wordt nageleefd. We zien vaker dat mooie woorden worden uitgesproken, maar dat bedrijven toch vrij spel krijgen." Zei Oskar van WWF-NL.

Dat waakzaamheid geboden is, is al eens eerder bewezen. De rechtbank in Albanië besloot twee jaar geleden om alle bouwwerkzaamheden aan een waterkrachtcentrale in Valbona stop te zetten. Maar het werk ging toch door, zonder rekening te houden met het besluit. De situatie ligt gevoelig en WWF en andere natuur- en maatschappelijk organisaties blijven de uitvoering van deze  rechterlijke en regeringsbeslissingen eisen. De volgende stap: een permanent verbod op de bouw van waterkrachtcentrales, in zowel Vjosa- als Valbona. 

Gerelateerde artikelen

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info
©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).