Georganiseerde misdaad
Tijdens de conferentie werd onderstreept dat internationale criminele organisaties een sleutelrol spelen in deze illegale handel. De declaratie roept deelnemende landen daarom op om samen op te treden tegen deze criminele organisaties. De deelnemende landen zegden ook toe meer te gaan doen aan het tegengaan van de vraag naar illegale producten van wilde dieren.
Ivory Alliance 2024
De aanwezigheid van wereldleiders in London werd ook voor andere initiatieven benut. Zo gaat de nieuw gevormde Ivory Alliance 2024 zich inspannen om de handel in ivoor te beëindigen door meer landen te overtuigen de handel in ivoor aan banden te leggen. Ook zijn ruim 100 organisaties in de reisbranche een samenwerking aangegaan om de handel in illegale wildlife-producten tegen te gaan.
Tijd voor concrete actie
WWF is blij met de vernieuwde toezeggingen van de aanwezige wereldleiders, maar roept overheden op om deze toezeggingen nu ook om te zetten in concrete acties en bescherming van gebieden. De tijd dringt, aldus Tanya Steele, directeur WWF-UK: "We moeten deze georganiseerde misdaad nu voor eens en altijd stopzetten. Alle deelnemers aan de conferentie zijn verantwoordelijk om zich te houden aan de gedane toezeggingen. De gebieden waarin bedreigde soorten leven, moeten effectief beschermd worden. Als we de natuur echt ruimte willen bieden om te herstellen, hebben we nieuwe wereldwijde afspraken nodig in 2020."
Illegale geldstromen
Tijdens de conferentie was specifiek aandacht voor de geldstromen rondom de illegale handel. Rob Parry-Jones, hoofd van WWF-UK's Wildlife Crime Initiative: "Te vaak denken mensen dat de handel in illegale producten van wildlife alleen een kwestie is van natuurbescherming. Maar achter de handel gaat een internationaal netwerk van misdadigers schuil die gebruik maken van corruptie en het witwassen van geld. Het is bemoedigend dat hier in de declaratie aandacht voor is. Ik hoop dat overheden, ngo's en het bedrijfsleven nu de handen ineen slaan voor concrete actie."