Wild van Europa
Wist je dat wij onze eigen big 5 hebben? Als je op safari zou gaan in Oost-Europa kan je zomaar beren, wolven, lynxen, steuren en bizons tegenkomen. Geef deze dieren een toekomst en help mee onze laatste wildernis te beschermen.
De ondergaande zon verdwijnt langzaam achter hoge bergtoppen. Op de voorgrond loopt een kudde grote grazers rond over de graslanden. Je zou je bijna in Afrika wanen. Maar voor deze prachtige, ongerepte natuur hoef je niet naar de andere kant van de wereld te reizen.
In Oost-Europa hebben we nog een laatste stukje wildernis over. Een prachtig natuurgebied dat zich uitstrekt over Bulgarije, Hongarije, Moldavië, Oekraïne, Roemenië, Slowakije en Tsjechië. Dit is het groene hart van Europa. Hier leven grote roofdieren als beren, wolven en lynxen, maar ook bizons, steuren en honderden bijzondere vogelsoorten. WWF zet zich in om deze allemaal te behouden. Help je mee?
Terugkeer van de bizon
Na jaren hard werken is het WWF en Rewilding Europe gelukt om de Europese bizon te herintroduceren in het Roemeense Ţarcu-gebergte. Daarmee keerde de grote grazer na 200 jaar terug in zijn natuurlijke leefgebied. De komende jaren willen we de kudde laten groeien van 150 naar 500 bizons. Zo kunnen ze een nog groter stuk bos gezond houden. Help jij mee?
Steur
Al 90 miljoen jaar zwemt de Europese steur rond. Maar deze reusachtige oervis dreigt nu uit te sterven. Slechts 1.000 zijn er over in het wild. Door dammen in onze rivieren kan deze trekvis zijn paaigrond niet meer bereiken. Met een speciaal kweekprogramma proberen we de steur te redden van de ondergang. Daarnaast verwijderen we zoveel mogelijk oude dammen.
Samen bossen beschermen
Met jouw steun kunnen we bossen beschermen en grotere bosgebieden creëren. Dat doen we door bestaande natuur goed te beschermen met wet- en regelgeving. Ook planten we nieuwe bomen zodat we verschillende stukjes natuur aan elkaar verbinden. Zo kunnen wilde dieren weer veilig van gebied naar gebied lopen.
Door leefgebieden te vergroten, kunnen wolven, beren en lynxen weer genoeg voedsel en een partner vinden. Zo blijven de populaties genetisch gezond. Ook verkleint het de kans dat deze roofdieren in contact komen met mensen en vee.
Kleurrijke vogels kijken
Het groene hart is niet alleen een toevluchtsoord voor Europa’s grootste dieren. Ook veel (zeldzame) vogels voelen zich hier thuis. Zo broedt de grootste kolonie zeearenden hier, net als roze pelikanen, zwarte ibissen, purperreigers, roodpootvalken, witoogeenden en grijskopspechten. Een waar kleurenspektakel.
Om deze rijke biodiversiteit te beschermen, herstelt WWF samen met haar partners de natuur in uiterwaarden. We verbinden ze vervolgens met de Donau. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar beschermt lokale gemeenschappen ook tegen extreme droogte en overstromingen.
Wilde dieren in beeld
Zoveel lopen er rond in Oost-Europa.
170 bizons
8.000 bruine beren
3.000 wolven
2.700 lynxen
800 steuren
Wat kan ik doen?
Geef een eenmalige gift
Steun ons werk om de natuur te beschermen met een eenmalige gift. Kies hieronder je giftbedrag en klik op de button om daarna je gegevens in te vullen.