Natuurlijke oplossingen in Nederland
Samenwerken met de natuur tegen wateroverlast en droogte.
De natuur is onze bondgenoot bij het oplossen van maatschappelijke problemen. Dit noemen we ook wel natuurlijke oplossingen of Nature-based Solutions. Zo bestrijden we in Nederland wateroverlast en droogte door samen te werken met de natuur.
Waterveiligheid door natuur in Millingerwaard
De Millingerwaard bij de Duitse grens is een uniek natuurgebied, gewoon hier in Nederland. Deze bijzondere 800 hectare grote uiterwaard van de Waal houdt vier miljoen mensen achter de dijken veilig. Hoe? Door meer ruimte te geven aan de natuur. Zo kan de rivier de Waal bij hoogwater overstromen in de uiterwaarden en houden wij droge voeten. De Millingerwaard is een van de eerste grote projecten van ‘Ruimte voor de Rivier’, dat werd opgestart na de rivieroverstromingen in de jaren ‘90. Het laat zien dat natuur en waterveiligheid elkaar kunnen versterken.
Download de factsheet Milingerwaard voor meer informatie.
Zo helpt riet tegen teveel water
De Ooijse graaf bij Nijmegen is een historisch rietmoeras dat werkt als een natuurlijke wateropslag. Het moeras was sterk verwaarloosd en verdroogd. De afgelopen jaren heeft WWF samen met Ark Rewilding Nederland het rietmoeras hersteld. Hierdoor kunnen we maar liefst 70% meer water opvangen en vasthouden. De komende jaren werken we aan meer natuurlijke klimaatbuffers zoals de Ooijse Graaf.
Download de factsheet Ooijse Graaf voor meer informatie.
Landschap als spons
Water langer vasthouden in het landschap, in de planten en in de bodem, helpt tegen uitdroging van de natuur en de gewassen. Én het verkleint ook nog eens het risico op overstromingen. Zoals in 2021 toen door hevige regenval delen van Zuid-Limburg overstroomden. Met het project Natuurkracht werken we aan natuurlijke maatregelen om water langer vast te houden in het stroomgebied van de Geul en de Gulp bij Maastricht. Dat doen we samen met de bewoners van het gebied.
Natuur in de stad
Getijdenparken vind je meestal aan de rand van steden, waar oude stenige kades worden omgetoverd tot prachtige parken. In een getijdenpark hebben eb en vloed weer vrij spel op de oevers. Op sommige plekken kan het verschil tussen eb en vloed wel 2 meter zijn! Harde kades maken plaats voor geleidelijk aflopende oevers. Planten, vissen en vogels die op de grens van zoet en zout leven, voelen zich hier thuis. Water- en oeverplanten zuiveren het water en zorgen zo voor een betere waterkwaliteit. De glooiende en begroeide rivieroever zorgen voor golfbreking bij hoog water. Een getijdenpark is bij uitstek een plek waar mensen kunnen ontspannen en recreëren. Getijdenparken dragen bij aan een mooiere stad waar mensen met plezier wonen.
Download de factsheet Getijdenparken voor meer informatie.
Groeiland
Zeespiegelstijging en bodemdaling stellen Nederland voor een bijzondere uitdaging om in de toekomst het land droog, veilig en leefbaar te houden. Het lot van de natuur in onze delta-, kust- en waddenwateren zal ook afhangen van de manier waarop we dat doen. Met het groeiland concept kan de hoogwaterveiligheid hand in hand met natuurherstel gerealiseerd worden.
Lees meer over groeiland in het kennisrapport.
Wat kan ik doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!