Albertien Perdok / WWF-Netherlands

Ongerepte wildernis

Op de grens van China en het verre oosten van Rusland stroomt de Amoer-rivier door de ongerepte wildernis. Hier voelen de amoertijger en amoerluipaard zich thuis.

Amoertijger en amoerluipaard

De rivier Amoer (Heilong in het Chinees) is een van ‘s werelds langste rivieren. Hij stroomt van de steppes van Mongolië door de ongerepte wildernis van China en Rusland naar de Stille Oceaan. In het uitgestrekte Amoer-Heilong, dat bijna 50x zo groot is als Nederland, leven traditionele gemeenschappen zij aan zij met de amoertijger en de zeldzame amoerluipaard.

 

Vogels en vissen

Het gebied rondom de Amoerrivier is heel belangrijk voor trekvogels en vissen. Bijvoorbeeld voor de zeldzame zwartbekooievaar die er broedt. En in de rivier zwemt de grootste zalm ter wereld: de Siberische taimen, die wel 70 kilo kan worden.

Amoertijger met welpje in het gras Ola Jennersten / WWF-Sweden

Bedreigingen voor Amoer-Heilong

Voor Chinese traditionele medicijnen worden nog steeds tijgers en luipaarden gestroopt. Op sommige hoefdieren wordt teveel gejaagd, waardoor ze hard achteruitgaan in aantallen en de roofkatten minder te eten hebben. Ook neemt de bevolking toe, en daarmee de landbouw, ontbossing en vervuiling. Dat zorgt voor steeds minder leefgebied voor dieren. Daardoor komen de amoertijger en amoerluipaard vaker in aanraking met mensen, wat conflicten geeft.

Lees meer over mens-dierconflicten
Directeur WWF Rusland toont Koreaanse dennenboompjes bij een herbossingsproject Femke Hilderink / WWF-Netherlands

Amoer-Heilong beschermen

Samen met lokale partners werken we aan een netwerk van beschermde gebieden in Amoer-Heilong. Ook maken we gezamenlijk plannen om de amoertijger en amoerluipaard te beschermen, stroperij te stoppen en het bos te behouden. Daarnaast ondersteunen we de lokale bevolking om andere inkomsten te vinden. Bijvoorbeeld door verduurzaming van het opkomend toerisme te stimuleren. Ook met de oogst van pijnboompitjes en het telen van paddenstoelen, bessen en honing kunnen bewoners een inkomen verdienen in plaats van het bos te kappen.

Waar we ons op richten

Onze focus binnen Amoer-Heilong

Suiyang Forestry Bureau
Wildlife
Wildlife
We delen deze planeet met majestueuze dieren, zoals olifanten, neushoorns en tijgers. WWF wil er voor zorgen dat we deze iconische gebieden en dieren beschermen en herstellen.
Femke Hilderink / WWF-Netherlands
Bossen
Bossen
Bossen bedekken bijna één derde van het wereldwijde aardoppervlak. Als cruciale bron van zuurstof, zijn ze het thuis van een uitzonderlijke dieren, planten én mensen.
Klein & Hubert WWF
Biodiversiteit
Biodiversiteit
Alles is met alles verbonden
femke hilderink close-up
Femke Hilderink-Koopmans
Expert wildlife
Kijk mee door de ogen van wildlife expert Femke!
Bekijk haar blogs

Resultaten en Updates

Living Image / WWF

Vliegende tijgers

WWF-medewerker Gert vertelt over het overplaatsen van twee Siberische tijgers van Nederland naar Kazachstan.
Meer info
All Department of Forests and Park Services or DoFPS, MoENR Bhutan

Bhutan meldt forse toename van het aantal sneeuwluipaarden

Voor de tweede keer vond in Bhutan een nationale sneeuwluipaardentelling plaats. Uit de data blijkt dat er 134 sneeuwluipaarden leven in het land, tegen 96 bij de eerste telling in 2016. Een toename van bijna 40 procent! Het onderzoek werd in 2022 uitgevoerd door meer dan 70 rangers, besloeg 9000 km2 en maakte gebruik van 310 state-of-the-art wildcamera-sets.
Meer info
DoFPS

Tijgertelling in Bhutan: aantal tijgers met bijna dertig procent gegroeid tot 131

Sinds 2015 is het aantal tijgers in het wild in het koninkrijk Bhutan gestegen tot naar schatting 131. Sinds de eerste officiële tijgertelling in het Himalayaland is dat een stijging van maar liefst 27 procent. Het Wereld Natuur Fonds feliciteert Bhutan, op deze internationale Dag van de Tijger, met hun succesvolle aanpak om tijgers een toekomst te geven.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).