Klimaatdieren
Klimaat heeft een grote invloed op het leven van wilde dieren. Maar andersom is dat ook zo: dieren spelen een grote rol in het klimaat. Klimaatverandering maakt dat sommige soorten zich moeten aanpassen, of vluchten. Maar er zijn ook wilde dieren die ervoor zorgen dat meer CO2 opgenomen wordt. Zo helpen ze mee de opwarming van de aarde te vertragen.
Direct naar
Ontdek klimaatdieren
Klimaathelden
Olifanten, bizons, tijgers. Ze zijn prachtig. En ze zijn voorbeelden van dieren die een belangrijke rol spelen in het tegengaan van de klimaatcrisis.
Klimaatslachtoffers
Bossen die in brand staan, oceanen die opwarmen, rivieren die overstromen of opdrogen; de dieren die er leven ervaren de gevolgen.
Klimaataanpassers
Grotere oren, staarten en snavels, nieuwe diëten of zelfs van vachtkleur veranderen? Dieren veranderen hun fysiek én hun gedrag.
Klimaathelden
Van bossen weten we dat ze klimaatverandering tegengaan door CO2 op te nemen. Maar dat wilde dieren hier ook aan bijdragen? Dat zit zo…
In de uitgestrektheid van de oceaan zwemmen walvissen, hoog in de lucht zweven vogels, en op het land bewegen olifanten en bizons. Deze dieren zijn belangrijke, maar vaak onbekende helden in de strijd tegen klimaatverandering. Wanneer mensen zich buigen over de oorzaken en oplossingen van de klimaatcrisis, gaat het vaak over bossen en oceanen. Begrijpelijk, want bossen en oceanen nemen enorme hoeveelheden CO2 op.
Maar de rol van wilde dieren in de strijd tegen klimaatverandering is niet te onderschatten. Zonder hen ontbreekt er een cruciale schakel in het ecosysteem. Zo neemt een bos of oceaan zonder dieren veel minder CO2 op. Wij hebben een aantal onmisbare klimaathelden voor je op een rijtje gezet.
Op het land
Afrikaanse bosolifant
In de bossen van West- en Centraal-Afrika, waar het bladerdak dik en groen is, voelt de bosolifant zich thuis. Ze zijn de tuiniers van hun eigen leefomgeving.
Door zich al etend een weg te banen door het woud, houden ze gebieden open. Ze eten vruchten en verspreiden met hun ontlasting de zaden van die vruchten waaruit weer nieuwe bomen en planten groeien. Als de bosolifant verdwijnt en zijn rol als tuinier van het woud verliest, zou dit negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van deze bossen. Terwijl die bossen dus juist zo’n grote rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering.
Bizon
Wist je dat wij in Europa ook onze eigen tuinier rond hebben lopen? Met de terugkeer van de Europese bizon zijn de bossen en vlaktes van Midden-Europa weer tot leven gekomen. Bizons duwen bomen omver en creëren open plekken waar zonlicht de bodem kan bereiken, wat nieuwe plantengroei bevordert.
Door hun begrazing maken deze landschapsarchitecten ruimte voor nieuwe planten, waarvan de zaden zich via hun vacht en uitwerpselen verspreiden. Bovendien helpen bizons bosbranden te voorkomen. Dit doen ze door het kort houden van ondergroei en het creëren van natuurlijke barrières. Ze houden het bos gezond waardoor er meer CO2 wordt opgenomen dan in gebieden zonder deze grote grazers.
Tijger
Niet alleen grazers zoals olifanten en bizons, maar ook roofdieren kunnen een klimaatheld zijn. Tijgers spelen een sleutelrol in het gezond houden van bossen en helpen daardoor mee aan het tegengaan van klimaatverandering. In India werd vastgesteld dat bossen waarin tijgers voorkomen driemaal zoveel CO2 opnemen als bossen waar de tijgerpopulaties werden uitgeroeid.
Waar tijgers aanwezig zijn, komen minder snel mensen die bomen omhakken of op andere manieren het ecosysteem aantasten. De tijger ‘beschermt’ zo in feite de bossen en hun eigenschap CO2 vast te leggen.
In de lucht
Zeevogels
Alles op aarde is met elkaar verbonden, zelfs dieren hoog in de lucht hebben invloed op de ecosystemen diep in de zee. Reis mee naar de diepte van de oceaan, waar zeevogelpoep een onverwachte held blijkt te zijn!
Door opwarming van de aarde wordt het zeewater warmer, waardoor het koraal zijn kleur verliest (verbleekt), en dat kan ervoor zorgen dat koraal afsterft. Maar de poep van zeevogels helpt koralen sneller te groeien en te herstellen na verbleking. Onderzoekers ontdekten dat de voedingsstoffen in zeevogelpoep de koraalgroei zelfs kunnen verdubbelen.
Dit is belangrijk omdat koraalriffen ons beschermen op het land. Ze dienen als golfbrekers tegen extreem weer, dat erger wordt en vaker voorkomt door klimaatverandering. En daarnaast gebruiken veel zeedieren koraal als beschutting tegen roofdieren en als voedselrijke broedplaats. Daarom is het belangrijk om deze zeevogels te beschermen, die ons een handje helpen om het koraal te redden!
Bijen
Al 130 miljoen jaar spelen bijen een cruciale rol in biodiversiteit en voedselproductie. Maar hun invloed gaat dieper, letterlijk. Als bestuivers zorgen ze voor de vermeerdering van wilde bloemen en struiken in graslanden, waar de diepgelegen wortels effectief koolstof opslaan. In tegenstelling tot bossen, waar koolstof vooral in stammen en takken wordt vastgelegd en bij bosbranden vrijkomt, blijft de koolstof in graslanden veilig onder de grond. Hierdoor komt er bij branden een stuk minder CO2 vrij in de lucht.
Daarnaast nestelen veel bijen ondergronds, waar ze de bodem beluchten en helpen water vast te houden, wat resulteert in een gezonde bodem en een rijke plantengemeenschap. Deze bezige bijen zijn ware klimaathelden, dus! We kunnen ze ondersteunen door inheemse bloemen te planten en pesticiden te vermijden, wat bijdraagt aan een bloeiende, gezonde aarde.
In het water
Zeeotter
Bruinwier is een krachtige CO2-opnemer en daarmee dus bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. Maar, het staat onder voortdurende dreiging van zee-egels, die deze algen opeten.
Gelukkig komt de zeeotter in actie. Met zijn behendige jachttechnieken eet hij zee-egels, die dan dus geen bruinwier meer kunnen verslinden. Het resultaat? Meer CO2-opname!
Walvis
De reus van de oceaan is een bondgenoot voor de opvang van CO2. Zijn uitwerpselen voeden het fytoplankton, een legertje microscopische plantjes aan het wateroppervlak, die op hun beurt CO2 uit de atmosfeer halen en omzetten in zuurstof.
Maar dat is nog niet alles. Het lichaam van een walvis kan CO2 opnemen, dat zelfs na zijn dood nog eeuwenlang vastgehouden wordt wanneer zijn grote lichaam naar de diepten van de oceaan zinkt. Zo draagt de walvis, in leven en in de dood, bij aan het balanceren van ons klimaat.
Oester
Oesters, vaak beschouwd als culinaire delicatesse, spelen in stilte een verrassende rol in het verzachten van de gevolgen van onze opwarmende aarde. Terwijl ze hun voedsel uit het zeewater filteren, zuiveren ze het water en verbeteren ze de waterkwaliteit, wat de oceaan helpt om meer CO2 op te nemen.
Oesterbanken bieden onderdak aan veel zeeleven en fungeren als natuurlijke barricades tegen kusterosie en stormvloeden. Bovendien wordt koolstof in hun schelpen vastgehouden, omdat de oesters koolstofionen uit het zeewater halen om hun schelpen te bouwen. Oesters zijn stille bondgenoten in onze strijd tegen klimaatverandering.
Klimaatslachtoffers
Klimaatslachtoffers vallen niet alleen onder mensen. Ook dieren worstelen met een te snel veranderende omgeving. Bovenop de bedreigingen waar wilde dieren en insecten al mee te maken hebben, zoals stroperij, verlies van leefgebied en vervuiling, kunnen de gevolgen van klimaatverandering sommige soorten de genadeslag toebrengen.
Van de hoge bergtoppen tot de diepten van de oceanen, merken zij de impact van klimaatverandering. Pinguïns worden bedreigd door smeltend ijs, hommels zoeken wanhopig naar voedsel in een verschraald landschap en zeeschildpadden kunnen soms letterlijk hun ei niet meer op de legstranden kwijt door de stijgende zeespiegel. Signalen van dieren die duidelijk maken dat het anders moet.
Op het land
Koala
De stijgende temperaturen en steeds frequenter voorkomende hittegolven zetten de koala’s onder immense druk. Normaal kunnen eucalyptusbomen, hun voedselbron, goed tegen vuur. Maar de huidige intense en langdurige branden doden zowel de bomen als hun zaden, waardoor er geen nieuwe bomen meer groeien. Door klimaatverandering worden de droogtes heviger en de bladeren van de eucalyptusbomen die er nog wel staan droger. Hierdoor krijgen koala’s niet genoeg vocht binnen.
Hittestress en uitdroging zijn niet langer zeldzame gevaren, maar regelmatige bedreigingen. In een wereld waar hun leefomgeving krimpt en hun voedsel schaars wordt, zijn de koala’s dus slachtoffer van een veranderend klimaat.
Pinguïn
Pinguïns waren ooit meesters in aanpassen: het verdwijnen van dinosaurussen opende de deur voor pinguïns die snel hun levensstijl aanpasten en zich verspreidden over de zuidelijke delen van de aarde. Daar werden ze meesters van de zee. Maar na een tijdperk waarin pinguïns de evolutie leken te domineren, worden ze nu bedreigd in hun voortbestaan.
Onderzoek toont aan dat moderne pinguïns mogelijk minder goed uitgerust zijn om zich aan te passen aan deze ongekende verschuivingen vergeleken met hun voorouders. Als slachtoffer van smeltende ijskappen en stijgende temperaturen, lijkt de eens zo flexibele zeevogel nu te worden ingehaald door de snelheid van het veranderende klimaat.
Kikker
In de tropen van Queensland klinkt een roep van de Neglected Nursery Frog. Door de verstikkende hitte van klimaatverandering, worden deze bruine kikkers gedwongen hun thuis te verlaten in een zoektocht naar koelere leefgebieden. Maar ook tijdens en na deze vlucht wachten nieuwe gevaren. Een nieuwe omgeving, met nieuwe vijanden en zonder garantie op voedsel.
Deze kikkers zijn slechts één voorbeeld van de wereldwijde problemen die ontstaan door een opwarmende aarde, waar het aanpassingsvermogen soms grenzen bereikt en het overleven onzeker wordt.
In de lucht
Hommel
In de velden en tuinen waar hommels zoemend van bloem naar bloem vliegen, ontvouwt zich een groot probleem. Deze kleine maar machtige bestuivers spelen een cruciale rol in de bevruchting van groenten, fruit, peulvruchten en talloze andere gewassen. Echter, door de stijgende temperaturen als gevolg van klimaatverandering, worden hommelpopulaties gedwongen om verder naar het noorden te trekken, op zoek naar koelere leefgebieden.
De klimaatverschuivingen zorgen ervoor dat voorjaarsbloemen eerder bloeien dan normaal, waardoor hommels minder tijd hebben om ‘hun werk’ te doen. Daarnaast brengen veranderingen in weerpatronen extra uitdagingen met zich mee. Extreme regenval en droogte bemoeilijken hun zoektocht naar voedsel, terwijl rampen zoals overstromingen en bosbranden hun leefgebieden verwoesten. Bovendien hebben hommels het al zwaar door bestrijdingsmiddelen en intensieve landbouw, wat hun populaties verder onder druk zet. De hommels, die ooit zonder zorgen door onze landschappen zoemden, staan nu voor een onzekere toekomst.
Trekvogels
Klimaatverandering veroorzaakt extreme droogte in Zuid-Europa. Hierdoor zijn trekvogels gedwongen om nieuwe broedplaatsen te zoeken. Boswachters in Nederland zien opvallend veel moerasvogels, bijeneters en hoppen die normaal gesproken in het zuiden van Europa verblijven.
Deze vogels vinden bij aankomst in Zuid-Spanje uitgedroogde moerassen en moeten hun zoektocht naar voedsel en rust voortzetten naar het noorden. In Nederland, met zijn rivierdelta’s, wadden en waterrijke gebieden, vinden ze tijdelijk onderdak. De vogels komen helemaal uitgeput aan want al dat extra vliegen kost ook extra energie.
In het water
Zeeschildpad
Door de stijgende zeespiegel zijn veel (leg)stranden voor zeeschildpadden verdwenen, opgeslokt door het oprukkende water. Wat er aan kustlijn over is, wordt vaak overspoeld door toeristen of is bezaaid met plastic. Een dodelijke val voor de jonge schildpadjes die, net uit hun ei gekropen, hun weg naar de oceaan proberen te vinden.
Klimaatverandering bedreigt niet alleen hun leefgebied, maar verstoort ook het evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke schildpadden. Doordat het vaak warmer is, stijgt de temperatuur van het zand waarin de schildpad haar eieren begraven heeft. De hogere temperatuur maakt dat veel zeeschildpadden als vrouwtje geboren worden, wat een toekomst zonder mannetjes dreigt te veroorzaken. Bovendien wordt het koraalrif, hun thuis en voedselbron, langzaam maar zeker vernietigd door de opwarming van de aarde.
Koraal
Nu de oceanen opwarmen, worden de eens zo kleurrijke riffen een sombere, verbleekte schaduw van hun vroegere glorie. Ze verbleken door het te warme water en sterven uiteindelijk af. De vele kleurrijke koraalvissen zijn gedwongen om hun veilige thuishaven te verlaten.
Koraal is niet alleen een voedselrijke plek en een toevluchtsoord, maar ook een kraamkamer voor zeedieren, een bescherming voor de kust als natuurlijke golfbreker en een filter voor waterkwaliteit. Mensen proberen de riffen te redden, maar de tijd dringt.
Vissen
In de diepten van de oceanen, waar de wateren eens stabiel waren, vindt een grote verschuiving plaats. Doordat het oceaanwater zo snel opwarmt, kunnen vissen zich niet snel genoeg fysiek aanpassen, en zijn ze gedwongen om naar het noorden te trekken. Volgens Schotse onderzoekers verandert het zeeleven tot zeven keer sneller van leefgebied door de opwarming van de aarde dan landdieren.
De migratie, gedreven door klimaatverandering, brengt niet alleen hun levens in gevaar, maar schudt ook de fundamenten van mariene ecosystemen door elkaar. Vissoorten zijn op sommige plekken volledig verdwenen, en zo ook de voedselzekerheid voor dier en mens.
Klimaataanpassers
Er zijn verschillende manieren waarop diersoorten omgaan met klimaatverandering. Terwijl sommige dieren hun eetgewoontes aanpassen om beter te kunnen overleven, zijn er aanwijzingen dat bij andere de oren, staarten en snavels groter worden om beter warmte kwijt te kunnen.
Zolang dieren de tijd krijgen voor deze aanpassingen, kunnen zij met de veranderende omstandigheden omgaan. Het vertragen van de gevolgen van klimaatverandering, is voor deze soorten dus van levensbelang.
Op het land
Kleine zoogdieren
De staarten en oren van sommige zoogdieren die via die uitsteeksels en aanhangsels hun lichaam koelen, worden groter. Bij de gemaskerde spitsmuis bijvoorbeeld, zijn de staart- en beenlengte sinds de jaren vijftig aanzienlijk toegenomen.
En bij de grootoorvleermuis is de vleugelgrootte in dezelfde periode met 1,64% toegenomen, wat een begin zou kunnen zijn van een aanpassing om meer warmte kwijt te kunnen.
Poolvos en sneeuwhaas
Dit zijn dieren die in de herfst hun bruine zomervacht verruilen voor een witte vacht om niet op te vallen in de sneeuw. Maar omdat er door de opwarming steeds minder sneeuw valt, hebben veel van deze dieren een witte wintervacht, terwijl er geen sneeuw is. Daardoor zijn ze zichtbaarder en dus kwetsbaarder.
Voor deze dieren bestaan mogelijk toevluchtsoorden: gebieden waar beide versies (met zomer- en wintervacht) van een soort kunnen leven. Door juist die gebieden te beschermen, krijgen ze een kans om de genen voor donkerder vachtkleuren te verspreiden en zich zo aan klimaatverandering aan te passen.
IJsbeer
IJsberen veranderen van dieet als ze niet meer kunnen jagen op hun hoofdgerecht: zeehonden. IJsberen die in de zomer niet meer weg kunnen komen van het vasteland, omdat hun jachtgebied, het zee-ijs eromheen, is weggesmolten, proberen zich in leven te houden met ganzeneieren, een aangespoeld walviskarkas of desnoods zeewier.
IJsberen zijn sterk afhankelijk van zee-ijs om te overleven. Zonder zee-ijs als consistent jachtgebied in een opwarmende omgeving, hebben ijsberen geen toegang tot het soort en de hoeveelheid voedsel die ze nodig hebben om in de extreme omstandigheden van de Noorpool te kunnen overleven. Dus, hoewel ze hun dieet aanpassen, rijst de vraag hoe lang ijsberen dit kunnen volhouden.
In de lucht
Vogels
Snavels die niet bedekt zijn met veren en dus niet isoleren, zijn een plek waar veel warmte wordt uitgewisseld. Grotere snavels zorgen voor meer afkoeling. Dit is te zien bij verschillende soorten Australische papegaaien.
Studies tonen aan dat de snavelgrootte van gang-gang kaketoes en roodborstpapegaaien sinds 1871 met 4% tot 10% is toegenomen.
In het water
Zeeleeuw
De Californische zeeleeuw zou volgens onderzoekers felle concurrentie en verhongering hebben vermeden door zijn dieet te diversifiëren en zich verder de oceaan in te wagen naar gebieden waar hij zich vroeger nooit vertoonde. Ze zijn zelfs gezien in Alaska.
Flexibiliteit is belangrijk voor deze dieren, om de veranderingen in het prooidierenbestand als gevolg van de klimaatverandering te overwinnen. Mannelijke zeeleeuwen hebben in de loop van de tijd ook hun nekflexibiliteit en bijtkracht vergroot, mogelijk om zich te voeden met een breder scala aan prooien.
Samen deze machtig mooie dieren beschermen
De klimaatcrisis en crisis in de natuur zijn twee kanten van dezelfde medaille. We kunnen beide problemen alleen oplossen als we ze tegelijk aanpakken. We zullen klimaatverandering niet stoppen als we natuur blijven afbreken, en als we de opwarming niet beperken tot 1,5°C, wordt klimaatverandering waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van het verlies van natuur en wilde dieren. Nóg meer reden dus om deze machtig mooie dieren en hun leefgebieden te beschermen.
Veel soorten passen zich aan - maar klimaatverandering gaat vaak zo snel dat het voor veel wilde diersoorten moeilijk is om dit bij te houden.
Meer lezen?
Steun de natuur
Met jouw hulp kan WWF de natuur beschermen. Hoe help jij mee?
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).