Wim van Passel / WWF

Ice ice baby #nature

In beeld: De Noordpool Tekst: Morris Vlijm & Dina Diek

LET IT SNOW

Hoewel dit mooie plaatje van de Noordpool je meteen doet denken aan Frozen, kunnen we niet zingen ‘Let It Go’. Het prachtige ijsveld smelt steeds sneller en het waterpeil stijgt. Als we deze witte wildernis willen behouden, is het tegengaan van klimaatverandering een absolute must.

IT’S GETTING HOT IN HERE!

Als we zo doorgaan kan de Noordpool in de zomer van 2050 vrijwel helemaal ijsvrij zijn. De gemiddelde temperatuur steeg er met wel 3 graden – dat is 2x zo snel als op de rest van de wereld! Doordat de dikke laag zee-ijs als sneeuw voor de zon verdwijnt, raken veel bijzondere dieren, waaronder de ijsbeer, walrus en de poolvos, in hongersnood en levensgevaar.

Minder ijs betekent ook meer ruimte voor boringen en scheepvaart. De werkzaamheden die daarbij komen kijken leggen super veel druk op het kwetsbare gebied. Zo is er onder water meer lawaai, waardoor zeezoogdieren gedesoriënteerd raken en niet goed met elkaar kunnen communiceren.

THE HEAT IS ON

Om de Noordpool te beschermen moeten we dringend actie ondernemen. Naast het verlagen van onze wereldwijde CO2 uitstoot, moet ook op de Noordpool zelf de handjes uit de mouwen gestoken worden. Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het instellen van no-go-zones, het verduurzamen van visserij, en het verminderen van olie- en gaswinning in het gebied. Hopelijk hebben onze cute dierenvriendjes op de Noordpool zo tóch nog een toekomst.

THE CLIMATE IS CHANGING, WHY AREN’T WE?

Debra Garside