Andrew Parkinson / WWF-UK

"Jongeren moeten meer betrokken worden bij beslissingen over het klimaat." What do YOU(TH) think?

Tekst: Elsa van Mossevelde

Klimaatverandering drukt een stempel op de toekomst van onze generatie, en brengt naast angst, onzekerheid en vragen ook discussie en verdeeldheid met zich mee. De redactie van YOUTH legde daarom een stelling voor aan vier verschillende jongeren en vroeg naar hun ongezouten mening. Hoe denken zij over klimaatverandering? En wat moet er absoluut anders?

“Een jongeren-klimaatraad zou kunnen helpen om de jonge generatie een stem te geven"

Femke

22 jaar

Student Future Planet Studies

Amsterdam, Noord-Holland

 

Femke (22) is student Future Planet Studies en kan zich wel vinden in deze stelling. “Jongeren zijn zich over het algemeen bewuster van klimaatproblemen dan volwassenen en zien daarom de noodzaak van het aanpakken van deze problemen ook meer. Een soort Klimaatraad, bestaande uit zowel jongeren als volwassenen, zou kunnen helpen om de jonge generatie een stem te geven.” Daarnaast ziet Femke zowel het motiveren van jonge mensen om te gaan stemmen als de stemgrens verlagen naar zestien als kansen om meer jongeren invloed te laten uitoefenen op beslissingen over het klimaat.

Als ze zelf het huidige klimaatbeleid zou mogen aanpassen, zou ze allereerst graag zien dat Nederland zich aan het Klimaatakkoord van Parijs gaat houden. “Nederland moet de handen uit de mouwen steken, een voorloper zijn op het gebied van klimaat, extremere keuzes maken en laten zien dat verandering mogelijk is.”

 

“Bij mij op school staat klimaat niet bepaald hoog op de agenda”

Raoul

14 jaar

Tweede klasser

Rotterdam, Zuid-Holland

 

Raoul (14) zit in het tweede jaar van de middelbare school. Hij is het gedeeltelijk eens met de door ons bedachte stelling. Het is volgens hem wel belangrijk dat volwassenen uiteindelijk de knopen doorhakken bij beslissingen over het klimaat. Zij hebben meer ervaring en kunnen deze besluiten dus zorgvuldiger en op basis van opgedane kennis nemen. “Wel vind ik dat middelbare scholieren mogen meedenken”, vertelt Raoul. Hij vindt het jammer dat bij hem op school het onderwerp klimaat niet bepaald hoog op de agenda staat en zou graag zien dat leraren in groep 7/8 al voorlichting geven over klimaatverandering.

Als Raoul het voor het zeggen had, was het voor hem duidelijk: “Op elk huis moeten zonnepanelen komen en Schiphol mag niet verder uitbreiden.” De banen die hiermee verloren gaan lost Raoul creatief op: “Er moet een alternatief plan komen, waarbij de mensen die werkloos zijn geraakt mee kunnen werken aan andere – groenere – projecten.”

 

“Meer mensen moeten gaan helpen met afval opruimen, zowel op straat als in de zee”

Sarah

13 jaar

Brugklasser

Nijmegen, Gelderland

 

Ook brugklasser Sarah (13) is het met de stelling eens. In haar ideale wereld gaat er elk jaar een groep jongeren tussen de vijftien en vijfentwintig in gesprek met de Tweede Kamer. Daarbij is het volgens haar wel belangrijk dat politici goed luisteren naar de jongeren en hun ideeën en voorstellen daadwerkelijk meenemen in hun (toekomstige) besluiten. Wel vindt Sarah dat volwassenen nog steeds een voorbeeldfunctie hebben die onvoldoende wordt nageleefd. Ze komt nog veel te vaak plastic zakjes, sigaretten, kauwgom en andere troep op straat tegen, en dat stoort haar. Ook in de zee wordt de hoeveelheid afval alsmaar groter. Zowel land- als zeedieren raken verstrikt in al dit vuil en dat baart haar zorgen. "Als ik zelf zou mogen meebeslissen, zou ik ervoor zorgen dat meer mensen gaan helpen met afval opruimen, zowel op straat als in de zee. Ook zou ik willen dat er veel meer prullenbakken komen." 

 

“Het is niet zo zwart-wit. De oplossing ligt vaak in het midden”

Teun

18 jaar

Student milieukunde en werkzaam in de agrarische sector

Riel, Noord-Brabant

 

Teun (18) studeert Milieukunde en werkt al sinds zijn elfde in de agrarische sector. Hij sluit zich aan bij de stelling, maar heeft hier wel zijn eigen kijk op. Hij merkt om zich heen dat veel achttienjarigen hun stemrecht niet gebruiken. In tegenstelling tot Femke ziet hij het verlagen van de stemgrens dan ook niet als oplossing. "Wanneer minderjarigen ook mogen stemmen, zullen we te maken krijgen met te veel onserieuze stemmers of jongeren die meegaan met de visie van hun ouders. Zodra jongeren op school hier meer les over krijgen, doen ze relevante kennis op en kunnen ze hun uitspraken onderbouwen. Meer betrokken en beter opgeleide docenten zouden hierin een groot verschil kunnen maken.”

Ook in zijn eigen sector ziet Teun kansen voor het klimaat. Er zijn volgens Teun tal van mogelijkheden en oplossingen, waarbij de agrarische sector makkelijk kan bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering, maar waar de politiek weinig mee doet. Er wordt volgens hem te veel langs elkaar heen geleefd en te weinig met elkaar in gesprek gegaan en dat moet anders. “Laten we meer praten en minder polariseren. Het is niet zo zwart-wit. De oplossing ligt vaak in het midden.”