Samela: a woman of change Interview

Tekst: Bouwien Jansen

"Onze strijd is van belang voor de hele planeet"

Dit is Samela Aiwá Sateré-Mawé (25). Ze woont in de Braziliaanse stad Manaus, in het hart van de Amazone. Ze is biologiestudent én strijder: ze vecht voor de rechten van haar volk, voor de bescherming van de Amazone en daarmee ook voor ons. “Want alles wat hier gebeurt, heeft effect op de rest van de wereld.”

“Ik hoor bij het Sateré-Mawé volk. Mijn oma en haar zussen werden ruim dertig jaar geleden vanuit een verafgelegen gebied in het oerwoud naar de stad gebracht om daar te werken. Ze werden uitgebuit en mishandeld. Daarom heeft ze een organisatie opgericht om inheemse vrouwen te helpen. Mijn moeder leidt die organisatie nu. En ik ben er ook actief in.”

“Wij, de inheemse mensen, zien de natuur niet als minderwaardig. Dieren, planten, bomen en rivieren zijn levende wezens, net als wij. Je kunt niet onbeperkt nemen van de natuur. Je moet de natuur ook beschermen.”

“De natuur is afhankelijk van ons. En wij zijn afhankelijk van de natuur.”

De Amazone

“In de Amazone leven ongelooflijk veel verschillende dieren, planten en bomen. Alles wat hier gebeurt, heeft eff ect op de natuur en het klimaat in de rest van de wereld. Onze strijd is dus van belang voor de hele planeet.”

“Ik vecht niet alleen voor het stukje aarde waar ik leef, ik vecht voor de balans in de natuur wereldwijd.”

 

“Ik vind het belangrijk dat mensen in de rest van de wereld zich ook zorgen maken over de houtkap en de bosbranden in de Amazone, over de vervuiling van de rivieren door de mijnbouw en over de problemen van de inheemse bevolking.”

“Ook ver weg van de Amazone kun je meevechten. Steun projecten en organisaties die het oerwoud beschermen, deel campagnes die de Amazone overeind proberen te houden, en gebruik duurzame producten. Koop nooit producten van bedrijven die het oerwoud bedreigen.”

“Ik ben optimistisch. Ik geloof dat het mogelijk is om de Amazone overeind te houden, met de hulp van mensen uit de hele wereld.”