Dieren helpen elkaar
Toekomstkunde les 27Het leven is een stuk beter met vrienden, toch? Dit geldt net zo goed voor mensen als voor veel dieren. Daarom hebben verschillende diersoorten manieren gevonden om elkaar een handje te helpen om te overleven. Deze dieren vertrouwen op elkaar voor het vinden van voedsel, onderdak en bescherming tegen roofdieren.
Welke dieren werken samen en hoe helpen ze elkaar? In deze les leren kinderen meer over bijzondere samenwerkingen!
Groep 5 en 6
Kinderen denken na over vriendschap en samenwerkigen tussen dieren. Ze ontdekken hoe verschillende dieren elkaar een handje helpen. Vervolgens stappen ze in de huid van een dier en schrijven ze een gedicht voor hun dierenvriend.
Extra informatie bij deze les
Het lijkt misschien dat dieren geen vriendschappen sluiten zoals mensen dat doen. Toch is er zeker bewijs dat ook dieren sociale contacten hebben en onderhouden. Dieren spelen met elkaar en wetenschappers hebben ook ontdekt dat sommige dieren hun ‘vrienden’ onthouden, ook al hebben ze elkaar heel lang niet gezien.
Ga naar www.wwf.nl/bron en klik op ‘Les 27: Dieren helpen elkaar’. Hier staat een artikel van NUjunior over neushoorns en ossenpikkers. Lees dit artikel eventueel samen.
Dwergmangoest: hoort bij weetje 4. Poetsvis: hoort bij weetje 3. Honingdas: hoort bij weetje 2. Mieren: hoort bij weetje 1.
Je kunt het kind op internet laten zoeken naar gedichtjes over dieren om hier eventueel inspiratie te putten. Zoek ook samen naar weetjes over eigenschappen van het gekozen dier, over bijvoorbeeld het uiterlijk of land waar het voorkomt.
Groep 7 en 8
Kinderen ontdekken dat dieren in het wild overleven door samen te werken. Ze leren over de bijzondere band tussen stokstaartjes en de drongo (een vogel). De kinderen gaan hier verder op in door een vriendenboekje in te vullen voor een behulpzaam dier.
Extra informatie bij deze les
Het lijkt misschien dat dieren geen vriendschappen sluiten zoals mensen dat doen. Toch is er bewijs dat ook dieren sociale contacten hebben en onderhouden. Wetenschappers hebben ook ontdekt dat sommige dieren hun ‘vrienden’ onthouden, ook al hebben ze elkaar lang niet gezien.
Ga naar www.wwf.nl/bron en klik op ‘Les 27: Dieren helpen elkaar’. Je kan ook hier klikken. Hier staat een artikel van NUjunior over neushoorns en ossenpikkers. Lees dit artikel eventueel samen.
Ga wederom naar de bron van opdracht 2. Onder de link naar het artikel staat een video van YouTube. Er zijn stokstaartjes te zien die een bijzondere interactie hebben met een vogel: de drongo. Onder de video op de site staat een kader met informatie dat kan helpen bij het begrijpen van de situatie.
De video is in het Engels. Help je kind tijdens het kijken of zet automatische ondertiteling aan. Op het werkblad staat hoe je dat kunt doen.
Heeft het kind zelf een vriendenboekje? Misschien kan het hier in kijken om inspiratie uit te putten. Via Google zijn samenwerkingen eenvoudig te vinden. Zoek bijvoorbeeld op ‘Dieren die samenwerken’.
Slimme dolfijnen
Waarom harder werken als je ook slimmer kunt werken? Ook dieren van dezelfde soort helpen elkaar. Verrijk je les met deze video waarin tuimelaar dolfijnen op een unieke manier vissen vangen. Ze verstoren de zeebodem door met hun staart in een cirkel te zwemmen. Hiermee creëren ze een visnet van modder. Voor de vissen blijft er maar één optie over: recht omhoog springen. Hiermee komen ze recht in de monden van de dolfijnen terecht!
Bekijk de video hier.