Dieren helpen elkaar

Toekomstkunde les 27

Het leven is een stuk beter met vrienden, toch? Dit geldt net zo goed voor mensen als voor veel dieren. Daarom hebben verschillende diersoorten manieren gevonden om elkaar een handje te helpen om te overleven. Deze dieren vertrouwen op elkaar voor het vinden van voedsel, onderdak en bescherming tegen roofdieren.

Welke dieren werken samen en hoe helpen ze elkaar? In deze les leren kinderen meer over bijzondere samenwerkingen!

Groep 5 en 6

Kinderen denken na over vriendschap en samenwerkigen tussen dieren. Ze ontdekken hoe verschillende dieren elkaar een handje helpen. Vervolgens stappen ze in de huid van een dier en schrijven ze een gedicht voor hun dierenvriend.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Het lijkt misschien dat dieren geen vriendschappen sluiten zoals mensen dat doen. Toch is er zeker bewijs dat ook dieren sociale contacten hebben en onderhouden. Dieren spelen met elkaar en wetenschappers hebben ook ontdekt dat sommige dieren hun ‘vrienden’ onthouden, ook al hebben ze elkaar heel lang niet gezien.

Opdracht 2

Ga naar www.wwf.nl/bron en klik op ‘Les 27: Dieren helpen elkaar’. Hier staat een artikel van NUjunior over neushoorns en ossenpikkers. Lees dit artikel eventueel samen.

Opdracht 4

Dwergmangoest: hoort bij weetje 4. Poetsvis: hoort bij weetje 3. Honingdas: hoort bij weetje 2. Mieren: hoort bij weetje 1.

Opdracht 5

Je kunt het kind op internet laten zoeken naar gedichtjes over dieren om hier eventueel inspiratie te putten. Zoek ook samen naar weetjes over eigenschappen van het gekozen dier, over bijvoorbeeld het uiterlijk of land waar het voorkomt.

Groep 7 en 8

Kinderen ontdekken dat dieren in het wild overleven door samen te werken. Ze leren over de bijzondere band tussen stokstaartjes en de drongo (een vogel). De kinderen gaan hier verder op in door een vriendenboekje in te vullen voor een behulpzaam dier.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Het lijkt misschien dat dieren geen vriendschappen sluiten zoals mensen dat doen. Toch is er bewijs dat ook dieren sociale contacten hebben en onderhouden. Wetenschappers hebben ook ontdekt dat sommige dieren hun ‘vrienden’ onthouden, ook al hebben ze elkaar lang niet gezien.

Opdracht 2

Ga naar www.wwf.nl/bron en klik op ‘Les 27: Dieren helpen elkaar’. Je kan ook hier klikken. Hier staat een artikel van NUjunior over neushoorns en ossenpikkers. Lees dit artikel eventueel samen.

Opdracht 4

Ga wederom naar de bron van opdracht 2. Onder de link naar het artikel staat een video van YouTube. Er zijn stokstaartjes te zien die een bijzondere interactie hebben met een vogel: de drongo. Onder de video op de site staat een kader met informatie dat kan helpen bij het begrijpen van de situatie.

De video is in het Engels. Help je kind tijdens het kijken of zet automatische ondertiteling aan. Op het werkblad staat hoe je dat kunt doen.

Opdracht 5

Heeft het kind zelf een vriendenboekje? Misschien kan het hier in kijken om inspiratie uit te putten. Via Google zijn samenwerkingen eenvoudig te vinden. Zoek bijvoorbeeld op ‘Dieren die samenwerken’.

Slimme dolfijnen

Waarom harder werken als je ook slimmer kunt werken? Ook dieren van dezelfde soort helpen elkaar. Verrijk je les met deze video waarin tuimelaar dolfijnen op een unieke manier vissen vangen. Ze verstoren de zeebodem door met hun staart in een cirkel te zwemmen. Hiermee creëren ze een visnet van modder. Voor de vissen blijft er maar één optie over: recht omhoog springen. Hiermee komen ze recht in de monden van de dolfijnen terecht!

Bekijk de video hier.

Andere berichten van WWF over dit onderwerp

Peter Chadwick

Flying rhinos: de 250e zwarte neushoorn verhuisd

Het Black Rhino Range Expansion Project (BRREP) van WWF en partners in Zuid-Afrika voltooide onlangs met succes de translocatie van 20 zwarte neushoorns naar een nieuw leefgebied. Daaronder bevond zich de 250e neushoorn die veranderde van leefgebied. De 20e verjaardag van dit succesvolle project kreeg daarmee een feestelijk tintje.
Meer info
KAZA secretariat

Aantal Afrikaanse savanneolifanten in natuurgebied KAZA toegenomen

In Livingstone, Zambia, zijn vandaag de resultaten bekend gemaakt van de KAZA Elephant Survey, een telling van de olifanten in ’s werelds grootste natuurgebied Kavango-Zambezi (KAZA). Naar schatting leven er 227.900 olifanten in KAZA. Dit wijst op een stabiele populatie!
Meer info
Ola Jennersten / WWF-Sweden

Wilde olifanten in Zuidoost-Azië en China hebben dringend bescherming nodig

Vandaag is het Wereld Olifantendag. Natuurbeschermers en olifantenliefhebbers richten dan de aandacht op olifanten, hun kracht en schoonheid, maar ook de problemen waarmee zij te maken hebben en de steun die ze kunnen gebruiken voor hun voortbestaan. Dit jaar zetten wij de schijnwerpers op de wilde olifanten in Azië.
Meer info
Roger LeGUEN

6 dieren die last hebben van klimaatverandering

Klimaatverandering is de laatste jaren duidelijk merkbaar. We hebben te maken met meer hittegolven, overstromingen en de zeespiegel stijgt. Ook diersoorten hebben hier last van, de ene meer dan de andere. We zetten 6 dieren voor je op een rijtje die slachtoffer worden van klimaatverandering.
Meer info
Kyle de Nobrega

Neushoornstroperij Zuid-Afrika licht gedaald

Zuid-Afrika maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Er is sprake van een lichte daling. In 2021 werden 451 neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.
Meer info

Meer zwarte maar minder witte neushoorns in Afrika

IUCN onderzocht de populatie neushoorns in Afrika. Zwarte en witte neushoorns vertonen verschillende trends terwijl illegale handel een grote bedreiging blijft.
Meer info

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.