Weg met die plastic troep!

Toekomstkunde les 4

Shutterstock / Mohamed Abdulraheew / WWF

Onze zeeën op aarde zitten vol met de meest kleurrijke vissoorten en supersnelle haaien, maar ook met ontelbaar veel plastic rotzooi. En dat wordt alleen maar erger. Toekomstkunde duikt deze week in de oorzaak van de plasticvervuiling en gaat in op de vraag: Wat voor problemen veroorzaakt wegwerpplastic voor het leven in zee? En wat kunnen we er zelf tegen doen?

Groep 5 en 6

Kinderen kijken naar hun eigen plasticgebruik en ontdekken waarom de zeeën overspoeld raken met wegwerpplastic. Ze maken een kort filmpje om aandacht te vragen voor het probleem.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 2

Lees het interview eventueel klassikaal en bespreek het na. Kinderen kunnen het interview vinden door naar wwf.nl/bron te gaan en te klikken op les 4.

Opdracht 4

Laat de kinderen rondkijken in het klaslokaal, of laat ze op internet zoeken. Het helpt om ze te laten nadenken over hun eigen kamer, wat voor spullen hebben ze daar allemaal?

Mogelijke antwoorden:

Voorbeelden van plastic dat mensen maar 1 keer gebruiken:

Plastic tasjes, rietjes, boterhamzakjes, drinkflessen, koffiebekertjes, roerstaafjes, ballonnen, luiers, verpakkingen van eten en drinken (zoals het plastic om een snoepje of een bakje waar druiven in zitten), koffiecups en blikjes drinken.

Voorbeelden van plastic dat mensen vaker gebruiken: Drinkfles die lang meegaat, broodtrommel, bureaustoel, pen, onderdelen van een computer (muis, toetsenbord), speelgoed (Bijvoorbeeld: Lego, Playmobil, Playstation-controller, pylon voor het voetballen), hoesje van een mobiel, oplader, televisie, bankpasje, bril.

Opdracht 5

De oplossing kunnen ze beter eerst op papier uitwerken. Wat is de hoofdboodschap? En hoe willen ze het presenteren voor de camera? Leuk om de kinderen hier grotendeels vrij in te laten. Ze kunnen het filmen met een tablet, smartphone, camera of webcam.

Als er geen apparaten beschikbaar zijn om mee te filmen, kan er ook gekozen worden voor een vorm waarin kinderen het presenteren voor de klas, zonder camera.

WWF / Vincent Kneefel

Groep 7 en 8

Kinderen ontdekken dat er verschillende soorten plastic bestaan en welke problemen wegwerpplastic in de natuur veroorzaakt voor zeedieren. Ze houden een pitch om hun oplossingen duidelijk te maken.

Extra informatie bij deze les

Opdracht 1

Er zijn veel antwoorden mogelijk, bijvoorbeeld:

Als plastic nooit was uitgevonden zou dat goed zijn, want:

  • Dan is er minder zwerfafval (of vervuiling) op straat/ in de natuur/ in zee.
  • Dan raken dieren er niet in verstrikt.
  • Dan gaan dieren er niet dood aan.
  • Dan komen er minder schadelijke stoffen in de lucht die bij het maken van plastic vrijkomen.
  • Dat is beter voor de natuurgebieden, omdat het aardolie (waarvan plastic wordt gemaakt) niet met zware machines uit de grond gehaald hoeft te worden.

Als plastic nooit was uitgevonden zou dat niet goed zijn, want:

  • Dan hadden veel producten op een andere manier of met andere materialen gemaakt moeten worden, zoals een telefoon, computer, televisie, auto.
  • Dan is er veel minder speelgoed (bijvoorbeeld: Lego, Playmobil of een een spelcomputer hadden dan niet gemaakt kunnen worden).
  • Voor sommige doelen is het handig, zoals spuitjes in een ziekenhuis (dat voorkomt infecties).
  • Plastic ook wel lang mee kan gaan bij goed gebruik, zoals een duurzame drinkfles of broodtrommel.
Opdracht 2

Lees het interview eventueel klassikaal en bespreek het na. Kinderen kunnen het interview vinden door naar wwf.nl/bron te gaan en te klikken op les 4.

Opdracht 4

Geef de kinderen waar nodig wat hulpvragen mee, zoals:

Zijn er plastic voorwerpen die makkelijk vervangen kunnen worden? Waar heb je zelf invloed op? Als het antwoord ‘nog niet goed’ is, kijk dan samen met de kinderen (of klassikaal) wat jullie kunnen veranderen. Combineer het ook met de Toekomst-vraag van Janouk.

In de praktijk blijkt dat veel (wegwerp) plastic vaak vervangen kan worden door een duurzamer alternatief.

Op de webiste van WWF staan handige tips

Opdracht 5

De pitch mag ook heel lokaal gericht worden op bijvoorbeeld de ouders of de school. Belangrijk is dat kinderen hun idee goed beschrijven.

Hulpvragen: Wat zou je het allerliefste willen dat er gebeurt? Wat moeten mensen daarvoor doen? Waarom is het belangrijk dat er iets verandert?

Andere berichten van WWF over dit onderwerp

Shutterstock / Ian Dyball / WWF-Peru

Plastic soep

Per jaar komt meer dan 11 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Dat kost miljoenen vissen, vogels, zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen het leven. Het plastic dat in de zeeën terechtkomt, verteert niet. Het valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden. Door al die kleine deeltjes plastic in het water veranderen de oceanen in een plastic soep.
Meer info
WWF

VN-lidstaten besluiten tot ontwikkeling bindend plasticverdrag

WWF prijst historisch besluit
Meer info
naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd. Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.
Meer info

Ploggen langs de Nederlandse kust levert ruim 1500 kilo afval op

Daan en Steef hebben met hun Beach Clean-up 'The Wave' in 11 dagen de hele Nederlandse kust afgeplogd, oftewel tijdens het joggen en flink doorstappen, zwerfafval opgeruimd. En dat heeft, naast veel mooie verhalen en bijzondere vondsten, ook ruim 1500 kilo afval opgeleverd, dat nu niet meer in zee kan komen.
Meer info
Anthony B. Rath / WWF

WWF webshop bestaat 1 jaar

Op 1 juli 2021 bestond de huidige WWF webshop 1 jaar. In dat jaar hebben we dankzij vele Nederlanders die WWF een warm hart toe dragen enorm veel plastic bespaard met de aankopen die zij in onze webshop hebben gedaan. Bekijk hier hoeveel plastic het om gaat.
Meer info
Reinier van Oorsouw

Actie tegen plastic peuken in de natuur

Meer info

Lessenoverzicht

Bekijk de andere lessen van Toekomstkunde.