LES 4: Weg met die plastic troep!
Vincent Kneefel werkt voor het Wereld Natuur Fonds. Hij weet alles over zeedieren en plastic. Janouk van Toekomstkunde stelde hem een paar vragen.
Vincent, je bent op reis geweest naar Azië. Wat heb je gedaan?
“Ik heb landen bezocht waar veel plasticvervuiling is. Zoals Indonesië. Daar ligt ontzettend veel plastic in de natuur en ook in de zee. Het plastic komt van de mensen die daar wonen.”
Hoe komt dat plastic in de natuur?
“Er zijn daar niet altijd vuilniswagens zoals hier in Europa. De mensen die daar wonen, kunnen vaak niets anders dan hun afval op straat of in de rivier gooien. En die riviertjes staan in verbinding staan met de zee. Zo komt dat afval dus al snel in zee terecht.”
Hier in Nederland hebben we toch ook veel plasticvervuiling? Ik zie best vaak afval langs de weg liggen…
“Dat klopt, maar in Azië is het nog veel erger dan hier. Er wonen veel meer mensen en er ontbreken vaak vuilnisophaaldiensten. Wat bijzonder is, is dat het plasticafval uit Nederland soms verkocht wordt aan landen in Azië. Daar proberen ze het opnieuw te gebruiken, dat noemen we ook wel recyclen. Helaas lukt dat niet altijd en komt het alsnog op een vuilstort terecht en belandt het in zee.”
En welke gevolgen heeft dat voor het leven in zee?
“Veel zeedieren hebben er last van, zoals de zeeschildpad. Een plastic tasje lijkt onderwater best wel op een kwal. En dat is een van de lievelingshapjes van sommige zeeschildpadden. Als de zeeschildpad een hap van een plastic tasje neemt, kan die daar erg ziek van worden. Of zelfs aan doodgaan.”
Wat erg! En wat heeft jouw werk daarmee te maken?
“Mijn werk is om te zorgen dat mensen daar beter met plastic omgaan, door bijvoorbeeld grote steden plasticvrij te maken en de mensen te vertellen over de gevolgen van plastic in zee. Ook halen we plastic uit zee en ruimen we stranden op. Daarnaast bouwen we afvalstations, waar we plastic afval beter kunnen verwerken.”
En wat kunnen we zelf doen hier in Nederland?
“Minder wegwerpplastic gebruiken! Als iedereen op de wereld stopt met wegwerpplastic en minder plastic gebruikt, dan maakt dat een enorm verschil. Sommige plastic voorwerpen gebruik je maar 1 keer, best zonde vind je niet? Als we daarmee stoppen, wordt er ook minder plastic afval vervoerd naar Azië. Bovendien hebben ook dieren in Nederland er dan minder last van. Dieren zoals stormvogels, maar ook dolfijnen en walvissen eten soms per ongeluk plastic afval."