Praten met de zee

Les 62: Op 15 mei is het de Internationale Dag van de Noordzee. De Noordzee is ons grootste natuurgebied en het thuis van veel zeedieren. Welke problemen zijn er in de Noordzee? En hoe kunnen we dat op een creatieve manier duidelijk maken?

Bruinvis in zee naturepl.com / Florian Graner / WWF

In gesprek

Onderwaterlawaai, drukte, vervuiling en plastic afval zijn een aantal problemen waar het leven in de Noordzee mee te maken heeft. Mensen beschouwen het soms als een leeg industrieterrein. Schrijfster Arita Baaijens bedacht een taalmachine om zo met de zee te kunnen spreken en de zee een stem te geven. Kinderen leren meer over haar motivatie en gaan zelf in gesprek met hun favoriete Noordzee-dier!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 5 EN 6

Kinderen halen voorkennis op over de Noordzee en bekijken een video van schrijfster Arita Baaijens. Zij vertelt over haar project. Vervolgens lezen kinderen nog enkele weetjes en denken ze na over de problemen die er zijn in de Noordzee. Afsluitend gaan ze op een creatieve manier in gesprek met een Noordzee-dier. Met die input kan Arita zorgen dat haar taalmachine nog beter wordt!

LESMATERIAAL VOOR GROEP 7 EN 8

Kinderen leren waar de Noordzee precies ligt en bekijken een video van schrijfster Arita Baaijens. Zij vertelt over haar project. Ze denken verder na over de problemen die er zijn in de Noordzee. Vervolgens gaan ze op een creatieve manier in gesprek met een Noordzee-dier. Die informatie kan Arita weer gebruiken voor haar taalmachine.

Noordzee WWF Sabine Bos

Taal voor de Toekomst

Op deze website lees je meer over het project en de taalmachine van schrijfster Arita Baaijens.

Achtergrondinformatie van WWF

Lisa Neyman

Dodelijke hindernisbanen in de oceanen

Walvissen zijn van levensbelang voor een gezonde oceaan en planeet. Helaas zorgen bedreigingen zoals aanvaringen met schepen, bijvangst in visserij, onderwaterlawaai, plasticvervuiling en klimaatverandering ervoor dat walvissen hun leven niet zeker zijn.
Meer info

Missie bruinvis

WWF's Oceanenexpert Nathalie Houtman vertelt over haar bijzondere veldbezoek in de Oosterschelde: missie bruinvis.
Meer info
Goofy Aquavideo WWF

Kwetsbaar schelpdierrif bij Schiermonnikoog bedreigd door geplande aardgaswinning

Op nog geen 20 kilometer boven Schiermonnikoog dreigt een uniek en net hersteld schelpdierrif te verdwijnen door aardgaswinning. Mijnbouwbedrijf ONE-Dyas is van plan pal naast het rif en midden op unieke stenenriffen een boorplatform te bouwen. Het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL), ARK Natuurontwikkeling, de Waddenvereniging, Greenpeace, Natuurmonumenten en Vrije Horizon Schiermonnikoog hebben de handen ineengeslagen om dit te voorkomen en hebben een gezamenlijke visie geschreven waarmee het plan van tafel moet. Een boorplatform is een grote bedreiging voor de natuur en helemaal in dit unieke gebied met bedreigde leefgebieden en soorten. Gaswinning op deze plek zal vrijwel zeker het einde betekenen van het onlangs door WWF-NL en ARK herstelde schelpdierrif.
Meer info
WWF, Ark, onderwaterbeelden.nl

Eerste stap bescherming wilde oesterrif in Zeeland

Het oesterrif in de Voordelta is met ingang van 2 juni 2021 tijdelijk beschermd tegen bevissing door een wijziging van de Uitvoeringsregeling visserij. De aanwijzing als onderzoeksgebied is een kleine eerste stap in extra bescherming van deze bijzondere onderwaternatuur.
Meer info
WWF Sabine Bos

Het is er: het Akkoord van de Noordzee!

De Tweede Kamer steunt het ‘Akkoord van de Noordzee’. Na een lange periode van overleg, onderzoek en onderhandeling kan het plan voor de toekomst van de Noordzee uitgevoerd worden. Het Akkoord gaat over drie grote thema’s: natuur, energie en voedsel. De natuur in de Noordzee is hiermee nog niet gered, maar het is wel een stap in de goede richting. De onderhandelingen vonden plaats tussen de Nederlandse overheid, sectoren zoals de scheepvaart-, visserij- en energiesector én natuur-en milieuorganisaties.
Meer info
Floor Driessen / Bureau Waardenburg

‘s Werelds eerste oesterwieg vormt basis voor meer Noordzeenatuur

Afbreekbaar kippengaas als huls, vier houten balken als poten en honderden lege oesterschelpen om het gevaarte mee vol te stoppen. Het vergt wat knutselwerk, maar dan heb je ook wat: de eerste oesterwieg ter wereld is een feit. Deze afbreekbare ‘wieg’ vol oesterschelpen is de eerste van vele wiegen die samen een belangrijk doel dienen: de Noordzeenatuur een boost geven.
Meer info

Leerkrachtenpagina

Bekijk alle Toekomstkunde-lessen of stuur een onderwerp in voor een nieuwe les!