Voedselbossen worden steeds populairder. Een voedselbos is een gebied waar op een slimme manier allerlei bloemen, planten, bomen en struiken door elkaar groeien waar wij het hele jaar door van kunnen eten. Dat is lekker, maar ook nog eens goed voor de natuur!
Bron bij de les:
Bekijk het filmpje vanaf 2:00 minuut
Als je klaar bent met voedselbossen:
Lees de tekst van WWF Duurzame Landbouw expert Floor:
Voedselbossen in Nederland
Hoewel het verspreiden van voedselbomen in de romeinse tijd ook gebeurde om zo het leger te voorzien van voesel, zijn in Nederland de voedselbossen zoals wij ze nu kennen nog best nieuw. Het eerste voedselbos in Nederland is aangelegd in 2009, door Wouter van Eck. Hij wilde eten laten groeien in de natuur, niet op een saaie akker. Dus kocht hij een leeg veld waar vroeger mais groeide en begon daar een voedselbos aan te leggen. Nu gaat het voedselbos heel goed! Onderzoekers hebben zelfs ontdekt dat het even goed presteert als een gewoon stukje natuur!
Voedselbossen in warme landen
Als we naar de tropische regenwouden kijken, hebben ze daar eigenlijk al heel lang voedselbossen. Dat is een hele oude manier om eten te verbouwen. Verschillende voedselbomen werden door het bos aangeplant om mensen van voedsel te voorzien. Dat is net wat anders dan de hele nieuwe voedselbossen die wij hier in Nederland nu aanleggen. Die voedselbossen in warme landen zijn maar deels speciaal aangelegd zoals die van ons in Nederland. Maar eigenlijk hebben we onze ideeën daarvan afgekeken.
Tegenwoordig kappen mensen in plaatsen zoals de Amazone in Zuid-Amerika veel bomen om plaats te maken voor landbouw en vee. Daar kunnen (de oude) voedselbossen weer helpen om meer bomen terug te brengen en tegelijkertijd te zorgen voor eten en geld voor de mensen daar.
Wist je dat chocoladebomen ook in bossen groeien? Bijvoorbeeld in Colombia daar wordt een speciaal bos gemaakt waar cacaobomen groeien. Die staan dan in de schaduw van andere bomen zoals bananen- en mangobomen. Cacaobomen vinden het fijn om in de schaduw te groeien! Het nieuwe bos levert voedsel en inkomen voor de lokale bewoners en bomen slaan koolstof uit de lucht op, wat helpt tegen de opwarming van de aarde. Ook is dit voedselbos weer leefomgeving voor wilde dieren! Dus dat is een win-win-win!
Meer voedselbossen in Nederland!
In Nederland werkt het WWF samen met stichting Voedselbosbouw om meer voedselbossen te maken. Om boeren te helpen bij het ontwerpen en aanplanten van voedselbossen en zo op een duurzame en natuurvriendelijke manier te boeren . Steeds meer boeren willen graag een voedselbos op hun land, maar ze hebben hier nog weinig ervaring mee. Vanuit de samenwerking worden er daarom minimaal acht inspirerende voedselbosprojecten aangelegd op landbouwgronden in Nederland, om zo te laten zien dat het bijdraagt aan meer natuur én dat je er een goede boterham mee kunt verdienen!