Plant een minibos in je eigen tuin

Nog een keertje!

Plant een minibos in je eigen tuin

De verkoop van de minibos-pakketten is weer gestart. Voor ieder verkocht pakket plant het Wereld Natuur Fonds 3 bomen in het Atlantisch Regenwoud in Brazilië. Je helpt dus niet alleen de vlinders in je eigen tuin maar ook de jaguar in het regenwoud! Een bosje hier en een bosje daar.

Bestel hier je minibos.

Met het minibos-pakket van het Wereld Natuur Fonds, Tuinbranche Nederland en IVN natuureducatie doe je iets goeds voor de natuur én voor je eigen tuin. We hebben voor 3m2 tuin een makkelijk te planten minibos-pakket samengesteld met inheemse boompjes. Inheemse boompjes die goed zijn voor de biodiversiteit en die aangepast zijn aan ons klimaat. Dat is belangrijk want de Nederlandse natuur staat onder druk. Je krijgt heldere plantinstructies, onderhoudstips en inspiratie. Zo kan iedereen een stuk van zijn tuin omtoveren tot een minibos. Een bosje hier.

En we gaan nog verder

Door wereldwijde ontbossing zijn we inmiddels de helft van de bossen op aarde verloren. Waren er zo’n 200 jaar geleden nog 6 biljoen bomen op aarde, nu zijn het er nog maar 3 biljoen. Om de aarde leefbaar te houden moeten we bestaand bos beter beschermen en ontboste gebieden duurzaam herstellen. Voor elk pakket planten we daarom 3 bomen in het Atlantisch Regenwoud in Brazilië. Dit bijzondere regenwoud herbergt een groot aantal diersoorten, de kleurrijkste vogels en ruim 400 verschillende soorten bomen. Helaas raken we dit prachtige bos in een alarmerend tempo kwijt. Daarom richten we ons op de bescherming en herstel van de bossen in dit gebied. Met een bosje hier draag je bij aan een bosje daar.

Het minibos-pakket

  • 9 verschillende inheemse boompjes:

    1. Carpinus betulus (Haagbeuk)
    2. Rhamnus frangula (Sporkehout)
    3. Cornus sanguinea (Rode kornoelje)
    4. Cretaegus monogyna (Meidoorn)
    5. Betula pendula (Ruwe Berk)
    6. Corylus avellana (Hazelaar)
    7. Sorbus aucuparia (Lijsterbes)
    8. Salix caprea (Boswilg)
    9. Rosa rubiginosa (Egelantier)

Bestel hier dit pakket.

Day's Edge Productions _ WWF-US

Wat doet WWF?

We zetten nu in op het beschermen en herstellen van urgente gebieden in Zuid-Amerika: de Amazone, de Pantanal, de Cerrado en het Atlantisch Regenwoud.

  • 1

    Brandpreventie

    We geven trainingen, cursussen en workshops voor lokale brandbestrijders. Tijdens deze bijeenkomsten worden brandblustechnieken besproken en preventiemogelijkheden besproken en geoefend.

  • 2

    Wetgeving

    Met lobby en juridische stappen, zoals rechtzaken tegen de overheid van Brazilië, houden we samen met de inheemse bevolking de huidige bescherming van de Amazone, Pantanal, Cerrado en Atlantisch Regenwoud in stand. Hiermee pakken we de oorzaken van bosbranden aan.


    We zetten in op handhaving van wetgeving tegen illegale praktijken zoals het kappen en in brand steken van beschermd bosgebied.

  • 3

    Bosherstel

    We raken het Atlantisch Regenwoud in hoog tempo kwijt. Ooit was dit gebied 30 keer zo groot als Nederland, inmiddels is ruim 80% verdwenen. Dat maakt het Atlantisch Regenwoud één van de meest bedreigde gebieden ter wereld.

    We willen de kleine, versnipperde stukjes bos weer met elkaar verbinden. De zaailingen die we planten zijn inheems en zijn een mix tussen soorten waarvan de zaden verspreid worden door de wind en door vogels, en tussen snel- en langzaam groeiende bomen. Op deze manier ontstaat een zo divers mogelijk bos, waar zoogdieren, vogels, insecten en amfibieën weer een thuis kunnen vinden.

Dit bereiken we dankzij jullie steun

Updates & meer informatie

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Christian Ziegler / WWF

Succesvolle pilot WWF met gecontroleerde natuurbranden op Chios

Bosbranden teisteren het Spaanse eiland La Palma, een grote bosbrand in Zwitserland, evacuaties in Griekenland. Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige natuurbranden. Volgens WWF Griekenland ligt de nadruk nog te veel op brandbestrijding in plaats van preventie. Ze presenteerden deze maand de eerste resultaten van een tweejarige pilot op Chios, die de jaarlijkse ongecontroleerde natuurbranden moet helpen voorkomen. En die ook nog winst voor natuur oplevert.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info
Day's Edge Productions WWF-US

Wat kan ik nog meer doen?

De natuur heeft jouw hulp nodig

Word donateur

Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!