Plant een minibos in je eigen tuin
Nog een keertje!
Plant een minibos in je eigen tuin
De verkoop van de minibos-pakketten is weer gestart. Voor ieder verkocht pakket plant het Wereld Natuur Fonds 3 bomen in het Atlantisch Regenwoud in Brazilië. Je helpt dus niet alleen de vlinders in je eigen tuin maar ook de jaguar in het regenwoud! Een bosje hier en een bosje daar.
Met het minibos-pakket van het Wereld Natuur Fonds, Tuinbranche Nederland en IVN natuureducatie doe je iets goeds voor de natuur én voor je eigen tuin. We hebben voor 3m2 tuin een makkelijk te planten minibos-pakket samengesteld met inheemse boompjes. Inheemse boompjes die goed zijn voor de biodiversiteit en die aangepast zijn aan ons klimaat. Dat is belangrijk want de Nederlandse natuur staat onder druk. Je krijgt heldere plantinstructies, onderhoudstips en inspiratie. Zo kan iedereen een stuk van zijn tuin omtoveren tot een minibos. Een bosje hier.
En we gaan nog verder
Door wereldwijde ontbossing zijn we inmiddels de helft van de bossen op aarde verloren. Waren er zo’n 200 jaar geleden nog 6 biljoen bomen op aarde, nu zijn het er nog maar 3 biljoen. Om de aarde leefbaar te houden moeten we bestaand bos beter beschermen en ontboste gebieden duurzaam herstellen. Voor elk pakket planten we daarom 3 bomen in het Atlantisch Regenwoud in Brazilië. Dit bijzondere regenwoud herbergt een groot aantal diersoorten, de kleurrijkste vogels en ruim 400 verschillende soorten bomen. Helaas raken we dit prachtige bos in een alarmerend tempo kwijt. Daarom richten we ons op de bescherming en herstel van de bossen in dit gebied. Met een bosje hier draag je bij aan een bosje daar.
Het minibos-pakket
- 9 verschillende inheemse boompjes:
- Carpinus betulus (Haagbeuk)
- Rhamnus frangula (Sporkehout)
- Cornus sanguinea (Rode kornoelje)
- Cretaegus monogyna (Meidoorn)
- Betula pendula (Ruwe Berk)
- Corylus avellana (Hazelaar)
- Sorbus aucuparia (Lijsterbes)
- Salix caprea (Boswilg)
- Rosa rubiginosa (Egelantier)
Wat doet WWF?
We zetten nu in op het beschermen en herstellen van urgente gebieden in Zuid-Amerika: de Amazone, de Pantanal, de Cerrado en het Atlantisch Regenwoud.
-
1
Brandpreventie
We geven trainingen, cursussen en workshops voor lokale brandbestrijders. Tijdens deze bijeenkomsten worden brandblustechnieken besproken en preventiemogelijkheden besproken en geoefend.
-
2
Wetgeving
Met lobby en juridische stappen, zoals rechtzaken tegen de overheid van Brazilië, houden we samen met de inheemse bevolking de huidige bescherming van de Amazone, Pantanal, Cerrado en Atlantisch Regenwoud in stand. Hiermee pakken we de oorzaken van bosbranden aan.
We zetten in op handhaving van wetgeving tegen illegale praktijken zoals het kappen en in brand steken van beschermd bosgebied. -
3
Bosherstel
We raken het Atlantisch Regenwoud in hoog tempo kwijt. Ooit was dit gebied 30 keer zo groot als Nederland, inmiddels is ruim 80% verdwenen. Dat maakt het Atlantisch Regenwoud één van de meest bedreigde gebieden ter wereld.
We willen de kleine, versnipperde stukjes bos weer met elkaar verbinden. De zaailingen die we planten zijn inheems en zijn een mix tussen soorten waarvan de zaden verspreid worden door de wind en door vogels, en tussen snel- en langzaam groeiende bomen. Op deze manier ontstaat een zo divers mogelijk bos, waar zoogdieren, vogels, insecten en amfibieën weer een thuis kunnen vinden.
Dit bereiken we dankzij jullie steun
Updates & meer informatie
Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem
Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal
Succesvolle pilot WWF met gecontroleerde natuurbranden op Chios
Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot
Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing
Wat kan ik nog meer doen?
Word donateur
Help mee door de natuur structureel met ons te beschermen voor een vast bedrag per maand. Je ontvangt hierbij eventueel een leuk welkomstcadeau. Samen kunnen we werken aan een prachtige wereld vól natuur!