Succesvolle pilot WWF met gecontroleerde natuurbranden op Chios, Griekenland
Succesvolle pilot WWF met gecontroleerde natuurbranden op Chios, Griekenland
Bosbranden teisteren het Spaanse eiland La Palma, een grote bosbrand in Zwitserland, evacuaties in Griekenland. Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige natuurbranden. Volgens WWF Griekenland ligt de nadruk nog te veel op brandbestrijding in plaats van preventie. Ze presenteerden deze maand de eerste resultaten van een tweejarige pilot op Chios, die de jaarlijkse ongecontroleerde natuurbranden moet helpen voorkomen. En die ook nog winst voor natuur oplevert.
Griekenland heeft, net zoals veel andere Zuid-Europese landen, elke zomer te maken met bosbranden. Op het vaste land en op de eilanden ontstaan jaarlijks zo'n 10.000 natuurbranden. Vaak worden ze door de mens veroorzaakt. Mede door klimaatverandering worden de branden steeds heviger en neemt ook de intensiteit van bosbranden (wereldwijd) toe.
"De klimaatcrisis is hier"
In 2021 verwoestten bosbranden in heel Griekenland in totaal 103.000 hectare (ter vergelijking: Nationaal Park de Hoge Veluwe beslaat 5400 hectare) en eisten ze drie levens. "De klimaatcrisis is hier en het vertelt ons dat alles moet veranderen," zei premier Kyriakos Mitsotakis toen.
Zeldzame orchideeën
WWF startte in februari 2022, met toestemming van het Griekse ministerie van Milieu, op het eiland Chios met een pilot. Chios ligt in de oostelijke Egeïsche zee vlakbij de kust van Turkije. Hier vind je een typisch bosecosysteem dat ook elders in Griekenland voorkomt, denk aan dennenbossen en struikgewassen. Ook komen hier zeldzame plantensoorten voor zoals orchideeën.
Op negen locaties op Chios werd tussen februari 2022 en maart dit jaar geëxperimenteerd met gecontroleerd brand stichten en het verwijderen van droge vegetatie. Dicht struikgewas werkt als een brandstof bij een natuurbrand. Onderzoekers hebben de resultaten in kaart gebracht.
Uit de eerste resultaten blijkt dat de vegetatiegroei niet negatief wordt beïnvloed. Sterker nog: de gecontroleerde branden hebben de biodiversiteit juist vergroot en de bodem verrijkt. Op basis van de bevindingen heeft WWF een voorstel aan de Griekse regering gedaan over nieuwe regelgeving die deze beheermethode mogelijk maakt.
Handboek
WWF werkt wereldwijd in gebieden waar bosbranden voorkomen. Van Australië, Canada tot Bolivia worden ervaringen en kennis over preventie van bosbranden met elkaar gedeeld. Het 'WWF Handboek brandgereedheid' helpt teams om snel te reageren en branden in de toekomst hopelijk ook te voorkomen.
Gerelateerde artikelen
Europa staat (weer) in brand
Journalist en natuurbeschermer vermoord in Amazone
WWF betuigt haar solidariteit en steun aan de families, vrienden en collega’s van Bruno en Dom.
Help bossen wereldwijd veilig te stellen
Vaak worden natuurbranden door de mens veroorzaakt. En door de effecten van klimaatverandering zijn de bosbranden steeds heviger en moeilijker om te bestrijden. Door meer droogte, extreme temperaturen en harde wind leggen branden enorme stukken natuur in de as.
Daarom werken we wereldwijd aan het beschermen en herstellen van bossen, én het voorkomen van natuurbranden.
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).