Terugblik: Noodactie Amazone
Bedankt voor je hulp om bosbranden in Zuid-Amerika tegen te gaan!
In een korte periode hebben we samen veel bereikt tijdens deze noodactie!
Dankzij jullie donaties konden collega's in Zuid-Amerika helpen de vuren te bestrijden, dieren in veiligheid brengen en de lokale bevolking hulp geven.
De petitie voor een wet tegen ontbossing is 80.594 keer getekend! Op 22 november zijn de handtekeningen samen met Greenpeace aangeboden aan Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Wat is er aan de hand?
Afgelopen zomer kwam er bericht uit Zuid-Amerika: de bossen gingen in vlammen op. Iedere dag kwamen er nieuwe brandhaarden bij. In Bolivia ging een gebied ter grootte van Gelderland in vlammen op, in Brazilië ontstonden in vijf dagen tijd duizenden nieuwe brandhaarden. De branden waren moeilijk onder controle te krijgen door droogte en harde wind.
Het probleem bestaat echter niet alleen in Zuid-Amerika, maar ook in het Congobekken, in Indonesië en in Siberië; bosbranden zijn wijdverspreid. Een groot deel van deze branden heeft geen natuurlijke oorzaak; ze zijn aangestoken, zoals in de Amazone.
Stukken bos en savanne worden ontbost en in brand gestoken om de grond geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. De EU is topimporteur van soja, palmolie, cacao en vlees, en verantwoordelijk voor 36% van de wereldwijde import van producten die verband houden met ontbossing. Grootschalige ontbossing gaat ten koste van het leefgebied van vele diersoorten. Daarnaast komen er grote hoeveelheden CO2 vrij bij bosbranden en ontbossing, die bijdragen aan klimaatverandering.
Wat is er met jouw donatie gebeurd?
- Dankzij jouw bijdrage kregen vele extra parkrangers in Bolivia nu de juiste uitrusting om de branden tegen te gaan.
- Onze collega’s in Brazilië zetten zich in voor de lokale bevolking waarvan huizen en dorpen werden verwoest, met medicijnen, gezondheidszorg, levensmiddelen en materiaal om het vuur te bestrijden. Ook kregen ze extra capaciteit om illegale activiteiten die voor ontbossing en bosbranden zorgen in de gaten te houden, zowel in het veld als vanaf een afstand.
- Ook in Paraguay konden vrijwilligers beter de branden bestrijden. Ze kregen extra veiligheidspakken, zuurstofmaskers, helmen, maar ook eten en drinkwater. Want in de afgelegen gebieden waar ze werkten, was een groot tekort aan eten en schoon drinkwater. Ook konden ze dankzij jouw gift nu extra auto’s huren, waardoor ze zich sneller konden verplaatsen.
Wat is er met jouw handtekening gebeurd?
De ruim 80.000 handtekeningen zijn aangeboden aan Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De gezamenlijke bossenpetitie van Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds spoort de Europese Commisse aan tot een wet die duurzaamheidseisen stelt aan producten zoals soja, palmolie en vlees.
Een krachtige wet moet ervoor zorgen dat risico-grondstoffen (zoals rundvlees, soja voor veevoer, hout, palmolie en cacao) die op de Europese markt terecht komen, voldoen aan duurzaamheidscriteria. De nieuwe regels moeten ontbossing, aantasting van natuurlijke ecosystemen en mensenrechtenschendingen in de handelsketen voorkomen.
Na de oproep van de Europese lidstaten om bindende en niet-bindende maatregelen te onderzoeken die de Europese betrokkenheid bij wereldwijde ontbossing moet stoppen, komt de Europese wetgeving voor duurzame handelsketens een stap dichterbij!
Nieuws
Lees de laatste berichten van WWF over de branden in Zuid-Amerika