Een ontmoeting met Txai Suruí Op reis met Merijn
Bossenexpert Merijn neemt je mee de bossen van Zuid-Amerika in. Hij bezocht het gebied en sprak hier met lokale natuurbeschermer Txai Suruí.
"Midden in het regenwoud, alleen bereikbaar via de hobbeligste wegen, ver van de bewoonde wereld woont ze: Txai Suruí (24). Een krachtige vrouw die alles op alles zet voor de bescherming van de plek waar ze woont: de Amazone. Ik ontmoette haar in Kanindé: het trainingscentrum van Txais moeder. In het centrum ontvangen ze mensen vanuit heel het gebied om natuurbeschermingsworkshops te geven," vertelt Merijn.
De krachtige boodschap van Txai
Je bent ‘inheems’. Wat betekent dat?
“Dit betekent alles voor mij. Ik ben een vrouw uit dit gebied, dit gebied, deze natuur bén ik. Ik vecht voor dit gebied en ik geloof in deze natuur.”
Wat herinner je je uit de Amazone van toen je een klein kind was?
“De laatste jaren is er enorm veel veranderd. Er is zóveel ontbossing in de Amazone. Toen ik als kind opgroeide in het Uru-eu-wau-wau-gebied zag ik heel veel dieren. Vogels, insecten, miereneters… Maar ook toen al ging het slecht en was er ontbossing, nu is het alleen nog vele malen erger. We zijn al héél lang bezig met dit gevecht. Dit maakt me verdrietig en boos.”
Je sprak ook op de COP in Glasgow, hoe was dat?
“Ik was heel zenuwachtig! Wat een belangrijk jaar was 2021. Ik zag veel mensen die beslissingen willen maken over ons. Maar eigenlijk moeten ze naar óns luisteren. Mijn stem en die van de anderen in dit gebied zijn enorm belangrijk.”
Als je hier rijdt zie je wel honderden kilometers alleen maar ontbossing. Afgelopen jaar was een recordjaar wat betreft ontbossing en een stuk bos zo groot als een derde van Nederland verdween. Ben je optimistisch of pessimistisch?
“I am a believer. Ik geloof in dit gevecht en ik geloof dat de jonge mensen dit kunnen veranderen. Dat is de enige keuze die er is. Ik geloof echt dat het stuk Amazone dat nu nog overeind staat komt door de inzet van de inheemse bevolking.
Ook belangrijk: we blijven regeringen de schuld geven, maar we moeten ook kijken naar grote bedrijven die niet bijhouden waar hun producten vandaan komen. En minder vlees eten. We moeten allemaal ons steentje bijdragen.”
Hoe kunnen we in Nederland bijdragen?
“Mijn boodschap zou zijn: luister en kijk. Open je oren voor de verhalen die wij te vertellen hebben. Wij kunnen niet vechten zonder jullie steun. Ik vecht voor de Amazone, maar ook voor mijzelf, jou en de rest van de wereld.”
Wat is jouw verbinding met WWF?
“De steun van WWF komt niet alleen uit geld maar ook zeker vanuit juridische kant. We kunnen niet alleen vechten maar hebben die steun nodig. Ik ben nu onderdeel van het bestuur van WWF Brazilië dus er wordt hier naar me geluisterd.”
Ben je nooit bang?
“Ik ben bang geweest, zeker. Dat is onderdeel van mijn leven. Ik ben ook bang als mijn moeder op pad gaat. Ze heeft al eens kogels moeten ontwijken. We zijn ook gewend aan de angst, het is onderdeel van het activist-zijn. We zetten ons leven op het spel voor het behoud van bos.”
Dus je gaat door met je strijd?
“Niemand gaat mij ooit stoppen. Wij zijn strijders. Niemand kan strijders stoppen.”
Wat is jouw boodschap aan de wereld?
“We vechten. Niet alleen voor ons, voor mezelf, maar voor jou, voor het leven, voor de hele wereld. Alsjeblieft, luister naar ons.”
Merijns reis in Zuid-Amerika
Op zijn reis door de regenwouden van Zuid-Amerika sprak Merijn met lokale natuurbeschermers, die zich allemaal op hun eigen manier inzetten voor de natuur.