75% natuurbranden wereldwijd veroorzaakt door mensen
Van de Amazone, Californië, Siberië tot Australië: wereldwijd zijn sinds april al 13% meer natuurbranden dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal branden neemt niet alleen toe, de branden worden ook heviger én duren langer. Dit melden het Wereld Natuur Fonds en Boston Consulting Group (BCG) in het rapport: ‘Fires, Forests, and the Future: A crisis raging out of control’. 75% van alle branden wordt veroorzaakt door mensen. WWF doet aanbevelingen om het tij te keren.
Merijn van Leeuwen, bossenexpert van WWF-NL: “De vreselijke beelden van ontelbare dieren en mensen die vorig jaar door bosbranden zijn getroffen staan nog scherp op ons netvlies. Toen hoorde je overal: dit nooit meer. En toch staan we opnieuw aan de vooravond van een recordjaar. We zijn als mensen de grootste oorzaak van de problemen, maar het mooie is dat we ook de oplossing in handen hebben. Het allerbelangrijkste is dat we bosbranden gaan voorkomen. De focus moet liggen op bescherming en herstel van bossen en savannes.”
Slash-and-burn
Terwijl in Europa 95% van de natuurbranden wordt veroorzaakt door nalatigheid, ontstaan in (sub)tropische gebieden branden vooral door ‘hakken en branden’ (slash-and-burn) of brandlandbouw voor landbouw en veeteelt. Uit de analyse van BCG en WWF blijkt dat 85% van de branden in tropische savannes plaatsvindt (in de periode 2000-2015).
Bosbrandenseizoen steeds langer
De afgelopen 35 jaar is de gemiddelde duur van het bosbrandenseizoen gemiddeld 19% langer door steeds extremere temperaturen en weersomstandigheden. Door een langer, intenser brandseizoen heeft de natuur te weinig tijd om te herstellen en komen vooral jonge dieren extra in de problemen als er onvoldoende voedsel is.
Help mee met een gift
We zetten nu in op het beschermen en herstellen van urgente gebieden in Zuid-Amerika. Help je ook mee met een gift?
Inheemse gemeenschappen
Ook voor de mens zijn er enorme gevolgen op de korte en lange termijn. In 2017 moesten wereldwijd ruim 550.000 mensen worden geëvacueerd vanwege branden. Vooral inheemse gemeenschappen worden hard geraakt door de natuurbranden die hun land en waterreserves vernietigen. Alleen al in de Braziliaanse Amazone zijn afgelopen seizoen 148 gebieden van inheemse gemeenschappen getroffen. Ook zijn er grote gevolgen voor de volksgezondheid: Jaarlijks sterven wereldwijd naar schatting 340.000 mensen vroegtijdig als gevolg van rook van bosbranden. In 2019 hadden 1 miljoen mensen in Indonesië tijdens het natuurbrandenseizoen ademhalingsproblemen.
Ontbossing voor Europa
In veel gebieden worden branden dus aangestoken om land vrij te maken voor landbouw en veeteelt. De producten uit deze gebieden, zoals bijvoorbeeld soja en cacao, worden verscheept naar Europa. Europa is verantwoordelijk voor 36% van de wereldwijde import van producten gelinkt aan ontbossing. De Europese Commissie werkt aan een actieplan met daarin onder meer een bossenwet, die ervoor moet zorgen dat producten uit recent ontboste gebieden niet meer mogen worden verhandeld op de Europese markt. Eind deze zomer lanceert de Europese Commissie een publieksconsultatie over deze wet, waarin jij actie kunt ondernemen om natuur wereldwijd te beschermen. We houden je op de hoogte via onze site.
Gerelateerde artikelen
In staat van paraatheid: nu al enorm aantal branden in Pantanal
Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).