1. Eet duurzaam
Eén van de grootste bedreigingen voor zeeschildpadden is de niet-duurzame visserij. De reptielen worden vaak, net zoals vele andere zeedieren, per ongeluk gevangen als bijvangst tijdens het vissen waardoor ze helaas vaak overlijden. Om dit te voorkomen kun je beter - als je vis eet- kiezen voor duurzaam gevangen vis. Lees hier meer over welke vis je verantwoord kunt eten.
2. Verminder je plasticgebruik
Plastic vergaat vrijwel nooit zomaar en komt meer en meer terecht in de oceaan waar het door een zeeschildpad kan worden aangezien voor eten. Je kunt zeeschildpadden direct helpen door geen wegwerpplastic meer te gebruiken en in plaats daarvan te kiezen voor herbruikbare alternatieven Lees hier tips oever hoe jij eenvoudig minder plastic kunt gebruiken.
3. Verminder gebruik van chemicaliën
4. Stop met het gebruiken van (helium)ballonnen
Wanneer je een feestje organiseert, sla dan de (helium)ballonnen over. Heliumballonnen kunnen lange afstanden afleggen en dieren zoals vogels en zeeschildpadden verwonden of doden omdat ze, net als plastic zakken, kunnen worden aangezien voor kwallen. En daar is helemaal niets feestelijks aan. Lees nog meer tips om je plastic verbruik te verminderen.
5.Kijken, kijken, niet kopen
De schilden van bedreigde zeeschildpadden zijn erg in trek op de internationale zwarte markt. Dus draag jouw steentje bij door alles te vermijden dat er ook maar een beetje verdacht uitziet.Vraag tijdens het reizen aan verkopers waar hun souvenirs van zijn gemaakt en koop ze bij twijfel niet. Lees hier meer over verantwoord reizen.
6. Kijk goed uit
Deze lijkt misschien voor de hand liggend, maar omdat schildpadden, zeker als ze eenmaal aan land zijn, langzaam over de grond bewegen en vaak 's nachts actief zijn, kunnen ze gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Zorg er dus voor dat - als je in een land bent waar schildpadden voorkomen - je voorzichtig rijdt, dat je ‘nachts de legstranden vermijdt (tenzij onder begeleiding van een lokale ranger of gids) en hou tijdens het duiken en snorkelen ook afstand van de dieren in het water zodat je ze niet opjaagt en verstoort.
7. Gebruik lichten die schildpadvriendelijk zijn
Misschien heb je wel al eens gehoord van de term 'lichtvervuiling'. Dit kan voor zeeschildpadden dodelijk zijn doordat schildpadjongen worden aangetrokken door licht nabij het strand en zo gedesoriënteerd kunnen raken. Hierdoor kunnen ze verder landinwaarts trekken dan normaal, waardoor ze het risico lopen om aangevallen te worden door roofdieren of overreden te worden door auto's. De beste optie is om op je vakantiestek aan een schildpadstrand de buitenverlichting tijdens het broedseizoen uit te doen. Op sommige locaties zijn ook schildpadvriendelijke lampen beschikbaar. Lees hier nog meer duurzame tips voor op vakantie.
8. Verminder je CO2-uitstoot
Klimaatverandering heeft een negatieve impact op vrijwel elk element van het wereldwijde ecosysteem. Ook de effecten op zeeschildpadden zijn bijzonder schadelijk. Het geslacht van de kleine schildpadjes wordt bepaald door de temperatuur van de nesten. En dat resulteert door de stijgende temperaturen in voornamelijk vrouwelijke schildpadden. Dit vormt een bedreiging op lange termijn voor het voortbestaan van de schildpadden. Ook verdwijnen hele legstranden door het stijgen van de zeespiegel. Stem bijvoorbeeld op politici die uitstootvermindering ondersteunen, eet vaker plantaardig, reis minder met het vliegtuig en consuminder. Lees hier meer over klimaatverandering.
9. Organiseer een strandschoonmaak
Overweeg om op De Dag van de Schildpad, of welke dag dan ook, wat tijd te schenken aan het helpen van zeeschildpadden. De oceanen staan allemaal met elkaar in verbinding, dus plastic kan de hele wereld over reizen. Ben je op een strand en ligt er plastic of ander afval? Ruim het op. Wil je nog meer doen? Check hier onze tips en de verhalen van andere oceaanliefhebbers.
10. Doneer
Zelfs wanneer je niet in de buurt van zeeschildpadpopulaties woont, wil dat nog niet zeggen dat je niet kunt bijdragen aan de bescherming van de zeeschildpad. Kijk onderaan deze pagina en doneer.