Wat kan ik als visconsument doen?
Gezonde oceanen beginnen bij jouw bord
Overbevissing en schadelijke vangtechnieken zijn een grote bedreiging voor onderwaterleven. Met wat we eten hebben we dus invloed op hoe de toekomst van oceanen en zeeleven eruit ziet.
Ben je zot op zilt en wil je een verantwoorde keuze maken? Deze tips helpen je op weg.
Tip 1. Eet meer plantaardig en minder dierlijk
Kiezen voor plantaardig zilt is de beste keus. Zeewier en zeekraal zijn flink in opkomst en daarnaast komen er steeds meer lekkere visvervangers op de markt, ook in de supermarkt. Of kook creatief met groenten. Wist je bijvoorbeeld dat je de smaak en textuur van paling kan namaken met aubergine? Het internet staat vol met inspirerende recepten.
Tip 2. Vermijd rood
De VISwijzer van de Good Fish Foundation (GGF) heeft tientallen vissoorten ingedeeld in rood (vermijden), oranje (tweede keus) en groen (goede vis). Welke vis welke kleur heeft, kun je opzoeken in de gratis VISwijzer app.
Tip 3. Ga voor groen
Er zijn ook populaire vissen die over het algemeen in het groen staan op de VISwijzer, zoals haring, forel en makreel. Ook schelpdieren als oesters en mosselen zijn een bewuste keuze om af en toe te eten.
Tip 5. Laat van je horen!
Ongeveer 90% van de Nederlandse viswinkels en restaurants verkopen vis die met veel milieuschade gevangen of gekweekt wordt. Dat blijkt uit onderzoek van de Good Fish Foundation. Zolang klanten niet aandringen op een verantwoord aanbod, komen de meeste chefs en visboeren niet in actie. Vraag er daarom naar als je vis koopt of bestelt.
In de VISwijzer app en op goodfish.nl zijn winkels en restaurants te vinden die het wel goed doen.
ZIE JE DOOR DE BOMEN HET BOS NIET MEER?
Als je de volgende 6 soorten vermijdt ben je al heel goed op weg: Paling, slibtong, zeebaars, kabeljauw, gamba’s en (geelvin, blauwvin, grootoog) tonijn. Deze soorten zijn overbevist of worden gevangen met veel schade aan mens, milieu en natuur.