Philippe T. / WWF-France
18 december 2024

Bossenwet blijft overeind, wel jaar uitstel

De Europese bossenwet (EUDR) wordt niet aangepast. Dat dreigde te gebeuren nadat het Europees Parlement in november voorstelde de wet flink af te zwakken. Wel wordt de invoering van de wet, die ontbossing wereldwijd tegengaat, met een jaar uitgesteld.

De Europese wet tegen ontbossing werd in december 2022 aangenomen. Een grote overwinning voor de natuur, mede mogelijk gemaakt door de 1,2 miljoen Europeanen die opriepen tot het maken van een ambitieuze wet. Met de wet moeten Europese bedrijven aantonen dat voor hun producten geen bomen zijn gekapt of platgebrand en zou eind december 2024 ingaan.

Parlement grijpt mis, inhoud bossenwet blijft staan

In oktober stelde de Europese Commissie voor om de invoering van de bossenwet met een jaar uit te stellen. Dit vanwege zorgen bij sommige bedrijven en productielanden over de timing van de invoering. Het Europees Parlement (EP), onder aanvoering van de conservatieve Europese Volkspartij, zag haar kans schoon en probeerde de wet ook inhoudelijk aangepast te krijgen. De lidstaten van de EU staken hier een stokje voor. Vandaag haalde het parlement bakzeil. Het jaar uitstel komt er wel, maar het EP stemde ook in om de bestaande wet te handhaven.

Het Wereld Natuur Fonds is opgelucht dat de bossenwet niet wordt afgezwakt, maar Seline Meijer van WWF-NL waarschuwt ook dat uitstel geen signaal is om het rustiger aan te doen. “Het is goed dat vandaag een einde komt aan dit onnodige drama,” aldus Meijer. “Iedere dag gaat door ontbossing belangrijke natuur verloren. Natuur die we keihard nodig hebben. Daarom zeggen we tegen bedrijven waar ontbossingsvrij nog niet de norm is: vandaag is de dag om dit te regelen!”

Onmisbaar

En dat is maar goed ook. Gezonde bossen en andere natuur zijn namelijk onmisbaar in de strijd tegen de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Ook zorgen ze voor schoon drinkwater, voedsel en energie. Helaas verdwijnen elke dag grote stukken bos om plaats te maken voor landbouw en veeteelt. Ruim een derde van alle importproducten waarvoor ontbost is, gaat naar de EU.

Gerelateerde artikelen

Brent Stirton / Getty Images / WWF-UK

Historisch akkoord: EU neemt wet aan tegen ontbossing

Producten die verband houden met ontbossing worden niet meer toegelaten op de Europese markt. Enkele uren geleden werden de onderhandelingen over de wet over ontbossing afgerond en werd een historisch akkoord bereikt! Deze verordening is de eerste ter wereld die wereldwijde ontbossing aanpakt en de Europese voetafdruk op de natuur aanzienlijk zal verminderen. Dit resultaat is een belangrijke overwinning van de campagne #Together4Forests die WWF en ruim 200 andere organisaties twee jaar geleden lanceerden.
Meer info
naturepl.com / Luis Quinta / WWF

Walvisjacht IJsland is enorme stap terug

IJsland gaf op 5 december toestemming aan twee walvisvaartbedrijven om tot 2029 elk jaar meer dan 400 vinvissen te doden.
Meer info
Charles J. Sharp

Nieuwe krokodil, aap en nog 740 andere soorten ontdekt

In de regenwouden van Afrika zijn 742 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt. 10 jaar deden wetenschappers onderzoek naar levensvormen in het Congobekken.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).