WOW! / EMS Films
17 juli 2024

Caribische natuur in de hoofdrol

De prachtige en unieke natuur van de zes Nederlands Caribische eilanden gaat de hoofdrol spelen in de bioscoopfilm WOW! Caribbean Nature Uncovered. Dit project brengt verschillende partners samen, waaronder het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) en Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA). Het doel is om het publiek te inspireren en motiveren om de natuur te behouden, met een focus op de kwetsbaarheid en veerkracht van deze bijzondere ecosystemen.

Samen voor natuurbescherming

WWF-NL zet zich in voor meer natuur via natuurbescherming en - herstel wereldwijd, dus ook op de Caribisch Nederlandse eilanden. Deze eilanden hebben met hun koraalriffen en mangrovebossen en met hun iconische mariene soorten zoals walvissen, dolfijnen, haaien en zeeschildpadden, bijzondere natuur. En deze natuur draagt bij aan voedsel en inkomsten van de lokale bewoners en aan vakantiegeluk van de vele toeristen die de eilanden regelmatig verwelkomen. WW-NL werkt op de eilanden samen met bewoners en lokale partners om de regionale natuur te beschermen en te herstellen. Het Dutch Caribbean programma van WWF-NL is hierbij vooral gericht op kustecosystemen en iconische zeedieren.

Brown pelicans

© WOW! / MN Media Group

 

Bewustwording

Naast het beschermen van soorten en gebieden spelen ook educatie en bewustwording een belangrijke rol in het programma. Daarom werkt WWF-NL samen met lokale partner DCNA aan de ontwikkeling van educatieprojecten voor de jeugd op de zes eilanden. De samenwerking met WOW! Caribbean Nature Uncovered is een volgende mooie stap in de missie voor natuurbescherming, waarbij de natuur van de Caribische eilanden in de schijnwerpers wordt gezet. Deze eilanden herbergen een rijke biodiversiteit die regelmatig voor lief wordt genomen of zelfs over het hoofd wordt gezien. Door middel van een unieke natuurfilm, willen de makers iedereen laten meegenieten van de eilandnatuur en de gedeelde zorg voor deze natuur te bevorderen.

Multimedia-project

WOW! Caribbean Nature Uncovered is een ambitieus multimedia-project geïnitieerd door de stichting 360º of Innovation uit Aruba en MN Media Group uit Nederland. WOW! gaat veel verder dan alleen een bioscoopfilm. Naast de film worden nog 6 documentaires gemaakt. Ook komt er een podcast, een educatieplatform en een database. Lokale talenten op de eilanden krijgen de mogelijkheid om mee te doen aan het project wat een mooie kans is voor deze talenten en het geeft het project de benodigde lokale input.

ChuChubi

© Kenny Ranking

 

Verbinding

Arno Verhoeven, executive director van DCNA: “Door te laten zien hoe natuur een integraal onderdeel is van het leven op de eilanden, raakt de film de harten, emoties en zielen van mensen. Het is de missie van de makers en de partners om de pracht van de Caribische eilanden te tonen en daarmee een wereldwijde beweging aan te wakkeren voor het behoud van deze unieke ecosystemen.”

Bianca Peters, co-producer van WOW!: "Elke dag opnieuw raakt de adembenemende schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur op de Caribische eilanden me diep. Het is alsof ik telkens weer iets nieuws ontdek in de rijke biodiversiteit die de eilanden te bieden hebben. Met WOW! willen we niet alleen de schitterende natuur laten zien, maar ook een emotionele verbinding creëren tussen de eilanden en het Koninkrijk als geheel. Want heel eerlijk; hoeveel mensen in Nederland kennen de eilanden en de schitterende natuur op de eilanden echt? Ik geloof dat als we samen de liefde voor onze natuur delen, we een krachtige brug kunnen bouwen op veel meer thema's binnen onze samenleving. Het is onze missie om met deze film, de documentaires, de podcast, het educatieplatform, het talentenprogramma en de database een gezamenlijke waardering en verantwoordelijkheid voor onze omgeving te creëren, zodat toekomstige generaties net zo verwonderd kunnen zijn als wij. Ik ben dan ook erg dankbaar dat we gezamenlijk met WWF-NL en DCNA hier aan bouwen. Alleen samen kunnen we echt het verschil maken."

Bekijk de trailer:

Gerelateerde artikelen

Casper Douma

Bouwen mét natuur, niet er bovenop!

WWF-medewerker Evita Sanches vertelt over mangroveherstel op Curacao.
Meer info
Casper Douma

In beeld: Caribische koraalriffen toen en nu

WWF lanceert een online tentoonstelling over de geschiedenis van koralen in het Nederlands Caribisch gebied.
Meer info
© Dos Winkel / WWF

Gevaar olieramp Bonaire geweken

Op en rond Bonaire is men opgelucht dat de olieramp die vorige week de kust van Bonaire bereikte, minimale schade heeft veroorzaakt.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).