Bouwen mét natuur, niet er bovenop!
Een harde klap. Weer een boom weg. En de graafmachine kan verder met graven. Zo verdwijnen grote stukken vegetatie en mangroves in rap tempo. Op sociale media zie ik steeds vaker foto’s voorbij komen van verontruste bewoners op Curaçao die zien hoe de natuur wordt beschadigd of vernietigd. Vaak omdat bomen ruimte moeten maken voor niet-duurzame (toeristische) projecten.
Bezorgde burgers
Pressiegroepen proberen met petities de verdere vernieling van de natuur tegen te gaan. Maar tot nu toe is helaas geen enkel project gestaakt. Terwijl anderen de aandacht van de overheid trekken met petities, past Terence Ching een andere aanpak toe om de natuur te beschermen. Terence is een natuurliefhebber in hart en nieren. Hij is sinds zijn 14de natuurgids en heeft een aantal jaren gewerkt als natuurparkmanager bij Stichting Uniek. Onder zijn hoede heeft het team bij de stichting 33 openbare natuurparken beheerd waar hij samen met z’n team van lokale rangers verschillende educatie-, restauratie- en beschermingsprojecten heeft uitgevoerd.
Duurzame kustontwikkeling
Terence is actief lid van de Curaçao Outdoor Industry Alliance (COIA) en ook als projectleider van het Mangrove Adoption Program. Samen met een groep van 18 personen zet hij zich in om de kennis op het gebied van natuur en milieu bij rangers en andere professionals te vergroten. COIA wil een markt creëren waarbij er balans is tussen natuur en economische ontwikkelingen. Zij zijn voorstander van het idee om de natuur als onderdeel van het geheel te beschouwen en om huisvesting en recreatie er omheen te bouwen. Voor hun eerste project staat het herstellen van mangrovebossen centraal.
Belangrijke bomen
“We zien meer en meer mangroves op Curaçao verdwijnen inruil voor huizen en hotels. Hierdoor raken we hele ecosystemen kwijt. Mangroves bieden bescherming en een thuis voor verschillende dieren – vissen, vogels, krabben, zeeschildpadden en zelfs babyhaaien. Ze bieden ook bescherming aan koraalriffen en zeegrasvelden, onmisbare plekken voor veel zeedieren. Verder dragen mangroves bij aan ons voedsel, want een groot aantal vissen plant zich voort tussen de wortels van de mangroves en ook jonge vissen groeien er op voordat ze naar open zee gaan. De bomen met hun enorme wortels vormen een veilig gebied voor de kleintjes om te groeien. En zeer belangrijk: mangroves zijn een natuurlijke oplossing (Nature-based Solution) voor klimaatverandering. Ze werken als golfbrekers tegen hevige stormen en slaan grote hoeveelheden CO2 op. Wij mensen zouden ze dus moeten koesteren.”
Mangroveherstel
Volgens de cijfers van ICUN loopt meer dan de helft van de mangrovebossen ter wereld gevaar. Ondanks dat de mangrove een bedreigde soort is, is deze plant helaas nog niet beschermd op Curaçao. “Via het Mangrove Adoption Program willen we samen met de lokale gemeenschap herstellen wat vernietigd is en zoveel mogelijk mangroves bijplanten waar ze het hardste nodig zijn. We kampen nog met historische en ecologische schade van honderden jaren geleden.”, vertelt Terence. Regelmatig plukt het team van COIA en vrijwilligers stekjes van de mangroves. Deze doen ze in wc-rollen met aarde eromheen, zodat de mangrovestekjes tot boompjes kunnen gaan uitgroeien. De wc-rollen krijgen ze gedoneerd van restaurants en hotels. Mensen kunnen de stekjes ook adopteren. COIA leert de ‘adoptieouders’ hoe ze de mangroves moeten verzorgen. Na drie maanden zijn de stekjes groot genoeg om weer terug te planten in de natuur. COIA heeft twee jaar besteed aan het perfectioneren van een effectieve methode die goed werkt voor de natuur op Curaçao. Sinds 2016 zijn ongeveer 5000 mangroves geplant. Dat is heel mooi, maar dat moeten er nog veel meer worden!
Educatie
Dit project investeert ook in de bewustwording van de lokale bewoners en toeristen. Door presentaties op scholen en in het bedrijfsleven legt Terence uit wat het belang is van mangroves en waarom het belangrijk is dat we deze bomen beschermen. Om het onderwerp te laten leven, gaat hij ook op pad met lokale en internationale studenten en laat ze zelf de kleine mangroves planten. Op deze manier ‘plant Terence zaadjes in het brein’ en bomen in de grond voor een duurzame toekomst.
Gerelateerde artikelen
Caribische natuur in de hoofdrol
Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).