Het Wereld Natuur Fonds start noodactie voor Amazoneregenwoud
De longen van de aarde staan in brand
Het Amazoneregenwoud, en andere bosrijke gebieden en savannes in Zuid-Amerika, worden momenteel geteisterd door een hevig aantal bosbranden. En iedere dag komen er nieuwe brandhaarden bij. Veel brandhaarden zijn moeilijk onder controle te krijgen, door gebrek aan blusmaterieel, krachtige winden en de huidige droge weersomstandigheden. Hierdoor verspreiden deze vuren zich snel.
Het Amazoneregenwoud is van onschatbare waarde als leefgebied voor een ongekende hoeveelheid wilde dieren: van jaguar tot luiaard en van ara tot neusbeer. Maar ook voor mensen is dit unieke gebied van essentieel belang als leefgebied én voor het tegengaan van klimaatverandering. Daarom start het Wereld Natuur Fonds nu een noodactie voor het verlenen van acute hulp in de regio’s die dit het hardst nodig hebben. Meehelpen kan via onze noodactie.
In het droge seizoen komen ieder jaar natuurlijke bosbranden voor. Ook gebruiken boeren in het zogeheten ‘queimada-seizoen’ vuur om grond geschikt te maken voor veeteelt en landbouw. Het INPE (het nationale instituut voor ruimteonderzoek van Brazilië) constateert dit jaar echter een alarmerend hoog aantal brandhaarden. Zo ontstonden afgelopen week in Brazilië, binnen een periode van vijf dagen duizenden nieuwe brandhaarden. En in Bolivia werd een gebied ter grootte van de provincie Gelderland in de as gelegd. Met desastreuze gevolgen. Niet alleen voor dier en natuur, ook de bevolking ervaart de negatieve effecten. Inmiddels is vanwege de bosbranden in verschillende regio’s in Brazilië en Bolivia de noodtoestand uitgeroepen. In São Paulo, de grootste stad van Brazilië, hing dikke, zwarte rook met verduistering tot gevolg.
Natuurlijke opslagplaats van CO2
Het Amazoneregenwoud levert bijna een vijfde van alle zuurstof op aarde en zorgt voor 75% van de regenval in Zuid-Amerika. Het is een van de grootste natuurlijke opslagplaatsen van CO2 (koolstofdioxide) in de wereld. Deze CO2 komt nu door verbranding vrij in de atmosfeer en draagt vervolgens nog verder bij aan de opwarming. Sterker nog, het is desastreus voor het klimaat als bossen op deze schaal verdwijnen. Het onlangs gepubliceerde rapport van VN-organisatie IPCC concludeert dat we deze immense bossen nodig hebben om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graad. Daarnaast is de ongekend grote biodiversiteit van de Amazone van onschatbare waarde.
Natuur onder druk
De president van Brazilië kondigde eerder aan meer landbouw en houtkap te willen stimuleren in het Amazonegebied. Ook deelde hij zijn plannen om meer vergunningen te willen verstrekken voor ontwikkeling van mijnindustrie in het regenwoud. Deze ontwikkelingen zorgen voor nog meer druk op dit unieke natuurgebied. Samen met de Nationale Postcode Loterij vecht het Wereld Natuur Fonds deze bedreiging al lange tijd aan, maar de urgentie neemt toe. Help daarom mee. Het Amazoneregenwoud heeft onze hulp hard nodig!
Eerder deze week riep WWF de Europese Unie op het Mercosur-handelsverdrag in te zetten als pressiemiddel. Lees meer over deze oproep.