Shutterstock / Piyaset / WWF
02 augustus 2023

Earth Overshoot Day 2023

Vandaag is het Earth Overshoot Day: de dag waarop er wereldwijd meer grondstoffen verbruikt zijn dan de aarde in één jaar kan produceren. Deze dag laat zien hoe snel de ecologische voetafdruk van de wereldbevolking groeit en toont het belang van natuurherstel aan. Door de jaren heen valt Earth Overshoot Day steeds vroeger in het jaar.

WWF is één van de partners van de organisatie Global Footprint Network. Deze organisatie berekent elk jaar wanneer Earth Overshoot Day valt, zowel wereldwijd als per land.

In Nederland viel Earth Overshoot Day dit jaar op 12 april. "Ons kleine land heeft wereldwijd een enorme ecologische voetafdruk. Bijvoorbeeld door de productie van soja in de tropen voor veevoer voor Nederlandse koeien," licht Kirsten Haanraads van WWF-NL toe.

"In mijn geboortejaar 1986 viel Earth Overshoot Day nog op 5 november. Het is belangrijk om te beseffen dat we onze natuur constant overvragen. Onze activiteiten zijn daardoor op den duur onhoudbaar. We moeten kiezen om met natuur samen te werken, denk hierbij aan natuurinclusieve voedselproductie, het zorgvuldig omgaan met water en het vasthouden van CO2 in bossen en oceanen,” aldus Haanraads.

Oase voor dieren in wild WW225695

Natuurpositief

Het Wereld Natuur Fonds streeft naar een natuurpositieve economie. Dit houdt in dat de samenleving én economie natuur als bondgenoot zien. Om dit te bereiken werkt WWF in natuurgebieden over de hele wereld samen met mensen, bedrijven, overheden en andere organisaties op lokaal en internationaal niveau.

Gerelateerde artikelen

Twan Teunissen ARK Natuurontwikkeling

Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland

‘Wolkbreuk in Friesland zet straten blank’ en ‘Wateroverlast in Limburg, campings ontruimd’, maar ook ‘Langste files van het jaar door hevige regenval’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen week. In sommige plekken van ons land viel tot wel 70 mm water in een kort tijdsbestek door regen en onweersbuien. Is dit het ‘nieuwe normaal’?
Meer info
Petteri Hautamaa

Trekkende zoetwatervissen wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen

Het gaat erg slecht met trekvissen als zalm, paling en stekelbaars. Het aantal trekkende zoetwatervissen is tussen 1970 en 2020 wereldwijd met meer dan 80 procent afgenomen, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van verschillende natuurbeschermingsorganisaties.
Meer info

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).