Europese Natuurherstelwet biedt kans om biodiversiteits- en klimaatcrisis te stoppen
Vandaag publiceerde de Europese Commissie het wetsvoorstel voor de Natuurherstelwet. Het is een belangrijke stap in de richting van natuurherstel en daarbij het eerste belangrijke stuk EU-biodiversiteitswetgeving sinds de Habitatrichtlijn in 1992. Het Wereld Natuur Fonds heeft hoge verwachtingen en roept minister van der Wal op de wet te omarmen en uit te voeren om zo de neerwaartse spiraal van biodiversiteitsverlies en klimaatverandering tegen te gaan.
De huidige inspanningen en wetgeving van Europese landen is niet toereikend en Europa slaagt er niet in het verlies in biodiversiteit om te keren in herstel. Naast nieuwe doelen voor bescherming en behoud, ambieert de Europese Commissie nu ook voor het eerst juridisch bindende doelen op te leggen aan de EU-lidstaten voor grootschalig herstel van gedegradeerde ecosystemen op land en zee en de daaraan verbonden ecosysteemdiensten, met name koolstofopslag en bescherming tegen (natuur)rampen. De lidstaten mogen overigens hun eigen nationale invulling definiëren naar gelang de context in het land. Het risico bestaat dat landen dan minder zullen doen de ambitie van dit wetsvoorstel.
Natuur onder druk
Dat er een wet komt die de natuur moet gaan beschermen is hard nodig. De natuur en de biodiversiteit staan onder druk van de mens, intensieve landbouw, overbevissing, houtkap en oprukkende steden. Het voortbestaan van duizenden plant- en diersoorten staat onder druk. Met een sterke Europese wet kunnen natuurherstelprojecten op grote schaal worden toegepast. Deze dragen bij aan de bescherming van dieren en planten, in natuurgebieden maar ook daarbuiten zoals meer natuurinclusieve landbouw en groene ruimte in steden. Ook wordt er gezocht naar mogelijkheden die direct helpen om de opwarming van het klimaat tegen te gaan.
Kirsten Schuijt, CEO WWF-NL: “De herstelwet is een enorme kans om natuur terug te brengen en het tij voor de klimaat- en biodiversiteitscrises te keren. Herstel van ecosystemen zoals veengebieden, bossen en zeegrasvelden kan bovendien jaarlijks miljoenen tonnen koolstof vastleggen. De aankomende tien jaar moet het keerpunt zijn om natuur op het pad naar herstel te brengen.”
Gerelateerde artikelen
Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland
Nieuw recordaantal verouderde dammen verwijderd in Europa
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).