07 september 2020

70 procent minder koala’s in verbrande gebieden

Het bosbrandenseizoen 2019-2020 in Australië was het ergste sinds mensenheugenis. 12 miljoen hectare natuur ging in vlammen op en bijna 3 miljard dieren - zoogdieren, reptielen, vogels en kikkers - werden gedood of verdreven.

Een nieuw rapport van WWF-Australia laat zien wat de impact van de bosbranden was op koalapopulaties. Uit het rapport bleek dat de bosbranden van 2019-2020 resulteerden in het verlies van ongeveer 71 procent van de koalapopulaties op zes brandlocaties aan de noordkust van New South Wales.

De afname van het aantal koala’s in de zes gebieden varieerde van 34 procent in een deel van het Lake Innes Nature Reserve nabij Port Macquarie, tot een waarschijnlijk verlies van 100 procent in het Kiwarrak-gebied ten zuiden van Taree, waar onderzoekers geen enkele levende koala konden vinden.

Het rapport, getiteld Quantifying the impacts of bushfire on wild koala's: Insights from the 2019/20 fire season, is de eerste wetenschappelijke studie om de impact van de bosbranden op koala's te kwantificeren.

Verse drollen

Ecologisch adviesbureau Biolink onderzocht 123 locaties in de zes verbrande gebieden door te zoeken naar uitwerpselen onder grote koalavoedselbomen. Als ze niet-verbrande drollen vonden bevestigde dat in ieder geval dat een paar koala's de branden hadden overleefd.

Goed nieuws is dat de onderzoekers ontdekten dat koala's vijf keer meer kans hadden om te overleven in gebieden waar de boomkruinen niet of gedeeltelijk verbrand waren in vergelijking met volledig verbrand.

Herstelwerk

Het rapport beschrijft ook wat er moet gebeuren om het herstel van de koalapopulaties een handje te helpen. In bossen die niet of gedeeltelijk verbrand zijn, moeten houtkap of andere verstoringen worden stopgezet totdat men zeker weet dat er nog koala’s zitten en hoe ze zich hebben verspreid. Buiten deze gebieden moeten de bomen waarvan koala’s het liefste eten en die minimaal 30 cm in doorsnee zijn, worden behouden, als een soort staptegels. Dan wordt het voor koala’s gemakkelijker  om zich te bewegen door gebieden waar door de branden de populaties nog meer versnipperd en geïsoleerd zijn geraakt.

Ook zouden er brandgangen kunnen worden aangelegd ​​rond de koalapopulaties door preventief, gecontroleerd en met lage intensiteit vuur te maken. Met de hand de ontvlambare bladeren op de grond rond de grotere koalavoedselbomen wegharken, helpt de verschroeiing van het bladerdak te verminderen en de koala's te beschermen.

Extremere bosbranden door klimaatverandering

Dermot O’Gorman, directeur van WWF-Australia: “De Australische bosbranden lieten de wereld een toekomst zien die niemand wil. Veel delen van de wereld zullen te maken krijgen met extremere bosbranden als gevolg van klimaatverandering. Het aantal koala’s krijgt misschien niet eens de kans zich te herstellen voordat een nieuwe brand door de oostkust raast en lokaal populaties uitroeit.”

 

Afname van het aantal koala’s in 6 brandgebieden:

Wardell                                                               70%

Busby’s Flat bij Royal Camp State Forest               72%

Busby’s Flat bij Braemar State Forest                    47%

Lake Innes State Conservation Area                      34%

Hillville Road bij Khappinghat Nature Reserve         87%

Hillville Road bij Kiwarrak                                    100%

 

Gerelateerde artikelen

Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Luis Barreto / WWF-UK

Wereld Natuur Fonds gaat illegale ontbossing tegen met AI-systeem

WWF-NL gaat illegale ontbossing tegen met de ontwikkeling van Forest Foresight. Dit intelligente systeem voorspelt met big data, waaronder satellietbeelden, houtkap in tropische bossen waarop overheden en lokale organisaties op tijd kunnen ingrijpen.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brazil

Uitkomst Amazonetop: wel beschermen, geen jaartal

In Brazilië vindt van 4 tot en met 9 augustus een bijzondere Top plaats. Alle acht Amazonelanden schuiven aan voor overleg over het stoppen van ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het is voor het eerst sinds 2008 dat de Amazonelanden bijeen komen. Directe actie is hard nodig, want op dit moment is al 17% van het woud vernietigd. Volgens WWF is het essentieel dat houtkap en illegale goudwinning zo snel mogelijk (uiterlijk per 2030) worden gestopt en dat 80% beschermd wordt, om een kantelpunt te voorkomen.
Meer info
Wild Wonders of Europe  / Christian Ziegler / WWF

Succesvolle pilot WWF met gecontroleerde natuurbranden op Chios

Bosbranden teisteren het Spaanse eiland La Palma, een grote bosbrand in Zwitserland, evacuaties in Griekenland. Net als vorige zomer wordt het nieuws beheerst door heftige natuurbranden. Volgens WWF Griekenland ligt de nadruk nog te veel op brandbestrijding in plaats van preventie. Ze presenteerden deze maand de eerste resultaten van een tweejarige pilot op Chios, die de jaarlijkse ongecontroleerde natuurbranden moet helpen voorkomen. En die ook nog winst voor natuur oplevert.
Meer info
Day's Edge Productions / WWF-US

Ondanks daling blijft de ontbossing in de Amazone groot

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado is in dezelfde periode echter 17 procent méér natuur verwoest door ontbossing dan in het jaar daarvoor. Dit blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). Als je alle ontbossing in Brazilië vanaf augustus 2022 bij elkaar optelt is het de hoogste mate van ontbossing die ooit is geregistreerd.
Meer info
Peter Caton / WWF-UK

Voedselproductie Zuid-Amerika daalt door ontbossing

Helaas weten we inmiddels allemaal dat grootschalige ontbossing een van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering. Maar wist je dat deze verandering ook aanzienlijke gevolgen heeft voor de voedselproductie? Brazilië is een van de landen die kampt met productiviteitsverlies.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).