Henry Maillet & Jeffrey Wong/WWF-Paraguay
02 oktober 2020

Kanoën voor de rivier

De Paraguay-rivier. Een van de oudste en machtigste waterwegen van Zuid-Amerika. Met langs de oevers veel rijke natuur en cultuur. Ook is het een van de laatste rivieren van het continent die vrij kan stromen, dus zonder dammen of andere obstakels. Dat moet zo blijven!

Om daar aandacht voor te vragen zijn twee jonge avonturiers, Henry Millet en Jeffrey Wong, in oktober 2019 gestart met een kanotocht over de 1300 kilometer lange rivier. Tijdens hun project ‘Rostros del Río’ (gezichten van de rivier) meerden ze aan bij dorpjes langs de oevers, waar ze verhalen van lokale bewoners ophaalden. Van de Yshir inheemse bevolking in de Pantanal tot de metropool Asunción, overal waar ze langskwamen legden ze de rijke natuur en cultuur vast in tekst en beeld.

 

 

Weer voorspellen steeds moeilijker

En niet alleen dat. Met speciale interviews hebben de kanoërs in kaart gebracht wat de gevolgen zijn van klimaatverandering voor de bewoners langs de Paraguay-rivier. De belangrijkste conclusies zijn dat lokale gemeenschappen veel last hebben van oplopende temperaturen, seizoenen die verschuiven en de wisselende hoeveelheid regen die er valt. Een geïnterviewde student vertelde bijvoorbeeld dat het voor zijn dorpsgenoten steeds moeilijker wordt om het weer te voorspellen zoals hun voorouders dat altijd deden. Ook gaven de geïnterviewden aan dat er vanwege de toenemende hitte en bosbranden steeds meer gezondheidsproblemen zijn.

 

 

Jaarlijkse overstromingen

Henry en Jeffrey willen met hun verhalen de noodzaak van het beschermen van de Paraguay-rivier laten zien, voor alles en iedereen die daarvan afhankelijk is. Want dat is nodig. De afgelopen 50 jaar is het gebied rondom en het leven in de rivier behoorlijk veranderd en aangetast door onder andere ontbossing, erosie en watervervuiling. In de Pantanal bijvoorbeeld wordt nu maar liefst 25% van de toch al kwetsbare inheemse bevolking jaarlijks blootgesteld aan overstromingen van de rivier.

 

Impact van klimaatverandering

De opgehaalde informatie wordt gebruikt door het onderzoeksplatform Climate Crowd van WWF, dat samen met een netwerk van partners data verzamelt over hoe klimaatverandering impact heeft op mens en natuur. Ook steunt Climate Crowd projecten die lokale gemeenschappen helpen om met al die veranderingen om te gaan. Samen met WWF-Paraguay heeft het SRJS-programma bijgedragen aan de tocht van de kanoërs en de dataverzameling voor Climate Crowd.

Gerelateerde artikelen

In staat van paraatheid: nu al enorm aantal branden in Pantanal

In de Pantanal zijn de eerste 5 maanden van 2024 bijna tien keer zoveel brandhaarden voorgekomen als in 2023. En het ergste moet nog komen: het droge seizoen is amper begonnen...
Meer info
©Arthur de Bruin-WWF

Stop met sober en doelmatig waterbeheer en geef ruimte aan de rivieren

WWF-er Bas Roels deelt zijn visie op rivieren
Meer info

Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal

WWF-medewerker Moniek Wulms verteld over het recordaantal branden in de Pantanal in 2023.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).