Jurgen Freund WWF
10 februari 2017

Kweek van vis met kleine ‘voetafdruk’ noodzakelijk in Koraaldriehoek

Het is van belang dat kwekers van vis en zeedieren in de Koraaldriehoek gaan inzetten op soorten met een kleine ecologische ‘voetafdruk’. Omdat de populaties in het wild de voedselbehoefte van de mens niet meer aankunnen, kan alleen met gekweekte vis en zeedieren aan de vraag worden voldaan. Hierbij moet gekozen worden voor soorten die efficiënt zijn in het omzetten van grondstoffen naar biomassa. Dat is de conclusie van het rapport Low Footprint Seafood in the Coral Triangle: Footprint Monitoring Approaches and Sustainability Criteria, dat is uitgegeven door het Koraaldriehoek Coördinatieteam van WWF.

 

Steeds belangrijker

We hebben te kampen met een groeiende wereldbevolking en een beperkte hoeveelheid grondstoffen. Daardoor wordt de voetafdruk van gekweekte soorten steeds belangrijker. Deze zou daarom meegenomen moeten worden in elke toekomstige ontwikkeling van aquacultuur in de Koraaldriehoek, stelt het rapport.

1 op 10

Over het algemeen hebben soorten die hoger in de voedselketen staan een grotere voetafdruk. Zeedieren produceren namelijk ongeveer 1 kilo lichaamsgewicht voor elke 10 kilo die ze eten. 1000 kilo planten (niveau 1) kan dus ongeveer 100 kilo planteneters op niveau 2 voeden. Van deze planteneters kan ongeveer 10 kilo aan roofdieren op niveau 3 leven. Deze vissen vormen op hun beurt de voeding voor circa 1 kilo toproofdier op niveau 4. De soorten op de laagste niveaus in de voedselketen verbruiken dus verreweg de minste grondstoffen om dezelfde hoeveelheid vis te produceren.

rapport Low Footprint Seafood in the Coral Triangle

Gerelateerde artikelen

Een Reis naar de Derawan-eilanden: Bescherming van Onze Blauwe Planeet

Monique Sumampouw vertelt over haar reis naar de koraaldriehoek.
Meer info
Jeff Duerr

Een historisch verdrag voor de bescherming van de oceanen!

Geweldig nieuws voor de natuur, voor het klimaat en voor ons mensen. Met het oceanenverdrag moet in 2030 minstens 30% van de zee in 2030 beschermd gebied zijn. ‘The High Seas Treaty’ zoals het verdrag officieel heet, was hard nodig, want op dit moment is slechts 1% van de internationale wateren beschermd.
Meer info
Ella Kiviniemi / WWF

Diepzeemijnbouw is onnodig: technologie en recycling zijn de oplossing

De vraag naar mineralen voor de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen en batterijopslag, kan met maar liefst 58% worden verminderd. Dat is mogelijk door innovatie in hernieuwbare technologie en recycling, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van WWF. Dat is goed nieuws, want zo kan schadelijke nieuwe grondstofwinningsindustrie in de diepzee worden voorkomen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).