Monique Sumampouw
Monique Sumampouw
Koraaldriehoek Coördinator
02 oktober 2024

Een Reis naar de Derawan-eilanden: Bescherming van Onze Blauwe Planeet

Voor mijn werk voor WWF-Nederland mocht ik een tijdje geleden weer naar Indonesië. Ik bezocht de betoverende Derawan-eilanden in Oost-Kalimantan. Een kleurrijk mozaïek van natuur, met zijn kristalheldere blauwe wateren en soms een prachtige regenboog op de achtergrond. Eindelijk weer terug bij mijn favoriete plek, de zee. De Derawan-eilanden zijn de parel van de Koraaldriehoek.

Monique Sumampouw
Monique Sumampouw
Koraaldriehoek Coördinator
Bekijk meer artikelen

Tijdens mijn reis heb ik gezien hoe illegale en ongereguleerde visserijpraktijken, zoals overbevissing en visbommen (bijvoorbeeld dynamietvissen), de koraalriffen en vispopulaties ernstig bedreigen. Klimaatverandering doet daar nog een flinke schep bovenop met het verbleken van koraalriffen die de kraamkamers van de zee vormen. De illegale praktijken ondermijnen de voedselzekerheid van gemeenschappen die van visserij afhankelijk zijn.

Voor mensen die aan de kust wonen is de zee niet alleen hun voortuin, maar hun thuis, en hun bron voor levensonderhoud. Terwijl anderen de zee als hun achtertuin beschouwen, waar ze afval kunnen dumpen, zoals plastic, wat verdere schade toebrengt aan deze kwetsbare ecosystemen.

Tot onze verbazing vonden we op een legstrand voor zeeschildpadden een plastic flesje… helemaal uit Nederland. Deze fles lijkt een behoorlijk lange reis achter de rug te hebben. En deze fles geeft ook mooi aan hoe alles met elkaar samenhangt: wat we hier doen heeft vaak bijna letterlijk impact elders en andersom.

Schildpadden kruipen uit het nest

Onvergetelijke ontmoetingen zeeschildpadden en dolfijnen

Tijdens deze reis heb ik een van de meest memorabele momenten in mijn carrière meegemaakt. Ik werk al bijna 24 jaar aan de bescherming van de zee, maar ik had nog nooit op natuurlijke wijze het uitkomen van schildpadeieren gezien. De jonge schildpadjes kropen zomaar uit het zand toen we aankwamen. Opeens volgde er nog een nest, en nog één! Uiteindelijk zagen we vier schildpadnesten uitkomen op één dag.

Die dag was zo geweldig, het was onbeschrijflijk om alle babyschildpadden tot leven te zien komen en naar het zeewater te zien kruipen. Dit nieuwe leven stemde mij ook weer zo hoopvol. Ik voelde dat ik precies op de juiste plek was en ook op het juiste moment. Het was een magisch moment dat mijn liefde voor de natuur en natuurbescherming alleen maar versterkte.

Daarnaast zijn ontmoetingen met dolfijnen altijd bijzonder. Tijdens mijn werk ben ik herhaaldelijk dolfijnen tegengekomen. Vaak als we uit een haven vertrokken of we aankwamen, vergezelde een groep dolfijnen ons en surften ze mee op de golven die de boot veroorzaakte. Ze zwommen naast ons, links en rechts, sprongen boven het water uit en leken bijna met ons mee te reizen. Het leek bijna alsof ze ons een boodschap stuurden: "Bescherm ons, bescherm onze zee, we houden van jullie".

Gezelschap van dolfijnen

Onze aarde, onze toekomst

WWF-NL speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van de bescherming van de zee in de Koraaldriehoek, met projecten voor beschermde zeegebieden, zeedieren zoals zeeschildpadden en haaien, en leefgebieden en kraamkamers zoals koraalriffen, zeegrasvelden en mangrovebossen.

We hebben gezien hoe lokale mensen natuurbeschermingskampioenen worden doordat ze van stroper beschermer worden. Duurzaam toerisme is in opkomst, omdat lokale bewoners graag hun omgeving willen beschermen. En steeds meer kwetsbare gebieden worden uitgeroepen tot officiële beschermde zeegebieden.

Dit bewijst dat de WWF-kantoren in deze landen goed samenwerken met lokale bewoners en lokale overheden en daadwerkelijk impact hebben op de natuur. Elke eurocent die je investeert in natuurbescherming, betaalt zich op vele manieren terug. Moeder natuur heeft ons niet zozeer nodig, maar wij hebben haar wel heel hard nodig.

Laten we daarom onze planeet met wijsheid en liefde behandelen. Onze toekomst hangt af van onze acties vandaag. Ik hoop dat mijn verhalen je inspireren om ook bij te dragen aan de bescherming en het herstel van de schitterende natuur op onze prachtige planeet.

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, duurzame tips, het laatste natuurnieuws van WWF én 10% korting in onze duurzame webshop (ca. 2 mails per maand).