Michel Gunther / WWF
29 november 2018

Mijlpaal: betere bescherming voor de jaguar

 
 
 
 

Samen hebben 14 jaguarlanden in Midden- en Zuid-Amerika, WWF en andere organisaties 29 november uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Jaguar. Tegelijkertijd presenteerden zij een plan voor betere bescherming van de jaguar.

 

Dat is hard nodig, want de grootste kat van de Amerika’s heeft het zwaar. Het zijn bekende bedreigingen: de helft van zijn leefgebied is al verloren gegaan en tegenwoordig neemt helaas ook de stroperij weer toe: er is vraag naar zijn lichaamsdelen, voor gebruik in traditionele Chinese medicijnen.

Gelukkig is er nu een plan ontwikkeld om de jaguar beter tegen die bedreigingen te beschermen. De Jaguar 2030 Conservation Roadmap for the Americas werd gepresenteerd op een belangrijke internationale biodiversiteitsconferentie (Convention on Biodiversity (CBD) in Egypte.

Jaguarcorridor

Het doel van Jaguar 2030 is om voor 2030 een jaguarcorridor te realiseren door 30 belangrijke leefgebieden van de jaguar, van Mexico tot Argentinië, te beschermen en met elkaar te verbinden. De bedoeling is dat de landen nauw met elkaar en onder andere WWF gaan samenwerken en het draagvlak voor de bescherming van de jaguar vergroten door oplossingen voor mens-jaguarconflicten te zoeken. Hiermee behouden we niet alleen de jaguar, maar ook de bossen waarin hij leeft, onze schone lucht, biodiversiteit en het cultureel erfgoed dat de Amazone is. Ook worden hierdoor duurzame ontwikkelingen zoals eco-toerisme, gestimuleerd. Dat kan bijdragen aan de verbetering van de levensomstandigheden van de gemeenschappen en inheemse volkeren die samenleven met de jaguar.

Gerelateerde artikelen

Stéphanie van den Merkhof

Atlantisch Regenwoud: natuur en mens verbonden

Nog maar 15 procent van het Atlantisch Regenwoud is over. WWF beschermt de overgebleven stukjes en verbindt deze met elkaar zodat wilde dieren als de jaguar, maar ook mensen weer een toekomst hebben.
Meer info
Merijn van Leeuwen

Three Basins Summit: een belangrijke start voor samenwerking tussen regeringen

De staatshoofden en regeringsleiders die afgelopen week bijeenkwamen in Republiek Congo voor de Three Basins Summit hebben toegezegd nauw te gaan samenwerken. De landen erkenden hoe belangrijk de samenwerking is en kwamen overeen om in een 7-puntenplan manieren te ontwikkelen om de bossen te beschermen. De top heeft echter niet geleid tot een alliantie tussen de landen in de drie tropische bossengebieden, Amazone, Zuidoost-Azië en Congo, zoals WWF had gehoopt.
Meer info
Martin Harvey / WWF

Three Basins Summit: WWF roept op tot meer actie en financiering voor behoud tropische bossen

Vandaag begint in Republiek Congo een topconferentie over de drie grootste regenwoudgebieden op aarde, Amazone, het Congobekken en Zuidoost-Azië, op initiatief van de leiders van landen uit die regio’s. WWF spoort de regeringen van landen met tropische regenwouden aan om een sterke alliantie te smeden om bescherming, duurzaam beheer en herstel van deze kostbare bosecosystemen gezamenlijk te coördineren, opschalen en te versnellen.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).