Overheden wereldwijd: 80 procent Amazone beschermen voor 2025
Overheden wereldwijd: 80 procent Amazone beschermen voor 2025
Het regenwoud is al honderden jaren hun thuis. Ze leven samen met het woud en zijn diens beste beschermers. Hun traditionele kennis is onmisbaar en de helft van het Amazonegebied valt onder hun territoria. Toch worden veel inheemse gemeenschappen bedreigd en uit hun gebied verjaagd.
In verschillende Amazone-gebieden worden wetten en regels voor natuurbescherming afgezwakt en verworpen. Illegale mijnbouw, ontbossing en het stelen van land worden hierdoor eenvoudig en blijven onbestraft. Inheemse gemeenschappen worden bedreigd, aangevallen en verjaagd. Maar deze beschermers van de Amazone – en daarmee van de hele planeet – verdedigen hun thuis. COICA (Coordinator of Indigenous Organizations of the Amazon Basin) en andere maatschappelijke organisaties dienden een motie ter bescherming van de Amazone in bij de International Union for Conservation of Nature (IUCN). IUCN heeft invloedrijke leden, waaronder 211 staats- en overheidsinstanties.
Amazone kan binnen 9 jaar verdwijnen
In totaal steunden 61 landen de motie dat voor 2025 80 procent van de Amazone beschermd moet zijn. Zo’n 18 procent van het bos in de Amazone is verdwenen, nog eens 17 procent van het bos is aangetast en beschadigd. Wetenschappers schatten in dat de Amazone een kantelpunt bereikt wanneer 20 tot 25 procent van het gebied vernietigd is. Al over slechts negen jaar kan de Amazone zoals we deze kennen, verdwenen zijn. In het afgelopen jaar werd in de Amazone vijf keer het totale bos van Nederland vernietigd. En dat terwijl bossen onmisbaar zijn: ze houden de planeet gezond en beschermen ons als een groen schild tegen klimaatverandering. Als de Amazone het kantelpunt bereikt, verandert het van een waterrijk bosgebied in een verdroogd en dor gebied. Dit heeft enorme gevolgen wereldwijd. De aarde warmt verder op en extreme weersomstandigheden zullen steeds waarschijnlijker worden.
De aangenomen motie roept onder meer op tot het stoppen met ontbossing, het erkennen en afbakenen van alle inheemse gebieden en het herstellen van minstens de helft van de beschadigde bossen. WWF en 16 andere organisaties steunen deze motie. Merijn van Leeuwen, expert Amazone bij WWF: “Het is cruciaal om de Amazone te beschermen voor de miljoenen dieren en mensen die er wonen, maar ook voor onszelf, om wereldwijde klimaatverandering binnen de perken te houden. Hierbij is het essentieel dat inheemse en lokale gemeenschappen volledig worden betrokken. Sterker nog: zij zijn de sleutel tot natuurbehoud wereldwijd.”
Gerelateerde artikelen
In staat van paraatheid: nu al enorm aantal branden in Pantanal
Zorgwekkend recordaantal branden in de Pantanal
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).