Milos Bicanski / WWF-UK
26 september 2019

Toerismesector tekent voor minder plasticvervuiling op vakantiebestemmingen

Honderd bedrijven en organisaties uit de toerismesector tekenen vandaag de International Tourism Plastic Pledge. Dit is een belangrijke stap in het verminderen van plasticvervuiling op vakantiebestemmingen. Onder meer TUI Group, ANVR, Landal GreenParks, Hostelling International, Fox Verre Reizen en Better Places behoren tot de ondertekenaars. WWF ondersteunt dit initiatief van MVO Nederland, dat bedrijven zal begeleiden naar verdere stappen.

Plasticvervuiling op vakantie

Elk jaar belandt ruim acht miljoen ton plastic in de zee. Geschat wordt dat er in 2050 meer plastic dan vis in de zee zit. De toerismesector draagt hier ook aan bij. Zo is een groot deel van de snel groeiende plasticvervuiling in de Middellandse Zee afkomstig van populaire vakantiebestemmingen. Toeristische kustregio’s bij Barcelona, Valencia, Marseille, Venetië, Tel Aviv en Izmir staan bij de negen meest vervuilde locaties waar de grote hoeveelheden zwerfvuil in zee verdwijnen. Dat analyseert het rapport Stop the Flood of Plastic dat het Wereld Natuur Fonds (WWF) deze zomer publiceerde.

De ondertekenaars van de International Tourism Plastic Pledge erkennen de urgentie en de noodzaak om samen te werken aan minder plasticvervuiling. Gezamenlijk vertegenwoordigen ze zo’n 180.000 medewerkers en 50 miljoen vakantiegangers. De komende maanden werken ze een concreet plan uit om plasticgebruik op bestemmingen wereldwijd te reduceren en plasticvervuiling te voorkomen. Dit gebeurt in samenwerking met de UNWTO (World Tourism Organization), de UN Environment en de Ellen MacArthur Foundation.


Stappen maken

WWF-er Claar van den Bergh verantwoordelijk voor samenwerkingen met bedrijven: “Het is heel belangrijk dat overheden, organisaties, individuen en zeker ook bedrijven stappen maken om het gebruik van wegwerpplastic te stoppen. Dit is een mooie eerste stap van de toerismesector om mee te helpen aan plasticvrije oceanen.”

Machteld Houben, Sustainabilty Specialist bij Landal GreenParks: “Door ons te committeren aan de Tourism Plastic Pledge willen wij, samen met de gehele branche, het gebruik van plastic drastisch terug te dringen. Zelf werken wij hard aan het reduceren van plastic en investeren we in herbruikbare en recyclebare verpakkingen. Met ruim twee miljoen gasten per jaar kunnen wij ook impact maken door gasten te inspireren en informeren.”

Bekijk de lijst ondertekenaars van de Tourism Plastic Pledge. Ook andere bedrijven uit de toerismesector zijn welkom om deel te nemen. Meer informatie hierover is te vinden op www.tourismplasticpledge.com

Plasticvrije tips

Zelf kun je er ook voor zorgen dat je zo min mogelijk bijdraagt aan plasticvervuiling op vakantie. Bekijk daarvoor onze plasticvrije vakantietips. Of onderteken de petitie voor een internationaal VN-verdrag om plasticvervuiling wereldwijd tegen te gaan.

Werk je zelf in de toerisme-sector? Download hier een toolkit (Engelstalig), en kijk hoe jouw organisastie ook plastic kan verminderen. 

Gerelateerde artikelen

Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info
Quentin Bates / WWF

Nederlandse cateraars serveren geen RODE vis in meer dan 1500 restaurants

Drie van de grootste Nederlandse cateraars Albron, Vermaat en Sodexo hebben vandaag een World Oceans Deal met Wereld Natuur Fonds Nederland en Good Fish gesloten, dat betekent dat meer dan 50% van de Nederlandse cateraars in 2023 een volledig 'roodvrij' assortiment aanbieden in hun restaurants. Daarmee serveren zij in meer dan 1500 restaurant géén vis meer die op rood staat op de VISwijzer.
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).