Leven met mangrove
Het is vandaag #WorldMangroveDay. Mangroves zijn belangrijk - voor de natuur en ook zeker voor mensen. Over de hele wereld zijn gemeenschappen afhankelijk van mangroves voor voedsel, kustbescherming en inkomen. Alles bij elkaar genereren de mangroves via hun ecosysteemdiensten (zoals vis, hout, schoon water, toerisme) 2,7 biljoen dollar per jaar voor de wereldeconomie – en ze zijn belangrijk voor miljoenen mensen die nabij de mangrovebossen wonen.
Mangroves groeien vaak langs de kust en in delta’s. Deze kustbossen zorgen voor de lokale gemeenschappen en de lokale gemeenschappen zorgen ook weer graag voor de mangroves, omdat ze weten dat ze van levensbelang zijn. Het is een mooie mens-boom-relatie die overal ter wereld voorkomt in de meer dan 100 landen waar mangroves voorkomen.
Fiji
De lokale gemeenschappen op de Zuid-Pacifische eilanden van Fiji zijn afhankelijk van het vissen op het Great Sea Reef voor voedsel en inkomsten. Het rif en veel vissen zijn op hun beurt weer afhankelijk zijn van mangroves. Mangroves dienen namelijk als kraamkamers. Ze beschermen jonge vissen met hun ingewikkelde wortelsystemen. De wortels van mangroves houden ook vuil en sediment tegen dat anders de zee in zou spoelen en de koralen zou bedekken. Het beschermen en herstellen van mangrovebossen is vaak een kwestie van het behouden van de oude tradities van de gemeenschappen uit Fiji.
Mozambique
In Mozambique groeien mangrovewortels metershoog door elkaar heen en kunnen de bomen wel 60 meter hoog worden! Hier werken lokale gemeenschappen samen om kwetsbare dieren in het wild te beschermen. Ook werken ze zorgvuldig aan een legale en duurzame oogst van vis en schelpdieren die ze nodig hebben om te overleven. De lokale bevolking organiseert de bescherming en bewaking van mangrovebossen om dieren, zoals pelikanen en kraanvogels, te beschermen tegen stropers. In samenwerking met de WWF-CARE-alliantie heeft een groep vrouwen een kleine bankvereniging opgericht en die ze gezamenlijk leiden. In tijden van nood kunnen gezinnen nu terugvallen op de spaargelden en leningen van de gemeenschap voor financiële hulp. Ook zijn ze niet meer alleen afhankelijk van hun natuurlijke hulpbronnen, zodat ze die beter kunnen blijven beschermen tegen overexploitatie.
Pakistan – Indus River Delta
In nederzettingen langs de groene kust van de Pakistaanse Indus-delta staan huizen op slechts zes meter boven zeeniveau. Voor deze ‘delta gemeenschappen’ is het belangrijk om dichtbij de zee en rivieren te leven, die vol zitten met vis en schaaldieren. Hier leeft ook de bedreigde Indusrivierdolfijn. Maar de locatie maakt deze lokale gemeenschappen ook extreem kwetsbaar voor zeespiegelstijging en zware weersomstandigheden, zoals cyclonen en harde wind. Nu het klimaat in een crisis verkeert, worden deze gebeurtenissen alleen maar ernstiger en komen ze vaker voor. De lokale gemeenschappen (met steun van WWF-Pakistan) hebben meer dan 24.000 hectare mangrovebos herplant om de bescherming tegen extreme weersomstandigheden te verbeteren. Mangrovebossen kunnen als golfbrekers werken en zijn goede kustbeschermers.
Papoea-Nieuw-Guinea – provincie Madang
De provincie Madang aan de noordkust van Papoea-Nieuw-Guinea is een van de meest diverse plaatsen ter wereld voor mangrovesoorten. Maar deze schitterende diversiteit wordt bedreigd door houtkap en overexploitatie van wilde dieren. Om deze bedreigingen tegen te gaan, werken lokale leiders uit 15 lokale gemeenschappen in de provincie samen met WWF om kennis te delen en te leren hoe ze mangrove-ecosystemen het beste kunnen beschermen. Door samen te werken en problemen op te lossen, profiteren deze gemeenschappen van gezondere mangroves, en rijkere vis- en schaaldierbestanden.
Naast deze lokale functies van mangroves, profiteren we allemaal van deze goede samenwerkingen tussen mens en natuur. Mangroves helpen namelijk de hele wereld omdat ze CO2 diep in de bodem opslaan. Zo helpen ze de opwarming van de aarde vertragen.
Gerelateerde artikelen
Een Reis naar de Derawan-eilanden: Bescherming van Onze Blauwe Planeet
Meer natuur: voor meer waterveiligheid en een mooier Nederland
Blijf op de hoogte
Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).